Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, od jakiegoś czasu poszukuje uniwersalnego sprzętu do fotografii turystycznej. Wstępnie myślałem o zakupie obiektywu tamrona 16-300 do lustrzanki, ale zestaw taki jest stosunkowo ciężki i duży to całodziennych marszów. związku z tym zacząłem zastanawiać się nad jakimś zaawansowanym kompaktem ewentualnie jakiś bezlusterkowiec z jednym uniwersalnym szkłem.
Wymagania (kolejność wg priorytetu):
- zapis do RAWu
- zakres ogniskowych (ekwiwalent dla 35mm) poniżej 24 mm, powyżej 300 (ewentualnie tele mogło by się kończyć na 270),
- cena do 2500 zł
- jak największa matryca
Każda sugestia mile widziana.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 31 Sie, 2014, w całości zmieniany 1 raz
gonzo04, obejrzyj (do turystyki) Panasońica TZ60.
Dostał nagrodę EISA w tym roku.
Cena 1599 w Euro-RTV.
Fotografowalem nim ostatńio przez tydzień i naprawdę można być zadowolonym.
Możliwości komuńikacyjne ma fantastyczne a jakiść obrazka jest bardzo dobra.
Zapisuje w RAW oczywiscie. Mieści sie w kieszeni i nic ńie wystaje poza obudowę.
Ma wizjer !!! Co w słoneczne dni w podróżniczej jest sporym atutem.
Gdyby ńie to, że mam 3 aparaty to bym sobie go zostawił.
Polecam.
Przejżałem wszystkie kompakty na optyczne gdzie pierwszym kryterum selekcji był zapis RAW. Ostatecznie zostało mi po przejrzeniu tylko specyfikacji i odrzuceniu mniej ciekawych sprzętów (kolejność całkiem przypadkowa):
1. Ponad budżet (można by go nadszarpnąć, jeśli faktycznie warto)
- Sony DSC-RX10 (plusy: wielkość matrycy, stałe światło, górny wyświetlacz, odchylany wyświetlacz [szkoda że nie obrotowy]; minusy: zakres dla tele: 200 [do lustrzanki nie mam żadnego tele więc ciężko mi stwierdzić czy ekwiwalent 200 byłby wystarczający dla mojej fotografii wakacyjnej], waga)
- Leica V-LUX 4 (plusy: stałe światło, waga, zakres ogniskowych, odchylany i obrotowy wyświetlacz, Lightroom [miły dodatek]; minusy: wielkość matrycy)
- Panasonic Lumix DMC-FZ1000 (plusy: wielkość matrycy, zakres ogniskowych, uchylny i obrotowy wyświetlacz, zadowalające światło; minusy: szeroki kąt trochę wąski, waga)
Cenowo i gabarytowo wypadają podobnie.
2. mieszczące się w budżecie:
- Panasonic Lumix DMC-FZ72 (plusy: cena, zakres ogniskowych - tu się robi szeroko 20 mm, waga ; minusy: wielkość matrycy, światło, stały wyświetlacz przy takim korpusie)
- Fujifilm X-S1 (plusy: zakres ogniskowych, odchylany wyświetlacz [szkoda że nie obrotowy]; neutralne: wielkość matrycy, cena; minusy: waga, światło)
- Fujifilm FinePix S1 (plusy: zakres ogniskowych, odchylany i obrotowy wyświetlacz; neutralne: waga, cena; minusy: matryca, światło)
- Fujifilm FinePix HS50 EXR (plusy: cena; neutralne: wielkość matrycy, zakres ogniskowych; minusy: światło, waga, gabaryty - zdecydowanie największy ze wszystkich)
- Panasonic Lumix DMC-TZ60 (plusy: waga i gabaryty, cena; neutralne: wielkość matrycy przy tej budowie, zakres ogniskowej; minusy: światło - zdecydowanie najciemniejszy)
- Olympus Stylus 1 (plusy: wielkość matryca, światło, waga i gabaryty, odchylany, obrotowy i dotykowy wyświetlacz; neutralne: cena - mieści się w widełkach, ale zdecydowanie droższy od pozostałych w drugiej grupie; minusy: zakres ogniskowych - szeroki kąt trochę wąski)
Nie wiem jak poszczególne aparaty wypadają w praktyce, czyli jakość obrazu i ergonomia użytkowania oraz dodatkowe funkcje. Tylko jeden aparat jest szerszy niż 24 mm, a kilka nawet węższych, a i tak się znalazły w zestawieniu Już mówię dlaczego (jeśli źle myślę poprawcie mnie): szeroki kąt mogę uzyskać dzięki funkcji panorama, po prostu objadę fragment obrazu który chciałbym uchwycić jak w ultra szerokim szkle. Ogniskowe rzędu 1000-1200 mm nie są dla mnie jakimś atutem, raczej zbędny dodatek i do tego mało użyteczny jeśli chodzi o jakość obrazu (500-720 na długim końcu w zupełności mnie zadowalają).
Po przeczytaniu i obejrzeniu recenzji myślę że kilka typów wykreślę, a w między czasie może ktoś się wypowie nt. wstępnych typów.
dcs dzięki za podrzucenie stronek, będzie łatwiej coś konkretnego wytypować
[ Dodano: Czw 04 Wrz, 2014 13:24 ]
Właśnie odkryłem, że wspomiana Leica V-LUX 4 to Panasonic FZ-200, cena ok. 1500 zł vs. ten sam sprzęt za 3300. Za znaczek nie będę dopłacał, czyli Panas ląduje w zestawieniu 2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13