Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samochodowa ładowarka do LP-E6
Autor Wiadomość
Pathfinder 
Początkujący

Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   Samochodowa ładowarka do LP-E6

Witam
Dziwna sprawa, padła mi ładowarka - LC-E6E (bat.LP-E6), miała niecały rok, kupiona z aparatem C 5DmkIII; co ciekawe, ładuje ona cały czas 2 baterie które miałem dotychczas. Natomiast nie ładuje baterii nowych (oryginalne canony) które kupiłem na zapas.
Nie będę przynudzał jak to się odbywa, dość, że po całej nocy ładowania dalej świeci (miga) czerwona dioda. Na pożyczonej ładowarce, baterie naładowały się normalnie.
Pytanie jest takie:
- Nie rozumiem dlaczego stare bat. się ładują a nowe nie?
- Koniec końców pewnie będę potrzebował nową, a że wybieram się w drogę fajnie byłoby mieć możliwość ładowania baterii w samochodzie. Znalazłem takie cudo- http://www.fotorimex.pl/p...ka_do_lp-e6.htm
za śmieszną cenę (oryginał sieć /samochód-Canon kosztuje ok 700zł- sieciowa -190)
Trochę mam dylemat, czy coś za 25 zł będzie trwałe a przede wszystkim czy nie zepsuje mi oryginalnych baterii.
Gdyby ktoś przerabiał temat byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   

Stare też są Canona?

Może kupiłeś marną odróbę.

Pathfinder 
Początkujący

Doświadczenia z zamiennikami mam już za sobą ;) I stare i nowe to oryginały z hologramami itp
dla tego moje zdziwienie, że te nowe się nie ładują:(

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Aparat widzi te nowe aku?

Pathfinder 
Początkujący

Nowe wyjęte z pudełka nie uruchomiły body. Po próbie ładowania również. Dopiero na pożyczonej ładowarce się załadowały i aparat je widzi. Ewidentnie to wina ładowarki, tyle że stare nadal ładuje :)

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 11 Sty, 2015   

Pathfinder napisał/a:
Trochę mam dylemat, czy coś za 25 zł będzie trwałe a przede wszystkim czy nie zepsuje mi oryginalnych baterii.

Wątpię czy będzie trwałe. Już sama guma na kabelkach będzie byle jaka i ma szansę szybko się rozpaść. Mam taką tanią ładowarkę do baterii typu Sony używanych w ledowej lampce doświetlającej do wideo, identyczna obudowa, cena była podobna. Działa, ale to jest typowa chińska tandeta, do drogich baterii z chipem bym tego nie kupił, u mnie ładuje to mało istotne urządzenie i same aku do tego to też tani zamiennik.

Poszukaj jednak coś w lepszych markach, minimum Hama.

Pathfinder 
Początkujący

Zamówiłem już oryginał C; nie będę ryzykował uszkodzenia 4-baterii
Pozdrawiam

Dżozef 
Entuzjasta

Jeśli bateria jest całkowicie rozładowana to taka wypasiona ładowarka jej nie widzi. Trzeba ją lekko podładować np. ręcznie lub prostą ładowarką i dalej można już postępować normalnie.

Jar 
Maniak

Z tymi tanimi ładowarkami to różnie jest. W domu korzystam z firmowej, także dlatego, że ładuje ona wolniej (mniejszym prądem) = większa trwałość akumulatorów (prawdopodobnie). Z tanich zamienników korzystam w dłuższych podróżach, bo mają one często wejście 12-24V i np. możliwość podłączenia do instalacji samochodowej (nawet baterię słoneczną zdarzyło mi się podpinać!).
Właśnie taka mała chińska ładowareczka za 25zł omal nie załatwiła mnie na amen -po prostu na początku wyjazdu (Islandia, te krajobrazy!) styki schowały się w obudowie. Oczywiście przystąpiłem natychmiast do prowizorycznej naprawy i wtedy przeżyłem chwile grozy. Bo wkręty w obudowie były z szajs-metalu i łeb jednego po prostu się rozpadał przy próbie wykręcenia. Jakimś cudem uniknąłem widma totalnej klęski, ale do końca wyjazdu styki podparte były kilkoma warstwami taśmy klejącej, a ładowana bateria wiązana sznurkiem do ładowarki :twisted:
Pozdrawiam
-J.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Z chińczyzny to najbardziej cenię sobie ryż...
Samochodu czy aparatu tam skonstruowanego nie chcę brać do ręki.
Dla mnie to bezczelna banda kopistów i technologiczni złodzieje.
Jak sobie przypomnę bezczelne kopiowanie ruskich samolotów... RANY. Pomimo starań padali na silnikach jak muchy.

Odpowiedz do tematu