Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung nx300 czy Fuji S1
Autor Wiadomość
koziar2 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lis, 2014   Samsung nx300 czy Fuji S1

Witam,
jestem właśnie w trakcie zakupu nowego aparatu. Po przejrzeniu forum, Internetu i innych źródeł byłem zdecydowany na Samsunga nx300 jednak zacząłem oglądać również Fuji S1 i mam dylemat.

Aparat potrzebuje głównie do robienia zdjęć i jakichś filmików dzieciakom, jakieś wakacyjne krajobrazy, imprezy rodzinne.
Zdecydowanie musi umieć szybko robić zdjęcia obecny aparat strasznie już zamula i zanim złapie ostrość i zrobi fotkę, dzieciaki robią już zupełnie coś innego

jestem amatorem ale pojęcie jakieś mam i oprócz trybu auto chciałbym się trochę pobawić w fotografa.

Obecnie mam Fuji s6500, stąd też zainteresowanie modelem tegoż producenta.

budżet jaki przewiduje to gdzieś do 2000 PLN

pomożecie?:)

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 02 Lis, 2014   

Stawiasz bezlusterkowiec kontra megazoom.... No, trochę ciężko.

Idź do sklepu dobrze obejrz te aparaty, porób próbne zdjęcia (weź kartę i poproś ładnie o taką możliwość) - generalnie pobaw się trochę tymi aparatami i wyrób sobie opinię.

Jak chodzi o uniwersalność to S1 wygrywa, jak chodzi o jakość obrazka wygra NX300. Jak byś chciał dokupić do Samsunga teleobiektyw to i tak nie zyskasz tak dużego zbliżenia jak w S1. Ale czy na pewno potrzebne Ci 50krotne zbliżenie...??

S1 to dobry kompakt i da radochę - jeśli nie wiesz co to głębia ostrości - to chyba byłby dla ciebie lepszym wyborem od NX300.

Ale pomyśl może jeszcze o Olympus Stylus 1.

koziar2 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lis, 2014   

Dzięki za odpowiedź,

ciężko porównać te aparaty, zdaję sobie sprawę :)

Zoom 50x nie jest mi do niczego potrzebny, fakt, aczkolwiek x3 w kitowym obiektywie w Samsungu może być czasem mało (teraz mam coś ok x10 i jest w sam raz), cena uniwersalniejszego obiektywu przekracza cenę NX300 (widziałem 20-200 za ponad 2500 PLN - kosmos ;)

Kuszą mnie możliwości lepszego aparatu, może zmobilizowałoby mnie to do poświęcenia chwili więcej na ogarnięcie tematu robienia ładniejszych zdjęć. Za Fuji przemawia uniwersalność.... za duży wybór :)

Nic, trzeba się będzie rzeczywiście przejechać do sklepu i pooglądać dokładnie i porównać i przemyśleć temat. Olimpusa też zobaczę :)

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Lis, 2014   

Porównanie matrycy APS-C z 1/2.3 fuji trochę nie na miejscu. Obrazek z NX300 jest świetny poza tym migawka w Samsungu 1/6000 kontra 1/2000 w Fuji.
W zasadzie do zdjęć rodzinnym, krajobrazów, ogólnych nie potrzebujesz więcej niż KIT 18-55 Obejrzyj w zdjęcia z NX300 np TU i sam oceń.

komisarz_ryba 
Bywalec

Wysłany: Pon 03 Lis, 2014   Re: Samsung nx300 czy Fuji S1

koziar2 napisał/a:
Witam,
jestem właśnie w trakcie zakupu nowego aparatu. Po przejrzeniu forum, Internetu i innych źródeł byłem zdecydowany na Samsunga nx300 jednak zacząłem oglądać również Fuji S1 i mam dylemat.

Aparat potrzebuje głównie do robienia zdjęć i jakichś filmików dzieciakom, jakieś wakacyjne krajobrazy, imprezy rodzinne.
Zdecydowanie musi umieć szybko robić zdjęcia obecny aparat strasznie już zamula i zanim złapie ostrość i zrobi fotkę, dzieciaki robią już zupełnie coś innego

jestem amatorem ale pojęcie jakieś mam i oprócz trybu auto chciałbym się trochę pobawić w fotografa.

Wlasnie do takich celow uzywam NX300. AF z kitem 18-55 jest bardzo szybki.

A jak chcesz sie pobawic w fotografa to docenisz zabawe z glebia ostrosci jaka da ci duza matryca w NX300.

O tu ostatni toczylem dyskusje o wyborze obiektywow. Przeczytaj, sa zdjecia rodzinne.
http://forum.optyczne.pl/...f8cabcea#470020

koziar2 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Lis, 2014   

dziękuję wszystkim za poświęcony czas na odpowiedzi :)

postanowione, będzie nx300, na razie zestaw podstawowy a jak już ogarnę co i jak to będziemy dalej rozbudowywać :)

myślę że znajdę w weekend chwilę na zakupy, podzielę się wrażeniami jak już będę miał sprzęt.

pozdrawiam
Artur

Odpowiedz do tematu