Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 24 Wrz, 2014
nikon d810 N24-70 czy 5dmkIII 24-70L II
Autor Wiadomość
mike21 
Początkujący

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2014   nikon d810 N24-70 czy 5dmkIII 24-70L II

Witam serdecznie

Od pewnego czasu zastanawiam sie nad kupnem dodatkowej puszki do 5d mk II.Obecnie posiadam 35L,135L,70-200f4L ale brakuje mi 24-70 typowo do zleceń komercyjnych.

Ostatnio pojawił sie d810 i mam mały dylemat. 5d mkIII praktycznie nie da mi lepszej jakości obrazka jedynie lepszy AF co tez jest ważne ale chyba nie ma sensu płacić tyle kasy tylko za AF? D810 to nowość ale w testach wypada bardzo dobrze matryca robi robote. Chciałem sie doradzić czy dobrym wyborem będzie właśnie kupno d810 z AF-S 24-70 mm f/2.8G ED? bo jestem przekonany do tego zestawu w 60%

Pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2014   

A kwestie różnic w ergonomii i guzikologii przy mieszaniu dwóch systemów oraz brak możliwości dowolnej kombinacji obiektywów na posiadanych dwóch korpusach nie ma znaczenia?

mike21 
Początkujący

Nie ma nauczyłem sie canona nauczę sie Nikona. Obecnie robię w 80% zdjęcia 35L ale czasami brakuje coś szerszego dlatego myślę ze N24-70 spełni moje oczekiwania? Nie ukrywam ze ta Mpix z 810 przydadzą mi sie do studia oraz do poważniejszych sesji. No i chyba w tym zestawie można liczyć na skuteczniejszy AF? niż w 5d mkII

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli z DR 5II nie miałeś problemów, to kup 5dIII, którego AF jest po prostu lepszy od 5dII.

Jeśli kasa stracona przy wymianie obiektywów plus zakup droższego d810 nie gra roli, to kup d810.

Porównaj oba pod względem ergonomii.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nowe 24-70/2.8 L II jest lepsze od Nikkora. Choć lubię Nikona i często wolę ten system to w takim zestawieniu wybrałbym Canona. Zdjęcia będą odrobinę lepsze a ponadto te z Canona jakby łatwiej się obrabia. Choć w studio różnicy nie będzie. Za to przy wyższych czułościach już chyba tak.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2014   

mike21 napisał/a:
D810 to nowość ale w testach wypada bardzo dobrze matryca robi robote. Chciałem sie doradzić czy dobrym wyborem będzie właśnie kupno d810 z AF-S 24-70 mm f/2.8G ED? bo jestem przekonany do tego zestawu w 60%

nawet d800 położy canona pod każdym względem, bez dwóch zdań.

MM napisał/a:
Nowe 24-70/2.8 L II jest lepsze od Nikkora.

stare też, pod kilkoma względami, np. jeżeli chodzi o solidność wykonania. N24-70/2.8 ma stałą przypadłość z klinującym się pierścieniem zuma, kazdy egzemplarz przy reporterskim uzywaniu i tak bedzie musiał trafić prędzej czy później do serwisu, chyba że zrobi się naprawkę samemu, na forum nikona jest samouczek jak podejśc do tematu.
Przy reporterce, kiedy spotyka się kolegów po fachu u każdego widziałem różne kombinacje na ta odłażącą gume z pierścienia zuma ;)
Widziałem tam już: taśme izolacyjną, opaski na dłonie jedna przy drugiej, ciasno owiniety sznurek, no różne kombinacje ;)

komor napisał/a:
A kwestie różnic w ergonomii i guzikologii przy mieszaniu dwóch systemów oraz brak możliwości dowolnej kombinacji obiektywów na posiadanych dwóch korpusach nie ma znaczenia?

dla mnie nie ma to znaczenia, na raz uzywam d700/zamiennie z 50D czy 6d lub d800 z 5d3, wszystko da rade opanować.

mike21 napisał/a:
No i chyba w tym zestawie można liczyć na skuteczniejszy AF? niż w 5d mkII

akurat af z 5d2 to porażka i nie ma co porównywać nawet do d300 a co dopiero do d800 czy d810 (niestety tym drugim nie miałem jeszcze okazji zrobić sporo zdjęć).

Zdecydowanie bym brał d800z n24-70/2.8 a jak jest kasa na d810 to bez zastanowienia, tylko mówię, żebyś się przygotował na numer z klinującym się zumem (u mojego wspólnika wystąpił po prawie pół roku) i odłażącą gumą. Niestety to normalne i dość żenujące bo to reporterski zum.

muzyk 

kozidron napisał/a:
nawet d800 położy canona pod każdym względem, bez dwóch zdań.

A czy nie jest tak, że to "kładzenie" wychodzi w obróbce w fotach o sporej, by nie napisać - ekstremalnej rozpiętości tonalnej
(choć i tak z 5dIII da się coś zrobić...), a cała reszta, ergonomia, af itp. to już preferencje - kto co lubi?
Ile takich ekstremlnie "rozpiętych" fot się wykonuje, by 5dIII nie mógł sobie poradzić?

Nie wspominam o problemach z Af w Nikonach, bo te problemy zapewne są nieistotne (było na forumie nawet o pozwie zbiorowym).

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
A czy nie jest tak, że to "kładzenie" wychodzi w obróbce w fotach o sporej, by nie napisać - ekstremalnej rozpiętości tonalnej

nie jest, pod każdym względem ten aparat jest lepszy, mozna mieć jakieś ale do obiektywów nikona czyli do systemu jako całości, np. to o czym pisał MM. Lepszy na tyle, że niewiele jest aspektów gdzie te różnice są niewielkie. Ta matryca jest bardziej upakowana i wiecej z niej wyciśniesz a uzytkowe walory aparatu to już inna bajka. Pierwsze co się rzuca to af i rozmieszczenie punktów, opowiadać mozna dużo.

muzyk, przejdź się do sklepu, porównaj sobie.

muzyk 

kozidron napisał/a:
Ta matryca jest bardziej upakowana i wiecej z niej wyciśniesz a uzytkowe walory aparatu to już inna bajka.

Nie przeczę.
Pytam tylko ile z tego wyciskania jest na tyle więcej, że aż na tyle, by z materiałem z 5DIII sobie nie dać radę?
kozidron napisał/a:
Pierwsze co się rzuca to af i rozmieszczenie punktów, opowiadać mozna dużo.

Dużo? Czy te różnice w działaniu, rozmieszczeniu punktów, są na tyle wielkie, że 5DIII zdecydowanie odstaje tu?
kozidron napisał/a:
przejdź się do sklepu, porównaj sobie.

Byłem. D800 nie zrobił na mnie wrażania pod względem ergonomii i menu, które jest owszem bardzo rozbudowane, ale przy tym wydaje się być niekorzystnie rozplanowane.

No, ale Ty wiesz lepiej, bo używasz często obu.

Moim zdaniem, nawet nie budżet, osobiste preferencje powinny zdecydować o wyborze między Canonem, a Nikonem.
Pokuszę się o stwierdzenie, że w 99% oboma aparatami da się zrobić bardzo dobre zdjęcia, a w 1% przypadków Nikonem da się zrobić nieco lepsze, bo pozwoli na to jego lepsza dynamika.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Pytam tylko ile z tego wyciskania jest na tyle więcej, że aż na tyle, by z materiałem z 5DIII sobie nie dać radę?

to zalezy od warunków, bez sensu jest dywagować w jakich sytuacjach, zawsze mozna twierdzić, że wprawny fotograf to wszystko obleci nawet aps-c.
Ta matryca daje po prostu większe możliwości, które się przydają dość często przy zastosowaniach profesjonalnych, amatorowi to pewnie i 6d styknie ;)

muzyk napisał/a:
Dużo? Czy te różnice w działaniu, rozmieszczeniu punktów, są na tyle wielkie, że 5DIII zdecydowanie odstaje tu?

przejdź się do sklepu i porównaj bezpośrednio

muzyk napisał/a:
Byłem. D800 nie zrobił na mnie wrażania pod względem ergonomii i menu, które jest owszem bardzo rozbudowane, ale przy tym wydaje się być niekorzystnie rozplanowane.

ja o menu w ogóle nie wspomniałem ani jednym słowem w tym wątku, ja mówiłem bardziej o ergonomii blizej uzytkownika niz o tym co jest pochowane w zakładkach menu.

muzyk napisał/a:
Moim zdaniem, osobiste preferencje, nawet nie budżet powinny zdecydować o wyborze między Canonem a Nikonem.

nie trzeba wybierać między jednym a drugim, można mieć oba. Przeczytaj jakie podejście ma OP w tej kwestii.

Cytat:
Pokuszę się o stwierdzenie, że w 99% oboma aparatami da się zrobić bardzo dobre zdjęcia, a w 1% przypadków Nikonem da się zrobić nieco lepsze.

zawsze jestem pod wrażeniem takich obliczeń, ich precyzja i starannie dobrana grupa docelowa na jakiej zostało przeprowadzone badanie jest z pogranicza nowej wiary na tym forumie, która zwie się "plastyką" :razz: :grin:

muzyk 

kozidron napisał/a:
nie trzeba wybierać między jednym a drugim, można mieć oba. Przeczytaj jakie podejście ma OP w tej kwestii.

Nie no, luz. Jak się na tym zarabia, czemu nie?
kozidron napisał/a:
zawsze jestem pod wrażeniem takich obliczeń

ale to nie jest tam żadne obliczenie, tylko jakby podkreślenie, że i d800 i 5dIII da się w większości sytuacji zrobić porządne, ostre itd. zdjęcia, tyle, że w ekstremalnych warunkach Nikon wypadnie tu lepiej ze względu głównie na lepiej oprogramowaną matrycę i do tego więcej pikseli.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Nikon wypadnie tu lepiej ze względu głównie na lepiej oprogramowaną matrycę i do tego więcej pikseli.

to nie są niuanse lepiej oprogramowanej matrycy. To nie jest tak, że te matryce podobnie pracują a nikon "swoją" odrobine lepiej oprogramował ;)
To są dwie różne matryce, z czego ta z nikona jest lepsza pod każdym względem.

muzyk, ja mam wrażenie, że to ci w jakis sposób przeszkadza, co to dla Ciebie za różnica, że jakiś aparat jest lepszy od twojego? Rób zdjęcia :smile:

muzyk 

kozidron napisał/a:
To są dwie różne matryce, z czego ta z nikona jest lepsza pod każdym względem.

Tak. Luz.
Tylko, że ten każdy wzgląd potrzeba wówczas, gdy jest bardzo kontrastowa scena, z której w obróbce więcej z cieni czy świateł uda się wydobyć z d800.

P.S. Co do punktów.
Z obrazka widać, że z tym rozmieszczeniem punktów AF nie jakość dramatycznie na korzyść, czy niekorzyść któregoś z aparatów. Poza tym, zdaje się 5dIII ma więcej możliwości wyboru ilości punktów, które maja być wykorzystywane. D800 (popraw jeśli się mylę) 51 albo 11.
Poza tym widać, jak są rozmieszczone punkty krzyżowe.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
P.S. Co do punktów.

muzyk, ta twoja porównywarka to skala 1:1?

muzyk 

1:1 do rzeczywistych rozmiarów, czy obrazów nawzajem?

W pierwszym przypadku raczej nie - chyba, że odpowiednio zmniejszysz/zwiększysz.
W drugim - nie wiem.

Odpowiedz do tematu