Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 28 Paź, 2014
Obiektyw do ciemnych koncertów - szeroki
Autor Wiadomość
bassotronic 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Paź, 2014   Obiektyw do ciemnych koncertów - szeroki

Witajcie,

Będę miał może okazję fotografować koncerty, imprezy w teatrze.
Co do pomieszczenia, coś ala sala kinowa.
Światło, ciemno, ale cały urok będą dawały światła ze sceny.

Moje pytanie, czy kupić jakiś obiektyw szerokokątny typu:
SIGMA DC EX 10-20mm f/4-5.6
Sigma F:2,8-4,5/17-70 mm DC Macro

Czy może rybie oko:
Samyang 8 mm f/3.5 Fish-eye

To co już posiadam to Sigma 70-300 APO DG, sony 50mm 1.8 oraz nieszczęsny kit 18-55 :)

Czekam na opinie, pozdrawiam !

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 28 Paź, 2014   

Tokina 11-16 2.8

bassotronic 
Rozmowny

Nie podałem jeszcze ważnej informacji - CENA :)

Tak do 1tyś.

komor 
Moderator

Czemu zadajesz to pytanie w wolnych tematach?
Sigma 10-20 w ciemnej wersji na pewno byłaby słabym wyborem. Albo wspomniana Tokina 11-16 (czy jest wersja z mocowaniem Sony?) albo nowsza Sigma 10-20 ze światłem f/3.5, albo – jeśli budżet pozwoli – może 18-35/1.8? Jako budżetowe i kompromisowe rozwiązanie Sigma 17-50/2.8. Albo jakaś szersza stałka, ale nie wiem czy akceptujesz opcję stałoogniskową.

komor 
Moderator

No to jak za tysiaka to chyba oko używana jasna stałka zostaje. Coś ze stajni Minolty.

bassotronic 
Rozmowny

faktycznie nie tu dodałem :)

Stałki również wchodzą w grę, bardzo dobrze mi się z nimi pracuje.
Do Tokiny jest mocowanie Sony ale cena dużo ponad granicę.

Podacie jakieś propozycję stałek ?

Ps
A ta Sigma na początek ?
Sigma F:2,8-4,5/17-70 mm DC Macro

Mam w cenie 700zł używana oczywiście. Jeśli się dorobię to zmienię na półkę wyżej.

muzyk 

Cytat:
Tak do 1tyś.

No to taką Tokinę (l) używaną szukaj.
Z manualnych to Samyang 14 2.8, ale też pewnie używka.

moronica 

Pomogła: 106 razy

Sigme 20mm f1.8 kupilam uzywana za 250 funtow ale jestem przekonana, ze mozna taniej. Tylko nie wiem, czy pod twoje mocowanie jest dostepna. Chociaz tak szczerze to jak na ta cene jest ok ale pewnie jak tylko nadarzy mi sie okazja zakupu czegos lepszego, nawet ciemniejszego, to ona natychmiast pojdzie do odstrzalu. Ale mnie zeissy rozpuscily i jak porownuje fotki wykonane w tych samych warunkach to nie wyglada to za ciekawie, zwlaszcza kolory i kontrast sa bez porownania gorsze. No ale ponownie, za ta cene naprawde nie ma co narzekac. Popatrz sobie co dawalam z koncertu Goat jakis czas temu

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#467396
Ostatnio zmieniony przez moronica Wto 28 Paź, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

bassotronic, może wymień "nieszczęsny kit 18-55".
http://allegro.pl/listing...match=s0-e-1021

http://allegro.pl/obiekty...match=s0-e-1021

bassotronic 
Rozmowny

Ta Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC HSM faktycznie ciekawa.

Moronica, niestety w tej cenie co podałaś nawet nie ma dostępnej.

komor 
Moderator

moronica napisał/a:
Sigme 20mm f1.8 kupilam uzywana za 250 funtow (…) Chociaz tak szczerze to jak na ta cene jest ok

Na APS-C obawiam się, że zachwyci jeszcze mniej niż na FF.

bassotronic, Sigma 17-70 to jako ostatnia deska ratunku. Na 17mm będziesz miał używalne f/2.8 i tyle.

bassotronic 
Rozmowny

No takie uroki z APS-C, ale na razie nie przewiduję przesiadki na FF.

moronica 

Pomogła: 106 razy

komor, na apsc obetnie dosc tragiczne brzegi. centrum jest w porzadku

MaciekNorth 
Entuzjasta

Bassotronic, wszystko zależy od tego, jak blisko będziesz mógł podejść do artystów. Tokina 11-16 sprawdzi się raczej z bardzo bliskiej odległości. Ustaw obiektyw kitowy na 18mm i pomyśl że będzie szerzej albo dużo szerzej ;)
Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem będzie chyba 17-50/2.8 - Sigma lub Tamron. Jeśli masz SLT, to uważaj na Sigmy, bo nie wszystkie współpracują!
A rybie oko bym sobie darował, można nim zrobić parę ciekawych ujęć, ale nie cały koncert :razz:

bassotronic 
Rozmowny

Wysłany: Sro 29 Paź, 2014   

rybie oko tak jak mówisz tylko do kilku ujęć. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical, używka nawet już dostępną od 850zł.

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2014 08:36 ]
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical

Ten obiektyw zakupiłem, jak narazie jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Odpowiedz do tematu