Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung nx2000 vs Panasonic DMC GF5
Autor Wiadomość
rabauken
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Wrz, 2014   Samsung nx2000 vs Panasonic DMC GF5

Jestem amatorem szukającym niewielkiego gabarytowo aparatu głównie na weekendowe wypady. Pierwotnie szukałem aparatu kompaktowego, jednak jedyny sensowny wg. mnie model, czyli Olympus XZ-2 jest już prawie nie do dostania albo w trochę za wysokiej cenie. W związku z tym skierowałem swoją uwagę na bezlusterkowce i wyselekcjonowałem powyższe modele, uwzględniając moje finanse oraz dostępność poszczególnych aparatów na dzień dzisiejszy, mam jednak problem z ostatecznym wyborem. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc i doradzić?

Samsunga NX2000 można kupić za około 900zł, natomiast DMC-GF5 za około 150zł więcej (nówka). Trochę bardziej ciągnie mnie do Panasonica, może po porostu bardziej mi się podoba wizualne ale finanse mają znaczenie i 150zł piechotą nie chodzi.

Dodatkowo mam pytanie czy lepiej kupić standardowy sklepowy zestaw, czy też np zakupić samo body np takiego GF5 a do niego przejściówkę na m42 i jakiś niedrogi obiektyw manualny? Taki zestaw wyszedłby trochę taniej, tylko czy manualny obiektyw nie sprawiałby na początku problemów mało doświadczonemu amatorowi?

Reklama

Maximus 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Wrz, 2014   

sądzę że przy zakupie aparatu czy czegokolwiek na lata, różnica 150 nie powinna ważyć na wyborze.
Ja też zastanawiam się nad NX2000, w tej cenie z taką matrycą nie ma konkurencji.

sprawdź ceny obiektywów. I może porównać te kitowe

NX2000 plusy

- lepsza matryca ASP-C 20Mpx (choć nie wiem czy przy takim bardzo amatorskim fotografowaniu będzie znacząca różnica miedzy 4/3

- ruchomy ekran, to może byc pomocne, i to fajnej jakości

- wifi, NFC może sie przydać choć nie jest to dla mnie jakieś niezbędne, sądzę że szybciej przełożę karte niż przeniose pliki przez Wifi

Panasonic DMC GF5

- mniejszy (tak wygląda na zdjęciach)
- stabilizacja w kitowym obiektywie
- większe przybliżenie w obiektywie (tak mi sie wydaje)

[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2014 21:12 ]
miałem w ręce tego Panasa całkiem fajny i wyraźnie mniejszy od samsunga,
dużo obiektywów do niego system m4/3 , i ma obiektyw zoptymalizowany pod filmowanie

z to samsung udostępnił kod źródłowy i może jakieś fajne mody będą

rabauken
[Usunięty]

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

Zastanawiam się na ile miarodajna jest ocena z serwisu dxomark, gdzie NX2000 miażdży panasonica w stosunku 75 : 50.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2014   

rabauken napisał/a:
Zastanawiam się na ile miarodajna jest ocena z serwisu dxomark, gdzie NX2000 miażdży panasonica w stosunku 75 : 50.

Miażdży nie miażdzy, stosunek to se możesz... ale faktem jest, że ze względu na starą 12 Mpix matrycę o dosyć słąbych własnościach raczej odradzałbym nabywanie GF5. Jak już GF-a to raczej szóstkę.

Maximus 
Nowy

Wysłany: Pon 08 Wrz, 2014   

Tez w takie proste porownywarki nie do końca wierze.
RB otwierasz mi oczy, faktycznie matryca stara, a GF6 to juz kompletnie inna cena, prawie dwa razy tyle co nx2000.
Chyba nie ma obecnie na rynku w tym przedziale conowym oczywiście, 1000 PLN +/- 200 , bezlusterkowca mogącego konkurować z NX2000

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 08 Wrz, 2014   

Maximus napisał/a:

Chyba nie ma obecnie na rynku w tym przedziale conowym oczywiście, 1000 PLN +/- 200 , bezlusterkowca mogącego konkurować z NX2000

pod względem matrycy np. Sony a 3000
pod kazdym innym względem np. Oly PM2

pod jednym względem nic z nx2000 nie może konkurować: jak ktos chce mieć aparat obsługiwany jak androidowego smartfona to on jest No. 1

Fakt, że nx2000 jest i tak z nich najtańszy. I - moim prywatnym zdaniem - ma ku temu dobre powody.

a dxo todobre miejsce, gdzie można poczytać o matrycach aparatów. Nie porównywarka.

rabauken
[Usunięty]

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014   

Właśnie tego obsługiwania za pomocą ekranu dotykowego się trochę obawiam, ale jest też alternatywa w postaci nx1100, będącego praktycznie tym samym aparatem. Zastanawiam się też nad Nikonem z serii 1, oczywiście mają swoje różne wady ale jeśli prawie nowy aparat można wyrwać za 700zł? Czy takim Nikonem z kitowym obiektywem da się robić zdjęcia na podobnym poziomie do topowych kompaktów jak Olympus xz-2 czy Fuji x10?

Maximus 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014   

[quote="RB"]
Maximus napisał/a:

pod względem matrycy np. Sony a 3000
pod kazdym innym względem np. Oly PM2

a dxo todobre miejsce, gdzie można poczytać o matrycach aparatów. Nie porównywarka.

jeszcze w tej cenie jest Canon EOS-M

racja pomyliłem dxo z jakims porównywarkami

Odpowiedz do tematu