Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Pon 06 Paź, 2014
Jaki obiektyw do Canona 60D?
Autor Wiadomość
Phila 
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Paź, 2014   Jaki obiektyw do Canona 60D?

Witam,

Jaki obiektyw polecacie do ww modelu. Potrzebuję z dobrym światłem i ostry do architektury i wnętrz oraz architektura w nocy. Aktualnie posiadam Sigmę 17-70 f/2.8 obiektyw ok, ale ostatnio włóczę się po muzeach a tam zakaz używania lamp a na statyw brak czasu (jak to na zorganizowanych wycieczkach). Sytuacja wymusiła do zdjęć z ręki a przy posiadanym obiektywie przy podkręceniu iso zaczyna mocno "szumieć"

Jestem nowicjuszem!

Pozdrawiam

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 06 Paź, 2014   

Phila napisał/a:
Potrzebuję z dobrym światłem i ostry do architektury i wnętrz oraz architektura w nocy.

Tokina 11-16 f2.8 II

Usjwo 
Optyczny

muzyk napisał/a:

Tokina 11-16 f2.8 II

ale 2.8 to dla kolegi Phila za malo, bo juz taki ma

muzyk 

Usjwo napisał/a:

Oprócz Sigmy 18-35 1.8 nie ma nic jaśniejszego poniżej 18 mm. Zatem?

Phila napisał/a:
Sytuacja wymusiła do zdjęć z ręki a przy posiadanym obiektywie przy podkręceniu iso zaczyna mocno "szumieć"

Zatem, albo monopod (w muzeum odpada), albo ewentualnie zmiana aparatu, by mniej "szumiał".

Phila 
Początkujący

Napisałem, że mam Sigmę 17-70 ale nie musi być ze zmienną ogniskową do architektury (przynajmniej tak czytałem). Tak jak pisałem, jestem nowicjuszem i nie wiem czy ze stałą ogniskową będzie spełniał wymagania do archit. wnętrz i zdjęć nocnych.

kozidron
[Usunięty]

Phila, obiektywy szerokokątne są ze światłem 2.8, jedynym wyjatkiem jest tu wcześniej wspomniana sigma 18-35/1.8. Pytanie brzmi czy potrzebujesz szerokiego kąta, bo stałki w przedziale 20-28mm ze swiatłem 1.4 wcale tanie nie są.

Phila 
Początkujący

To troszkę źle lub za mało napisałem.

Cena nie jest dla mnie przeszkodą.

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:

Sigma 17-70 ma f/2.8 tylko na szerokim końcu, na 70mm ma f/4 (lub 4.5 w starszej wersji).
Tokina 11-16 raczej ją uzupełni niż zastąpi, ale do muzeów to fajna propozycja. Samą Sigmę 17-70 zastąpić można albo Canonem 17-55/2.8 IS, albo, w tańszym wariancie, Sigmą 17-50/2.8 OS. Niestety kosztem zmniejszenia maksymalnej ogniskowej.
Phila, tę Sigmę masz ze stabilizacją? Nie wystarczy ona do pracy w ciemniejszych warunkach?
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 06 Paź, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

Phila napisał/a:
To troszkę źle lub za mało napisałem.

Cena nie jest dla mnie przeszkodą.

a ogniskowa? Brakuje ci zakresu w tej sigmie, potrzebujesz szerzej?

Phila 
Początkujący

[quote="komor"]
Usjwo napisał/a:

Phila, tę Sigmę masz ze stabilizacją? Nie wystarczy ona do pracy w ciemniejszych warunkach?

Tak, ze stabilizacją. We wnętrzach jeszcze można przyjąć, że zdjęcia są na przyzwoitym poziomie. Natomiast przy zdjęciach nocnych - "widzę ciemność" a jak podkręcę iso na 3000 do 5000 to mocno szumi. Ze statywu jest ok, bo małe iso i dłuższy czas naświetlania chociaż też są minusy bo np. lampy latarni wychodzą jak gwiazdki.

[ Dodano: Pon 06 Paź, 2014 14:58 ]
[quote="kozidron"
a ogniskowa? Brakuje ci zakresu w tej sigmie, potrzebujesz szerzej?[/quote]

Do architektury im szerzej to chyba lepiej? tak czytałem.

kozidron
[Usunięty]

Phila napisał/a:
Tak, ze stabilizacją. We wnętrzach jeszcze można przyjąć, że zdjęcia są na przyzwoitym poziomie. Natomiast przy zdjęciach nocnych - "widzę ciemność" a jak podkręcę iso na 3000 do 5000 to mocno szumi. Ze statywu jest ok, bo małe iso i dłuższy czas naświetlania chociaż też są minusy bo np. lampy latarni wychodzą jak gwiazdki.

Kolego Phila niestety przy dłuższych czasach trzeba stosować statyw, tu nie pomoże ani magia ani jasny obiektyw, owszem troszku ułatwi ;) ale w bardzo trudnych warunkach gdzie czasy są powyżej 1/2s żadna stabilizacja nie pomoże. Przy fotografii miasta nocą uzywa się statywu, inna droga to absurd.
Żeby mieć w miarę przyzwoite ISO 6400 musiałbyś mieć co najmniej nikona d800 albo canona 6d/5d2/5d3.
Dodac tylko można, że gościu który użyje statywu z byle jakim entry levelem i tak zrobi w takim przypadku lepsze zdjęcia.

Phila napisał/a:
Do architektury im szerzej to chyba lepiej? tak czytałem.

to co czytałaś, może się słabo przekładać na to co potrzebujesz, bo chyba ty wiesz najlepiej co potrzebuje?
Widziałem fajne zdjęcia architektury na szerokim i wąskim kącie.

Phila 
Początkujący

Ale o stabilizacji napisałem tylko jako odp. na zadane pytanie - czy Sigma, którą posiadam ma stabilizację"! Owszem, jestem laikiem w temacie fotografii ale podstawy są mi znane. Poruszyłem również temat statywu jako informację, że używam do zdjęć nocnych z dłuższym czasem naświetlania z tą samą Sigmą!

Chodzi mi o obiektyw, którym będę mógł wykonać poprawne zdjęcie (bez szumu) w słabym oświetleniu bez statywu.

Przeglądałem sporo zdjęć, w których zdjęcia wnętrz jak i nocne były wykonane bez statywu (tak przynajmniej twierdzą ich autorzy) i bez szumu.

Nie upieram się również, że obiektyw musi być szerokokątny (fajnie by było jak by był) - MUSI BYĆ Z B. DOBRYM ŚWIATŁEM.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 07 Paź, 2014   

Phila

Zakladajac ze 2.8 to za malo to mozesz miec

+1EV f2.0
+1 1/3EV f1.8
+2EV f1.4
+2 1/3 EV f1.2

Z obiektywow systemowych masz dostepne od najszerszego:

24mm f/1.4 - czyli +2EV
28mm f/1.8 - czyli +1 i 1/3 EV
35mm f/1.4 - czyli +2EV
50mm f/1.2 - czyli +2 i 1/3EV

i nic tu wiecej nie przeskoczysz. Reszte trzeba nadganiac ISO
Skoro kasa nie jest problemem to proponuje 6D + 24f/1.4

W 6D spokojnie daje rade 12800. Ponizej zdjecie f=9.0, t=1/80, ISO12800, czyli gdzies okolo 5.5EV swiatla bylo, zdjecie robione z reki

Transponujac to na 24mm f1.4, czyli f=1.4 i t=1/30, mamy jeszcze 6EV zapasu, czyli z reki swobodnie sie da nawet przy 0EV. Musisz sobie tylko odpowiedziec jaki jest sens robienia architektury na f1.4

Bez odszumiania:

Z odszumianiem "puszkowym" na polowie zakresu

Sunders 

Usjwo napisał/a:
Z obiektywow systemowych masz dostepne od najszerszego:

24mm f/1.4 - czyli +2EV
28mm f/1.8 - czyli +1 i 1/3 EV
35mm f/1.4 - czyli +2EV
50mm f/1.2 - czyli +2 i 1/3EV

i nic tu wiecej nie przeskoczysz. Reszte trzeba nadganiac ISO

Niezupełnie. Można do tego dodać stabilizację. Jest np. 35/2 IS USM.

Usjwo 
Optyczny

Sunders napisał/a:

Niezupełnie. Można do tego dodać stabilizację. Jest np. 35/2 IS USM.

Fakt, jakos mi umknal ten obiektyw mamy +1EV i dodatkowe +3EV na stabilizacji (wedlug papierow nawet +4EV)
Z drugiej strony kolega tez ma obiektyw 2.8 ze stabilizacja, wiec i tak pozostaje ISO :)

Odpowiedz do tematu