Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Paź, 2014 Revue 10x25 a może coś innego?
Witam
Chciałbym kupić małą lornetkę do obserwacji przyrody, myślałem na lornetką delta optical active 10x25 ale znalazłem niedrogo revue 10x25.
Na forach internetowych ludzie polecają lornetki revue ale niestety nie mogę znaleźć żadnych opinii o dokładnie tej lornetce, może to jest jakaś chińska podróbka?
A może polecicie coś innego w cenie około 100zł. nie chcę wydawać więcej bo nie wiem czy mi się spodoba zabawa w podglądanie przyrody, lornetka musi być mała bo będzie mi towarzyszyła w wyprawach rowerowych.
Wszystkie lornetki 10x25 są robione w Chinach a przynajmniej w tej klasie cenowej.
Revue to nazwa handlowa a nie producenta którym jest jakaś firma chińska firma robiąca lornetki dla każdego chętnego z dowolnym, nadrukiem, choćby i National Geographic.
Najważniejsza uwaga: takich lornetek nie kupuje się w ciemno, trzeba zawsze sprawdzić co przez nie widać!
W Carrefourze spotkałem kiedyś rzut takich 10x25 marki HAMA , niby coś ta firma znaczy w świecie wyposażenia optycznego ale po przejrzeniu kilkunastu lornetek wybrałem z trudem trzy które nadawały się do użytku - w pozostałych dominował zez rozbieżny, zbieżny, pionowy i skośny oraz brak możliwości ustawienia faktycznej ostrości w jednym lub obydwu 'torach optycznych'.
Podejrzewam że zanim trafiły do polskiego Carrefoura zostały już wcześniej przebrane gdzieś za granicą..
I to jest właśnie podstawowa wada lornetek typu 8x21, 8x25 i 10x25 w klasie cenowej 30(!) - 100 zł : obłędny rozrzut jakości !
Sam posiadam 10x25 firmy Samyang który kilkanaście lat temu kosztował 60$, więc trzeba przyjąć że dzisiaj to jakieś 100$, na jakość nie narzekam choć zdaje sobie sprawę że jest to lornetka której zaleta: kieszonkowość przesłania jej gorszą jakość obrazu niż duża lornetka.
Ale mam ją zawsze przy pasku a ostatni eksperyment z zabraniem normalnej i w dodatku drrrrogiej 8x30 na 2 tygodniowy urlop w Grecji tylko mnie utwierdził w przekonaniu że 10x25 noszona cały czas przy pasku to jedynie słuszny wybór dla kogoś kto chce mieć lornetkę zawsze przy sobie i nie ma świra na punkcie optyki oraz odchyleń typu: nie stać mnie na tanie bo co by znajomi powiedzieli.
Jeśli jakość tego 10x25 Revue ci wystarczy to się ciesz i używaj, tak jak ja się cieszę ze swojego Samyanga.
A w ogóle zaraz tu wpadnie NACZELNY portalu Optyczne który co prawda sam takich lornetek nie używa ale Ci wytłumaczy jak bardzo niesłuszne jest zadawalanie się taką lornetką bo jest: za mała , za ciemna , za tania i nie widać przez nią wszystkich obiektów z Katalogu Messiera...
Wysłany: Wto 28 Paź, 2014 Re: Revue 10x25 a może coś innego?
wladek312 napisał/a:
Witam
... około 100zł. nie chcę wydawać więcej bo nie wiem czy mi się spodoba zabawa w podglądanie przyrody, lornetka musi być mała....
Jeśli nie wydasz więcej to raczej ta zabawa ci się nie spodoba...To nie złośliwość tylko rada wynikająca z praktyki.
Ja uwielbiam lornetki kompaktowe, zawsze można mieć je przy sobie ale za ceną idzie jakość...Nikon Ex 8x25, Olympus 8x25 a nawet Nicon Aculon za ok. 170zł dają względny obraz, tzn. relatywnie czysty i względnie jasny. Gdybym musiał kupować za 100zł to zaryzykowałbym Deltę - nie miałem w ręce ale w tej firmie prawie zawsze otrzymujemy więcej niż płacimy (jednak na wiele nie licz). Rzeczywiście dobre z maluchów są Nikony HG, M7, z tańszych Travelite Ex, Vortex Vanquish 10x26, średnia klasa to DO One (nadrabia aperturą) i jeszcze parę.
Miałem niedawno w rękach wynalazek 8x21 nieznanej firmy z marketu. Szkoda kasy - rozdzielczość nawet nie na poziomie miernym. Gołym okiem zobaczysz więcej. Może w tej którą przedstawiasz będzie nieco lepiej ale wygląda bardzo podobnie do tej 8x21.
Mam tą lornetkę od kilku dni i prawdę mówiąc spodziewałem się że będzie gorsza co prawda nie mam porównania z jakąś dobrą lornetką ale obraz jest dość ostry i wyraźny tylko pole widzenia jest małe.
przeglądam alledrogo w poszukiwaniu lornetkowych okacji i zauważyłem że lornetka Optisan napoleon 1 12x50 ma pole widzenia 96/1000m czyli identyczne jak moja lornetka więc coś tu nie gra? wygląda na to że lornetka którą kupiułem ma oszukane dane, czy to możliwe żeby lornetki 10x25 i 12x50 miały identyczne pole widzenia?
A w ogóle zaraz tu wpadnie NACZELNY portalu Optyczne który co prawda sam takich lornetek nie używa ale Ci wytłumaczy jak bardzo niesłuszne jest zadawalanie się taką lornetką bo jest: za mała , za ciemna , za tania i nie widać przez nią wszystkich obiektów z Katalogu Messiera...
Taki styl dyskutowania wyniosłeś z domu, czy nauczyłeś się go w internecie?
Konkretne zdanie odzwierciedlające absurdalne podejście NACZELNEGO PORTALU OPTYCZNE do popularnej kategorii lornetek.
Prywatne zdanie Arkadiusza Olecha nie ma tu znaczenia, bo nie mówimy o prywatnej rozmowie u cioci na imieninach tylko o portalu internetowym.
Tak samo Naczelny jedynego portalu motoryzacyjnego może na co dzień jeździć furgonetką i tirem , ale jak czytelnicy domagają się testów samochodów miejskich to nie może wykręcać się argumentem że w jego prywatnej opinii samochody miejskie są za mała, za tanie, za ciasne..., i nie da się nimi przewieźć betoniarki ani krowy na targ ...
Ostatnio zmieniony przez Obserwatorek Pon 03 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Wytłumaczę Ci raz i porządnie zanim wrzucę Cię do ignorowanych.
Otóż redaktor naczelny portalu, który podpisuje się pod swoimi radami imieniem i nazwiskiem, nie będąc przy tym anonimowym frustratem czy trollem, musi doradzać jak najlepiej potrafi i w zgodzie ze swoim sumieniem. Anonimowi i pozbawieni skrupułów użytkownicy forum mogą wpuszczać ludzi w kanał taniego chłamu, bo są... anonimowi.
Abstrahując już od tego, że na prywatnym i niedotowanym przez nikogo portalu, jego redaktor naczelny może sobie testować to na co ma ochotę. Jak jego ochota będzie rozmijać się z gustami Czytelników, to będzie robił testy tylko dla siebie, a Czytelnicy pójdą gdzie indziej. Nie zmieni to jednak sytuacji, że to wolny kraj i każdy może robić nawet takie testy, których jedynym czytelnikiem będzie on sam.
No i Obserwatorek podraznil naczelnego, naczelny strzelil focha i zaraz dostaniemy artykul: "10 lornetek 10x50 na dziesieciolecie portalu Optyczne!
zostalo 8 do przetestowania ...
A na powaznie, problem nie polega moim zdaniem na tym, ze nie sa testowane te lornetki, ktorych czytelnicy szukaja. To jest uzasadniony wybor misja czy ogladalnosc. Skutkiem jest pisanie potem, ze lornetki niestety nie przynosza ogladalnosci mimo wielkiego poswiecenia i wkladu pracy w testy. Podobnie jak cykl "Niebo przez lornetke" a nie "Lornetka na sasiadke".
Problem polega na tym, ze Optyczne sa baza danych sprzetu optycznego, albo katalogiem kursow podyplomowych, a nie zadnym portalem dziennikarskim. Nawet mimo, ze sa regularne i dobre testy to i tak nie wiadomo co kupic, bo ceny sie zmienily, modele wyszly ze sprzedazy, kryteria pomiarow i ocenen ulegly przesunieciu, weszly nowe modele itd, itd. Bolesnie tego doswiadczylem chcac kupic bezlusterkowca. Przez miesiac intensywnie studiowalem testy i dalej nie wiedzialem. A potem obejrzalem jeden filmik na YT i GX7 kupiony...
Nawet mimo, ze sa regularne i dobre testy to i tak nie wiadomo co kupic, bo ceny sie zmienily, modele wyszly ze sprzedazy, kryteria pomiarow i ocenen ulegly przesunieciu, weszly nowe modele itd, itd.
Taaak, za rączkę i do knajpy...
A serio, przecie Naczelny pisze nie co dobre i co kupić, ale jak i co mierzy, tudzież co mu z pomiarów wychodzi. Każdy może sam lepiej czy gorzej procedurę powtórzyć na dowolnym sprzęcie i wybrać co lubi. Sam nigdy nie uwierzyłem Arkowi, że moja ulubiona lornetka do przyrody i gwiazdek jest tak zła jak Mu w testach wyszło . Mnie jej zady i walety akurat pasują jak ulał.
I chyba ważniejsze od co myśli o sprzęcie Naczelny jest to co pokazuje jak i czym mierzyć / oceniać.
Starczy afirmacji "optycznych" na dziś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10