Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Paź, 2014 Obiektyw do ciemnych koncertów - szeroki
Witajcie,
Będę miał może okazję fotografować koncerty, imprezy w teatrze.
Co do pomieszczenia, coś ala sala kinowa.
Światło, ciemno, ale cały urok będą dawały światła ze sceny.
Moje pytanie, czy kupić jakiś obiektyw szerokokątny typu:
SIGMA DC EX 10-20mm f/4-5.6
Sigma F:2,8-4,5/17-70 mm DC Macro
Czy może rybie oko:
Samyang 8 mm f/3.5 Fish-eye
To co już posiadam to Sigma 70-300 APO DG, sony 50mm 1.8 oraz nieszczęsny kit 18-55
Czemu zadajesz to pytanie w wolnych tematach?
Sigma 10-20 w ciemnej wersji na pewno byłaby słabym wyborem. Albo wspomniana Tokina 11-16 (czy jest wersja z mocowaniem Sony?) albo nowsza Sigma 10-20 ze światłem f/3.5, albo – jeśli budżet pozwoli – może 18-35/1.8? Jako budżetowe i kompromisowe rozwiązanie Sigma 17-50/2.8. Albo jakaś szersza stałka, ale nie wiem czy akceptujesz opcję stałoogniskową.
Sigme 20mm f1.8 kupilam uzywana za 250 funtow ale jestem przekonana, ze mozna taniej. Tylko nie wiem, czy pod twoje mocowanie jest dostepna. Chociaz tak szczerze to jak na ta cene jest ok ale pewnie jak tylko nadarzy mi sie okazja zakupu czegos lepszego, nawet ciemniejszego, to ona natychmiast pojdzie do odstrzalu. Ale mnie zeissy rozpuscily i jak porownuje fotki wykonane w tych samych warunkach to nie wyglada to za ciekawie, zwlaszcza kolory i kontrast sa bez porownania gorsze. No ale ponownie, za ta cene naprawde nie ma co narzekac. Popatrz sobie co dawalam z koncertu Goat jakis czas temu
Bassotronic, wszystko zależy od tego, jak blisko będziesz mógł podejść do artystów. Tokina 11-16 sprawdzi się raczej z bardzo bliskiej odległości. Ustaw obiektyw kitowy na 18mm i pomyśl że będzie szerzej albo dużo szerzej
Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie chyba 17-50/2.8 - Sigma lub Tamron. Jeśli masz SLT, to uważaj na Sigmy, bo nie wszystkie współpracują!
A rybie oko bym sobie darował, można nim zrobić parę ciekawych ujęć, ale nie cały koncert
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11