Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do zdjęć/filmów
Autor Wiadomość
motyla
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Lis, 2014   Aparat do zdjęć/filmów

Cześć
Robię amatorskie zdjęcia i filmy.
Do tej pory robiłem zdjęcia Canonem S3 i Canonem 450d.

Pora na coś z wyższej półki - zwłaszcza w kontekście filmów.

Wybór padł na półkę cenową w okolicach Nikona d5300 i Canona 700d, z czego ten pierwszy wykazuje się nieco lepszymi parametrami w stosunku do drugiego.

Myślałem o jasnym obiektywie - np. Sigma 17-50mm f/2,8

Chciałbym się zamknąć w kwocie 4tys.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Pozdrawiam
M

[ Dodano: Nie 23 Lis, 2014 19:40 ]
Jeszcze odnośnie obiektywu - nie robię długich dystansów - więc 50-60mm spokojnie starczy.
Zależy mi na jakości, AF i bezawaryjności.

Reklama

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Lis, 2014   

Jeśli bardziej filmowanie to do 4 tyś najlepszy Canon 70D z obiektywem 18-55 STM lub stałką 40mm f2.8 STM
lub z systemu micro4/3 coś od Panasonika.

Xoni 
Nowy

Zainteresuj się system m4/3 - sam stoję przed tym wyborem (60% filmy, 40% zdjęcia) i pewnie kupię Panasonic G6 z powodu takiego, że ma więcej funkcji dot. filmowania od takiego Canona (przed wgraniem ML) + 50 fps w FullHD i podobno nie przegrzewa się w ogóle w porównaniu z Canonem.

Uzyskałem też parę odpowiedzi od byłego posiadacza Canona 650D (teraz ma G6):
"Depth of field is not a problem, I have a 25mm f1.4 and 45mm f1.8, you can get really shallow depth of field, it really isn't much different from a Canon. Night footage looks better on the g6, it has a smaller sensor but it's a much better processor, the noise at high isos does not look as harsh and nasty as it does on the Canon. Canon would be slightly better for stills when measured in a lab, but my Panasonic is fine for stills, it's easier to use and has more accurate autofocus, the difference is negligible even at large print sizes. The Panasonic is just easier to use in almost every way for video and stills."

"For what I do, after using the Panasonic, I would hate to go back to the Canon. Keep in mind that with the Panasonic, you can buy a cheap adapter and adapt old Canon FD and other legacy lenses for quite cheap, whereas on the Canon, you are more limited to their proprietary lineup which is more expensive and built to a lesser standard. So the difference in cost is offset a bit. That's not to say the Canon is a bad camera, it's just the Panasonic in my opinion is much better"

~ TonyZhangsChannel

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

motyla napisał/a:
Pora na coś z wyższej półki

Ale to jest ta sama półka. Ja bym celował przynajmniej w półkę xxD. Najlepiej 70D, jak już zostało wyżej powiedziane.

motyla
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   

@Xoni:

http://snapsort.com/compa...ic-LUMIX-DMC-G6

Jakoś G6 mnie nie przekonuje.

Canon 70d - już samo body kosztuje prawie 4k. Ja chcę się zmieścić w 4k ze wszystkim... ;)

muzyk 

Cytat:
Canon 70d - już samo body kosztuje prawie 4k. Ja chcę się zmieścić w 4k ze wszystkim... ;)

Do filmowania Canon 5dII plus jakieś tanie szkło/a manualne m42.
Zmieścisz się w 4k.

vulkanwawa
[Usunięty]

motyla napisał/a:
@Xoni:

http://snapsort.com/compa...ic-LUMIX-DMC-G6

Jakoś G6 mnie nie przekonuje.

Zmiescisz sie w 4tyś. wystarczy poczytać np. o Canon Cashback.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 26 Lis, 2014   

motyla, tak na prawdę nie znam twojego projektu i wymagań, ale filmować można wszystkim, bo nawet smartfonami nakręciłem kilka dobrych ujęć, a najlepiej do tego wybrać Canona. Nie jest to jakaś kryptoreklama :) bo instalacja alternatywnego oprogramowania do aparatów Canon - Magic Lantern, uskrzydla tę funkcje do możliwości profesjonalnych kamer i nie piszę to tylko o słynnym już Video RAW, ale o Video HDR czy Dual ISO. Jeśli z budżetem 4000zł chcesz się zamknąć ze szkłem i osprzętem, to nie celował bym w zbyt wysokie modele. Skupił bym się na starszym modelu 60D lub bezlusterkowcu Canon EOS M z adapterem EF/EF-M - choć ten drugi nie wygląda zbyt poważnie :) ale na pewno jest świetnym narzędziem do filmowania (do zdjęć również). Równie doskonałe rozwiązanie to wsparcie się szkłami manualnymi np z mocowaniem M42. Przy tak dużej matrycy jaką posiadają wspomniane konstrukcje, niezależnie co kupisz, przy zapisie 1920x1080 otrzymasz świetną jakość obrazu (czego nie da się powiedzieć o systemie m4/3, który także używałem).
Jeśli ładować się w m4/3 do filmowania, to w twoim budżecie dla mnie sens przedstawia tylko model Lumix DCM-GH3, z resztą na prawdę godny polecenia.
Niezależnie co kupisz, nie można się obyć bez zewnętrznego mikrofonu. bo nie spotkałem w życiu aparatu, który przy filmowaniu nie ściągał by odgłosów z obudowy i nie wiem, jak zamierzasz to dźwigać. Właśnie z takich powodów, noszę przy pasku EOS'a M ze standardowym szkłem 18-55 i mikrofonem Takstar SGC-598. Do tego mała ramka cokin + 4 filtry i nagrywam nim z ręki techniką "na pasek", kiedy tylko mogę nie wyciągać 6D i całego osprzętu :)

Odpowiedz do tematu