Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2014 Nie mogę zrobić ostrego zdjęcia.
Zestaw: Sony alfa A 58, DT 3.5-5.6/18-55 SAM II
Dzisiaj poszedłem robić zdjęcia krajobrazowe. Obiektyw wyczyszczony, matryca lśni itd. Nie dało rady, by zrobić ostre zdjęcie. (Z portretami jest podobnie zresztą). No więc idę na łąkę, iso 100, statyw, 1/25, przysłona 22. Nie wiało.
Mam wrażenie, że jest tylko Back Focus i Front Focus. Zrobiłem masę zdjęć. AF i MF, a zdjęcia ostrego brak. Dlaczego tak się może dziać? Jakie są opcje?
Ostrzyłem z przybliżeniem i miałem takie wrażenie:
Jak na moje oko zbyt przymykasz przysłonę i dyfrakcja zjada Ci jakość, stąd brak ostrości.
Druga sprawa czy jak robisz foty na statywie to czy masz wyłączoną stabilizacje obiektywu ?
Ustaw np na f/11 i zobacz co się dzieje. Przy ustawieniu obiektywu powiedzmy na 20mm i f/11 głębie ostrości będziesz miał od około 2,5m od matrycy aż do nieskończoności, czyli w uproszczeniu wszystko powinno być ostre co znajdzie się w kadrze.
Dziękuję to rozwiązało problem. A jeszcze mam pytanie co do tej dyfrakcji: zależy ona od obiektywu? Np. przy obiektywie wysokiej klasy, będzie ona mniejsza przy przysłonie 22?
Obiektyw wysokiej klasy praw fizyki nie złamie, jedynie coś tam optycznie może być korygowanie ale to drobnostki. Im mniejszy otwór przez który przechodzi światło tym dyfrakcja będzie bardziej widoczna. Poczytaj na czym polega to zjawisko, to powinno Ci wytłumaczyć co i jak.
Po 1) Dla Sony A58 (20mpx) z internetowego kalkulatorka:
Przysłona ograniczona dyfrakcją: f/6.2
Przysłona dająca podwójną stratę rozdzielczości: f/12.3
Biorąc pod uwagę samą barwę światła będzie on wynosił f/5 dla czerwieni, f/6.2 dla zieleni oraz f/7.3 dla błękitu.
Czyli powyżej takiej przysłony zaczynasz tracić na jakości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10