Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 18 Mar, 2008 Pomocy kupilem Lumixa FZ 50 i nie wiem jak go ustawic czarna
Witam nabylem dzis moj aparat lumix fz 50 i nie wiem jak mam go ustawic aby zdjecia wychodzily ladne i wyrazne bede wdzieczny jesli ktos mi wytlumaczy krok po kroku jak go ustawic bo z instrukcji to mozna jedynie oczoplasu dostac z gory dziekuje
A Słyszałeś, kiedyś co to takiego instrukcja obsługi, czasem zwana też podręcznikiem użytkownika... Jak Możesz oczekiwać, że ktoś Ci poda gotowe ustawienia aparatu na "ładne zdjęcia" przecież to jest zależne od bardzo wielu czynników a najważniejszym z nich jest światło. Nie Wiesz/nie Chcesz bawić się w zawiłości ustawień manualnych, to poprzełączaj wszystkie ustawienia na auto i zajmij się samym kadrowaniem obrazu. A i Pamiętaj przed wciśnięciem migawki do końca, przytrzymaj chwilkę spust wciśnięty do połowy, to da automatyce czas na dostrojenie ostrości . Poza tym trening i instrukcja... instrukcja... albo Wymień FZ na automatyczn małpkę
może mam zbyt krótki starz na forum ale wydaje mi się że takiego pytania jeszcze nie było.
- może masz ustawione ostrzenie w tryb MF ? ( przełącznik na obiektywie )
- proponuje korzystać z trybów scen na początek.
poprostu chce abyscie mi podpowiedzieli na co mam zwrocic szczegolna uwage .a jesli chodzi o instrukcje to mysle ze sami wiecie jak sa opracowane no coz mysle ze kazdy z was od czegos zaczynal i borykal sie z takimi problemami jak ja ale za kazda wskazowke bede wdzieczny
a jesli chodzi o instrukcje to mysle ze sami wiecie jak sa opracowane
Akurat instrukcje do Panasoników, trzeba przyznać są bardzo dobrze opracowane, trzeba je tylko przeczytać (do FZ18 ok 200 stron) W Twoim akurat przypadku, gdzie Masz chyba kłopot z podstawowym nazewnictwem funkcji i ich oznaczeń na aparacie, jest to nieodzowne! Musisz poczytać instrukcję, żeby chociaż móc (o zgrozo!) wykorzystywać ten sprzęt w trybie pełnej automatyki Inaczej, dalej nie "przeskoczysz", zatem miłej lektury!
[ Dodano: Sro 19 Mar, 2008 ]
Mauricio napisał/a:
no coz mysle ze kazdy z was od czegos zaczynal i borykal sie z takimi problemami jak ja ale za kazda wskazowke bede wdzieczny
Tak, i każdy z nas jak nie znał podstawowych funkcji i oznaczeń tych funkcji na/w aparacie, to szukał tego w instrukcji Tutaj możemy Ci doradzić (jeżeli będziemy mogli) w kwesti jakiejś technicznej jak wykonać takie, czy takie zdjęcie, jakie parametry dobrać, tu przymknąć przysłonę, tu podbić ekspozycję o 1 działkę EV itp. tylko najpierw Musisz wiedzieć, gdzie tego wszystkiego szukać np. jak przelączyć aparat w tryb AUTO (!) Podaliśmy Ci już wszystkie wskazówki na dobry początek Dalej zostaje Ci już tylko lektura instrukcji..
a to co?? zdjęcia ci nie ładne wychodza?? robiłeś już jakieś?? bo jeśli chodzi ci o to ze sa troche takie zbyt "pastelowe" to ani my ani instrukcja ci nie pomoze...
Tylko spokój może Cię uratować
Ja niedawno kupiłam FZ8. Jak zajrzałam do instrukcji to.... byłam totalnie przerażona. Czytam i czytam, litery i słowa mi się plączą. Mówię sobie : kurcze, nic z tego nie rozumiem! Odłożyłam instrukcję , ochłonęłam trochę i za parę dni jak mi przyszła ochota to zaczęłam ją trochę czytać. Z instrukcją na kolanach, z aparatem w ręku, powoli wgłębiam się w "zawiłości" obsługi. Czytam i jak coś przykuje moją uwagę , tzn. jak wiem już ,że dana rzecz będzie mi częściej przydatna , to robię sobie zakładkę na tej stronie.
Oczywiście , że nie przeczytałam jeszcze wszystkiego. I nie da się instrukcji NAUCZYĆ na pamięć! Z pewnością będę do niej zaglądać jeszcze nie raz.
W internecie śledze fora fotograficzne, tam można się dużo dowiedzieć od "starych wyjadaczy". No i oczywiście nie obejdzie się bez poradników fotografowania.
Mam juz kilka wyciągniętych z internetu.
Niestety, prawda jest taka,że trzeba dużo czasu samemu poświęcić na zapoznanie się z aparatem, instrukcją , z poradnikami.
No i próbować robic fotki.
Podejdź do sprawy spokojnie, "bez nerw" , przeciez fotografowanie ma być przyjemnością.
Życzę cierpliwości i i napewno , za jakiś czas udanych fotek. Tego życzę Tobie i ... sobie.
Pozdrawiam
Od instrukcji nie ucieknniesz, poza tym polecam książkę Ekspozycja bez tajemnic Bryan Peterson. Bardzo fajna książka, napisana przyjaznym językiem.
Co do Panasa to zauważyłem iż robi bardziej ,,zimne" foty w porównaniu np. z Canonem, ale to kwestia programu w aparacie myślę i ustawień puszki. Trzeba poeksperymentować, zacznij od kontrastu, nasycenia, ostrości i redukcji szumów - jest opisane w instrukcji.
No i oczywiście instukcja
Powodzenia
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 23 Mar, 2008
moim zdaniem trzeba znaleźć jakieś forum zapaleńców foto, na którym jest napisane jeszcze coś o technice robienia zdjęć i po prostu z 2 miesiące siedzieć i czytać - niestety nie dość, że zrozumiesz 99% parametrów swojego aparatu, to jeszcze 99% szkieł z wszystkich systemów wraz z świadomością ich jakości, 99% aparatów wraz z ich specyfikacjami, możliwościami i ograniczeniami
Czyli - jak chcesz robić zdjęcia, nie pytaj na forach jaki aparat kupić, tylko go kup.
A jak już masz aparat - baw się nim po prostu - najpierw na zielonym aparaciku, potem na P potem na A,S a na końcu na M
Reszta rzeczy jak dostosowanie ISO, wybieranie mocy lampy samo przyjdzie, jak sobie pomyślisz 'kurde, tutaj przydałoby się wyższe iso, ale aparat dać mi nie chce' albo 'hm, tutaj lampa na 1/4 mocy byłaby idealna, a aparat głupi wali pełną mocą'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12