Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, choć czytam go już od jakiegoś czasu. Przepraszam ale nie posłuchałem dobrych rad, że lornetkę trzeba pomacać przed zakupem i kupiłem w ciemno w sklepie internetowym.
Mój problem polega na tym że zauważyłem w otrzymanej lornetce w jednym z obiektywów taki jakby "ząbek", "trójkącik".
Widoczny on jest po bardzo minimalnym zejściu oka z osi.
Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to na być może fragment pryzmatu. Jeśli chodzi o obraz w okularze to wygląda dobrze (nie widać ww "trójkącika"), a lornetka jak na moje potrzeby wydaje się w porządku.
Boję się, że ów trójkącik może być wadą z którą mogę mieć w przyszłości problem.
Chciałem się Was zapytać czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i czy podobne "kwiatki" często się zdarzają ?
Zastanawiam się też nad zwrotem lornetki do sprzedawcy.
Choć sam sprzedawca i jego serwis zapewnia że tego typu wada nie ma wpływu na sprawność lornetki i że mam długą gwarancję i ogólnie żeby się nie martwić.
No i nie wiem martwić się tym, czy nie martwić ? Zwrócić do sprzedawcy i pojechać do sklepu po drugą (może te typy tak mają) ? Czy zostawić tą co mam ?
Ewidentnie coś włazi w tor optyczny. Pytanie czy to taka uroda tego modelu, czy tylko tego egzemplarza. Jeśli to ta druga możliwość, możesz spokojnie oddać sprzęt i wymagać wymiany. Jeśli jednak producent tak to sobie wymyślił i cała seria ma taki kwiatek, pewnie reklamować nie można. No ale zawsze masz 10 dni na oddanie sprzętu zakupionego przez internet. Nie musisz podawać przyczyny.
Wysłany: Czw 21 Sie, 2014
Jeśli drążysz problem to znaczy, że jest dla ciebie istotny. Oddaj lornetkę lub wymień na nową. Tego typu problemy występują nawet w lornetkach za 1000zł. Takie czasy Made in China. Może zdradzisz co to za lornetka?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zdecydowałem że lornetka wróci do sprzedawcy. Podoba mi się ten model i ponowie zakup, ale tym razem osobiście w sklepie.
Co to pytania jaki to model to nie chcę zrażać potencjalnych kupujących. Wszędzie, nawet najlepszym zdarzają się wpadki. Zwłaszcza przy wprowadzaniu nowości, a kontrola jakości wszystkiego nie wyłapie. Po prostu dokładnie oglądajcie kupowane 8x32 made in china.
Wysłany: Pią 22 Sie, 2014
Myślę, że wiem o jaką nowość chodzi (niewiele ich było) ale nie w tym rzecz. Jaskółka wiosny nie czyni - wielu markom się zdarza. Mamy prawo być krytycznymi konsumentami - być może to jakiś krok w kierunku podniesienia jakości produkcji w przyszłości. Powodzenia
Może ta "niewiadomo jaka" nowość będzie przetestowana na optyczne, a może i 10x32 też. Myśle że na 90% możemy się spodziewać testów, tylko chyba już nie w tym roku. Ale to może niech naczelny się wypowie bo ja tu tylko wróżę z fusów
No bo podobno testujesz jakaś grupę lornetek (jak sam napisałeś), a skoro grupa to sporo zejdzie chyba że w tej grupie są też te "niewiadomo jakie" świeżynki
widoczek, grupa jest, ale nie jest to test grupowy, gdzie z wynikami czekam na wszystkie. Będę więc powoli zrzucał z siebie wyniki. I DO wcale nie będzie pierwsza.
Witajcie.
Zagubił się gdzieś mój poprzedni post, w którym prosiłem o pomoc w wyborze lornetki. Odezwał się tylko kivirovi, za co bardzo mu dziękuję. Przemyślałem jego rady (widać gołym okiem, bez lornetki, że człowiek wie o czym pisze.
Zgodnie z sugestiami, ponieważ nie wykluczył rozważanego przeze mnie Minoxa 10x42 z serii BV (tego nowego)- zdecydował bym się na ten model. Aż tu nagle, gdzieś na naszym forum ktoś pisze o nim "chińszczyzna, tandeta". Zdębiałem... To ja na You Tube oglądam filmy z brytyjskich testów tej lornetki, demonstrują tam (chwaląc go) pokrowiec na napisem jak wół "MINOX Germany"- a tu "chińska tandeta"??? OK, nawet jeśli robiona jest w Chinach- ta skąd to "Germany" i ta "tandeta". Jak jest naprawdę? Pomóżcie, bo oszaleję i kupię w zamian 14 lornetek Tasco! Pozdrawiam, Mariusz
DO zawsze miała pierwszeństwo przejazdu. Nie to żebym sie czepial.
Arek napisał/a:
widoczek, grupa jest, ale nie jest to test grupowy, gdzie z wynikami czekam na wszystkie. Będę więc powoli zrzucał z siebie wyniki. [u]I DO wcale nie będzie pierwsza[/b].
Jak nie jak takdruga !!!!!
wrrrrr
Minoxy do niedawna byly wszystkie produkowane w Chinach. Ze 2 lata temu, zaczeli drukowac, ze najdrozsza seria jest z Niemiec. Zeby tak napisac 30% produkcji musi byc w DE wiec niewiele to zmienia.
Minoksy, ktore widzialem pare lat temu byly zawsze jednymi z najlepiej wykonanych lornetek z Chin. Nie ma sie wiec za bardzo czym przejmowac. Sa chinskie produkty lepsze optycznie ale albo cos wylazi, odstaje albo sie suwa niemiarowo. Bywa, ze powloki zlaza ze szkla. W Minoksach tego nie ma. Powiedzialbym, ze to takie Opticrony, czy Monarchy moze i nawet lepsze... japonski jest Olympus EXWP 10x42, tez wart grzechu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11