Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bardzo wytrzymała, lekka i tania głowica
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 21 Sie, 2014   Bardzo wytrzymała, lekka i tania głowica

Potrzebuję ultra lekkiej głowicy do zestawu 4-5kg. Priorytet cena/jakoś/waga więc nie mam sztywnego limitu i słucham propozycji :D
Jedynie co to głowica musi mieć głęboki gwint, bo w moim statywie jest na dole 3/8, a nad nim przedłużenie 1/4.

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Pią 22 Sie, 2014   

Kulowa Benro B1?
Albo jak ma być jeszcze stabilniej, to B2.

Można też klona od Triopo (sam mam B1 - wieszam do 3 kg).
Mechanika trochę lepsza w Benro - widać szczególnie przy pracy jako głowica 2D (obiektyw z mocowaniem statywowym ustawionym w bok i 'przewrócona' głowica).
Cena jednak dużo niższa.

Małe, lekkie, z regulacją oporu i sztywne po zaciśnięciu (Triopo wymaga trochę więcej siły do zablokowania)

Co do gwintu - czy nie można go wykręcić i wkręcić drugim końcem? Tak, żeby gwint 1/4" schował się w kolumnie statywu. U mnie się tak da.
Nawet, jeśli się nie da, to nie powinien być to problem. Sprawdziłem i moja głowica ma bardzo głęboki gwint.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 23 Sie, 2014   

Dobra sporo się rozwiązało i już myślałem, że kupiłem jakiś dziwny wynalazek. Okazało się, że ktoś majsterkował przy mojej sztuce, może sprzedawca chciał komuś pokazać i źle zmontował czpień montowania głowicy. Imbus, minuta roboty i mam normalne montowanie głowic na gwint 1/4" lub 3/8". Po zamontowaniu płytki Giottos MH621 mam całkiem płynnie działającą głowicę video 2D.
Zmiana pytania. Teraz mam wszystko z innej parafii, gimbal ma swój rozstaw, kulowa inny, wspomniana płytka jeszcze inny, a do tego wizjer w standardzie Manfrotto 501/701. Ogólnie więc jest do bani, bo bez sensu jest ciągłe przekładanie płytek szybkiego montażu. To irytujące jak masz 2 kawałki metalu na gołe oko nawet się nie różniące, a ten gorzej wykonany kosztuje 10x więcej niż drugi. Czy jest jakiś tani i dobry producent, posiadający sporą ofertę głowic z jednakowym montowaniem?

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Sob 23 Sie, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
Czy jest jakiś tani i dobry producent, posiadający sporą ofertę głowic z jednakowym montowaniem?

Rozwiązaniem może być standard Arca-Swiss.

Szybkozłączki tego typu są dość powszechne. Stosowane przez Benro, Sirui, Triopo i wielu innych. Głownie w głowicach kulowych, gimbalach i (chyba) głowicach panoramicznych.

Wadą jest dość długi czas montażu/demontażu (w porównaniu do np. Benro Quick Release).
Zaletą duża dostępność płytek o różnych długościach pozwalających na wyważenie sprzętu.

Odpowiedz do tematu