Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3100 czy D5000
Autor Wiadomość
krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   Nikon D3100 czy D5000

Które body jest bardziej godne uwagi? D3100 czy D5000? chodzi mi o zmianę na coś lepszego, nowszego od dotychczas posiadanego D3000
Cenowo D5000 i D3100 plasują się na podobnym poziomie cenowym.

Reklama

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   

Możesz porównać aparaty samodzielnie:
D5000 http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/
D3100 http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Ja wiem, tu też mogę porównać w tabelce oby dwa, z tym że jak one będą wypadać w praktyce?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

krikus, zależy Ci na lepszej jakości zdjęć, czy na lepszej ergonomii?

janqseven 
Entuzjasta

Jeżeli oczekujesz wielkich różnic to się mylisz :twisted:

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

mozer napisał/a:
krikus, zależy Ci na lepszej jakości zdjęć, czy na lepszej ergonomii?

Po trochu na jednym i drugim.

Obydwa modele sa troszke lepsze od D3000 głownie ze wzgledu na matrycę CMOS, ale mają tez niewielkie różnice między sobą, np "za" w modelu D5000 jest bracketing ekspozycji i WB i szybkość 4 fps, zaś w D3100 na plus jest większa rozdzielczość 14 mpx, filmy Full HD

janqseven 
Entuzjasta

bracketing ekspozycji
szybkość 4 fps,
filmy Full HD
Czy używasz takich funkcji?

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Bracketing chciałbym np do zdj HDR.
Filmy jak najbardziej potrzebne.
Szybkośc 3 a 4fps, nie wiem czy to spora odczuwalna różnica, ale seryjne tez sporadycznie używam

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 24 Lis, 2014   Re: Nikon D3100 czy D5000

krikus napisał/a:
[...]D3100 czy D5000[...]

Moim zdaniem to sprzęt nie dla Ciebie

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

janqseven napisał/a:
Moim zdaniem to sprzęt nie dla Ciebie

Tzn? rozwiń myśl, bo takie odp nic sensownego nie wnoszą.
Czy sugerujesz żebym kupił coś z "górnej pólki" ?

Również wcześniej ->
janqseven napisał/a:
Możesz porównać aparaty samodzielnie:
D5000 http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/
D3100 http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/

Ja wiem że mogę sobie porównać w tabelkach tu czy tam, jest wiele stron z danymi.
Mi chodzi o konkretne odp. osób które sie znają na sprzęcie i potrafią coś same od siebie doradzić który jest lepszy w praktyce.
Ostatnio zmieniony przez krikus Pon 24 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

janqseven 
Entuzjasta

Potrzebujesz funkcji którą mają dwa różne aparaty fotograficzne. Obie te funkcje są dostępne w droższych modelach. Może pora przejść na wyższą półkę?
Oto mi chodziło. Nie znam tych modeli z praktyki tylko z teorii ale chcę pomóc :mrgreen:
p.s. może czegoś nie rozumiem-to przepraszam :)
Ostatnio zmieniony przez janqseven Pon 24 Lis, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

janqseven napisał/a:
p.s. może czegoś nie rozumiem

Nie ;) jest ok, to ja własnie źle zrozumiałem i wówczas gdy pisałeś post to ja pomyslałem i przeedytowałem swój.

Chetnie bym kupił coś konkretniejszego ale z kasą mnie trzyma. Mam też sporo
innych hobby, oraz wydatków ;)

janqseven napisał/a:
Obie te funkcje są dostępne w droższych modelach

Otóż to, więc skazany jestem na kompromis.

Kilka dni temu miał u mnie w okolicy gościu na sprzedaż okazyjnie za 950 zł D5100 z View Finderem, ale dzis ją sprzedał, a ja nadal usiłuję sprzedać swoje D3000 za 600zł i nic :( A najpierw musze sprzedać, wtedy mogę dołożyć i lepszą kupić.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 25 Lis, 2014   

krikus napisał/a:
Które body jest bardziej godne uwagi? D3100 czy D5000? chodzi mi o zmianę na coś lepszego, nowszego od dotychczas posiadanego D3000
Cenowo D5000 i D3100 plasują się na podobnym poziomie cenowym.

Ile chcesz konkretnie wydać na puszkę (bo zakładam, że słoiki masz)?

dcs
[Usunięty]

Gupi temat.
Wyższe jest lepsze.
Testy /aparatów/, wg. mnie, robią duży rozpitol w głowie i lepsze jest porównywanie specek.
Moja siostra ma D5100 -od zaraz jak wyszedł i do dziś nie zmieniła mimo że stać ją na wszystko.
Chwali sobie ruchomy wyświetlacz którego by nie miała w D7000 (któryego rozważała)... i którego D3100 nie ma...
Matryca 14, coś tam Mpix nie rozpier... -dwunastka lepiej dopracowana - bo w większej ilości modeli.

Koniec tematu.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

muzyk napisał/a:

Ile chcesz konkretnie wydać na puszkę (bo zakładam, że słoiki masz)?

Max 900-950zł

Z tym że jest warunek, jak nie sprzedam D3000 to nie zmieniam puchy.

Odpowiedz do tematu