Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka czy bezlusterkowiec? (do 1400zł)
Autor Wiadomość
krafftówna
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   Lustrzanka czy bezlusterkowiec? (do 1400zł)

Cześć! L czy B?
Ja osobiście chcę przejść na poziom wyższy niż pstrykanie zdjęć aparatem komórkowym i mam budżet 1400zł. I Koledzy Drodzy nie potrafię przejść na żadną ze stron. Lustrzanki niby klasa, ale chyba dla zaawansowanych, a bezlusterkowce to wymysł koncernów fotograficznych? Chyba nie do końca. Podpowiedzcie.
Cel mój to fotografia głównie podróżnicza - architektura, krajobrazy, ludzie. I kwota na aparat około 1400zł, który wystarczy na najbliższe lata.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

krafftówna, chcesz mieć lżej w kieszeni i plecaku, czy nie ma to znaczenia? ;)
To jest podstawowe pytanie jakie należy sobie zadać.

Wojmistrz 
Obserwator

Zerknij do tematu http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=26499. Bardzo interesująca cena. Jeszcze by na jakąś torbę starczyło czy obiektyw 50mm f/1.8

krafftówna
[Usunięty]

Właśnie nie napisałam o tym. Fakt, ciężar na trasie daje się we znaki, więc lekkość jest jak najbardziej pożądana. Ale jeśli to ma być kosztem obrazu to przeboleję. Chociaż czy laik jest w stanie zauważyć różnice?

Wojmistrz 
Obserwator

Wielki plus lustrzanki, to że na 1 niewielkiej baterii robisz do x5 więcej fotek niż bezlustrem, więc na wypady tydzień bez prądu, tylko lustrzanka :) Jeśli zaś masz gdzie ładować... bezlustro lekkie :)

mozer 
bo Pentax

Obecne bezlustra dają bardzo dobrą jakość obrazu, ale nie wiem czy w tym zakresie cenowym...

Jar 
Maniak

Krafftówna,
Jeśli priorytetem są małe gabaryty i waga sprzętu (turystyka, podróże) przy zachowaniu dobrej jakości zdjęć oraz możliwości adaptacji sprzętu do różnych zadań (różne obiektywy), to zdecydowaną przewagę mają bezlusterkowce. Miej jednak świadomość, że skompletowanie sprzętu wyjdzie drożej niż analogicznego zestawu lustrzankowego. Trzecia opcja, to zaawansowany kompakt z dużą matrycą i b. jasnym obiektywem. Ten wariant ma sens jeśli zadowala Cię niewielki zakres ogniskowych na tele (co jest możliwe przy podanych przez Ciebie priorytetach).
Ja ze względów "gabarytowych" wybrałem właśnie bezlustra, konkretnie m4/3.
Wg. mojego subiektywnego rankingu polecałbym:
-m4/3 (wsio ryba, Olympus czy Panasonic) -bo małe i dobre, spory wybór obiektywów
-Samsung -tanie obiektywy systemowe
-Sony E -dobre matryce i ogólnie niezłe aparaty (dotyczy współczesnych korpusów, pierwsze NEX-y był dość koszmarne), do niedawna był ograniczony wybór obiektywów, ale to już chyba przeszłość
Nie polecałbym (subiektywnie, to nie znaczy, że to są bezwzględnie "złe" aparaty):
-Nikon 1 -najmniejsza matryca (1") wśród liczących się obecnie bezluster, co daje duże ograniczenia jeśli ktoś się chce bawić głębią ostrości, za to brak dużych ograniczeń w zabawie z manualnymi obiektywami od kamer TV z mocowaniem C (to raczej bez znaczenia dla Ciebie i większości użytkowników, ale kto wie)
-Canon M -b. ograniczony zestaw obiektywów, a same aparaty nie wyróżniają się na tle konkurencji, to na razie propozycja głównie dla kogoś, kto ma zestaw obiektywów od lustrzanek Canona i będzie z nich korzystał przez przejściówkę
Pozdrawiam
-J.

muzyk 

Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   

Do 1400 zł polecam zainteresować się Panasonikiem g5.
Wizjer, obrotowy ekran i dotykowy ekran, w tym obojętnie w którym miejscu wybierany punkt AF, cicha migawka, małe gabaryty, bdb ergonomia, niezłe zdjęcia,
szybki AF.

Jeśli jeszcze coś mniejszego, to GX1, tyle, że do niego trzeba osobno kupić wizjer, a to podraża imprezę.
Nie ma obrotowego ekranu, jest wykonany solidniej niż g5.

krafftówna
[Usunięty]

Wsłuchując się w Wasze porady przejrzałam sieć i pojawiły mi się pierwsze typy. Który według Was byłby lepszy?
1. Olympus E-PL5 z 14-42 II R
2. Olympus E-PM2 z 14-42 II R
3. Panasonic G5 z 14-42
4. Sony NEX 3NL z 16-50
W ogóle dobre wybory?

muzyk 

Na pewno E-Pl 5 nieznacznie lepiej obrazuje od G5.
Pytanie tylko, czy warto kupować epl5 który ma moim zdaniem gorszą ergonomię, guzikologię i menu od G5.

Owszem, epl5 ma stabilizację, jednak kierując się wyborem między g5 a epl5 nie "umierałbym" za nią.

Zaproponowałbym do tego zamiast ciemnego zooma, ns który jesteś w tej kwocie skazany, Panasonic 20 1.7 l lub ll, bądź Sigmę 19 2.8.
Co prawda stałki, ale jasne i dające bdb jakość obrazu.

Sam mam GX1 który jest jakby g5 tylko w innej obudowie, lepiej wykonanej a bez wizjera, cichej migawki.

P.S. Sony nex 3 nie kupiłbym, mimo, że apsc, ze względu na mierną guzikologię.
Jeśli już Sony to coś ala nex 6, 7 bądź a6000.

WojciechW 
Optyczny

Kupno Olków bez kitowego zooma nie ma specjalnie sensu. Raz, że samo body jest zwykle oferowane po niewiele tańszej, a czasami nawet po droższej cenie, a dwa, że są sytuacje gdy nawet ciemny zoom jest praktyczniejszy od stałki (np. na większości wycieczek). Ale stałkę dokupić warto, tyle że obok, a nie zamiast kitowego zooma.

Różnica między E-PL5 a E-PM2 polaga na pewnym uproszczeniu tego drugiego, który nie ma odchylanego ekranu i pokrętła zmiany trybów. Konsekwencją jest trudniejsze dojście do niektórych funkcji, ale żyć z tym można. Ja zresztą wybrałem E-PM2 by był mniejszy i lżejszy, bo ma zastępować mi kompakt. Ale ruchomego ekranu trochę żałuję.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Sunders 

krafftówna napisał/a:
pojawiły mi się pierwsze typy. Który według Was byłby lepszy?

1. Olympus E-PL5 z 14-42 II R

muzyk 

Wojciech.
Wszystko zależy jednak od tego co kto fotografuje i czy w tym jest się w stanie obejść z jedną jasną stałką na początek, czy bez ciemnego tzw. stabdardowego zooma nue wyobraża sobie życia.

dcs
[Usunięty]

Budżet:1400zł
...i ma starczyć na najbliższe lata.

WojciechW 
Optyczny

W 1400 to nawet na dodatkową Sigmę (19/2.8) może nie starczyć.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Odpowiedz do tematu