Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Lis, 2014 Lumix DMC GF6 vs Olympus e-PL7 lub PL5
Proszę o pomoc w wyborze między tymi modelami (wszystkie ze standardowymi obiektami kitowymi). Wiele o nich poczytałem i jestem już trochę skołowany. Wizualnie oczywiście Olympus PL7 wygrywa (ale to ma najmniejsze znaczenie). PL7 jest też najdroższy.
Każdy miałem w rękach i każdy leży dobrze. Wadą PL7 (i podobno PL5) jest złe odwzorowanie niebieskiego koloru - faktycznie na zdjęciach testowych w sklepie kolor niebieski był bardzo przejaskrawiony. Aparatu używam amatorsko, głownie w trakcie podróży i wyjazdów.
Znam już dobrze E-PL5 - z teorii i z praktyki - a temat złego odwzorowania niebieskiego koloru jest dla mnie nowością. Zdjęcia testowe w sklepie - co to były za zdjęcia? Na ekranie aparatu, komputera, czy wydrukowane?
Chyba, że mówimy o zdjęciach podwodnych? Ale to jest zupełnie inny temat i niekoniecznie związany akurat z tymi aparatami.
Nieważne. Z tych trzech aparatów wybrałbym E-PL7. Jest to następca E-PL5, w którym postęp jest istotny, a nie tylko kosmetyczny. Po drodze był jeszcze E-PL6, ale praktycznie nie zaistniał na naszym rynku.
Natomiest GF6 wydaje się aparatem tak troszkę poniżej nawet E-PL5, co mówię tylko na podstawie opisu.
Wymieniam w kolejności przypadkowej i zapewne nie wszystko:
81 polowy AF (vs 35 polowy),
ISO od 100 (vs od 200),
focus peaking,
trzyosiowa stabilizacja (vs dwuosiowa),
drugie pokrętło,
elektroniczna poziomica,
chyba nowszy procesor obrazu (nie jestem pewien).
No i w testach na optyczne.pl lepsze wyniki w rozdzielczości, balansie bieli, jakości JPEG, jakości RAW i zakresie tonalnym.
200 jest natywna, 100 słuzy w zasadzie mozliwości 2x wydłużenia czasu naświetlania bez konieczności używania filtra szarego. Szumy, zakres tonalny itede - jak na dwósetce.
T.B. napisał/a:
drugie pokrętło,
e-pl7 ma jedno kółko, tak jak e-pl5. Tyle, ze gdzie indziej.
T.B. napisał/a:
No i w testach na optyczne.pl lepsze wyniki w rozdzielczości, balansie bieli, jakości JPEG, jakości RAW i zakresie tonalnym.
W zasadzie to wszystko to jest bardzo niewiele do przodu. Pomiary zakr. ton. dla obu tych modeli na optyczne.pl nie nadają się do bezpośredniego wzajemnego porównania. To inne procedury.
Różnica ceny to ca. 7 stów.
Czy warto, niech kazdy sam sobie oceni. IMO, to lekki postępik.
ISO 100 natywna, czy nie - ale jest.
Z kółkiem masz rację.
Cytat:
W zasadzie to wszystko to jest bardzo niewiele do przodu.
Nie sugeruj, że to jest wszystko
Czy pomiary zakresu tonalnego dają się porównać, czy nie - jakość zdjęć wyszła lepsza.
Siedem stów droższy powiadasz. Dla mnie, to on jest pięć stów tańszy od mojego E-PL5, gdy go kupowałem półtora roku temu. I za to bardzo nie lubię firmy Olympus
Ale z mojego aparatu jestem bardzo zadowolony i nie twierdzę, że "gdybym miał E-PL7 ..."
Na razie prawdopodobnie nie wykorzystuję nawet ćwierci jego potencjału.
Wadą PL7 (i podobno PL5) jest złe odwzorowanie niebieskiego koloru - faktycznie na zdjęciach testowych w sklepie kolor niebieski był bardzo przejaskrawiony. Aparatu używam amatorsko, głownie w trakcie podróży i wyjazdów.
ale problemy...
rób rawy, zainwestuj w Lightroom, albo zainsatluj darmowy DXo8
Wymieniam w kolejności przypadkowej i zapewne nie wszystko:
81 polowy AF (vs 35 polowy),
ISO od 100 (vs od 200),
focus peaking,
trzyosiowa stabilizacja (vs dwuosiowa),
drugie pokrętło,
elektroniczna poziomica,
Nie wiedzialem ze te aparaty to taka bieda, zwlaszcza e-pl5. 35 pol AF? brak focus peaking? brak pokretel i poziomicy? Iso od 200 a czas do 1/4000s? Nic dziwnego, ze Olympus wycofuje sie z serii pen.
Cytat:
chyba nowszy procesor obrazu (nie jestem pewien).
Taaa, a pokaz te roznice na zdjeciach. A wogole to nie miales kasowac konta?
[ Dodano: Wto 25 Lis, 2014 01:16 ]
muzyk napisał/a:
rób rawy, zainwestuj w Lightroom, albo zainsatluj darmowy DXo8
To mógłby być duży problem, właściwie nie do przejścia. T.B. nie dał jeszcze rady pokazać wyższości tegoż nad kompaktem. Niektóre jego zdjęcia jakością przypominają nawet to co wypluwają gorsze telefony komórkowe.
komisarz_ryba napisał/a:
A wogole to nie miales kasowac konta?
a to już niedoczekanie
wkuziow [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Lis, 2014
poproszę Szanownych Forumowiczów o powrót do meritum sprawy:)
Wymianę wzajemnych uprzejmości proszę przenieść na inny wątek
poproszę Szanownych Forumowiczów o powrót do meritum sprawy:)
Wymianę wzajemnych uprzejmości proszę przenieść na inny wątek
Meritum jest takie ze powinienes kupic Samsung NX300 lub NX3000. Zerknij na wczensiejsze watki na tej stronie po porownania i argumenty z obu stron.
Ograniczajac sie do tych trzech modeli jezeli faktycznie jestes calkowicie przekonany ze ma byc jeden z nich - e-Pl5. GF6 ma stara matryce a e-pl7 jest duzo drozszy a w zamian nie daje praktycznie nic.
[ Dodano: Wto 25 Lis, 2014 14:29 ]
kozidron napisał/a:
Niektóre jego zdjęcia jakością przypominają nawet to co wypluwają gorsze telefony komórkowe.
Moze zastosowal filtr artystyczny Olka "cellphone"? Nie sztuka zrobic aparatem zdjecie wygladajace jak zrobione aparatem.
Meritum jest takie ze powinienes kupic Samsung NX300 lub NX3000.
Pod warunkiem, że bycie użytkownikiem systemu Samsung NX stanowi dla Ciebie istotną wartość dodaną. Wtedy powinieneś. W innym wypadku po prostu spokojnie możesz je również rozpatrywać. Podobnie jak całą plejadę Sony czy innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11