Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji
Autor Wiadomość
ptys mietowy 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji

Drodzy Forumowicze, znawcy aparatów cyfrowych, mam do Was ogromną prośbę, abyście pomogli mi w wyborze cyfrówki. Mam kilka typów i to własnie któryś z nich chciałabym zakupić:
- FujiFilm PinePixX10
- Sony CyberShotDSC-HX300
- Nikon P520
-CanonPowerShot SX40HS

Zależy mi na jasnym obiektywie bo większość zdjeć będę wykonywać w pomieszczeniach przy świetle o atpliwej ajkosci, a poza tym aparat ma mi służyć do robienia zdjeć na wakacjach, na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi, taki aparat na codzień. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem na jakie konkretnie parametry powinnam zwrócić uwagę. Moje typy wybrałam spośród wielu, opierając się na podgladzie zdjeć robionych tymi aparatami i na opiniach użytkowników, jednak nadal mam mętlik w głowie. Zalezy mi też na czasie, bo chciałabym aparat zakupic nie póżniej niż do 27 listopada br.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   

Jaki budżet?
Dlaczego klasa megazoomów?
Masz zamiar tylko pstrykać na auto, czy nauczyć się coś o fotografii?
Jakie przeznaczenie końcowe zdjęć? (Facebook/TV itp czy np wydruki na A4 w ramkach na ścianie).
Moim zdaniem do takich zdjęć codziennych jak pisałaś, lepiej było by kupić aparat z nieco większą matrycą, mniejszym zoomem i jeszcze jaśniejszym obiektywem.

Jar 
Maniak

Zgodzę się z Wojmistrzem. Myśle, że tym razem się na mnie nie obrazi :wink: :razz:
Pierwszy z aparatów, które podałaś (Fuji X10), należy właśnie do kategorii, o której on pisze (jasny obiektyw, duża matryca). Pozostałe to megazoomy i o ile świadomie nie potrzebujesz takiego aparatu, z jego poważnymi ograniczeniami, to odradzam.
Obojętnie, czy będziesz robić tylko na auto, czy bardziej świadomie ingerując w pracę aparatu (zalecane), jaśniejszy obiektyw i większa matryca pozwalają m. in. robić dobre zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych. A to zawsze się przydaje przy takich zastosowaniach, jakie określiłaś. Po prostu wraz ze spadkiem ilości światła w terenie czy w pomieszczeniu "później" zacznie robić zdjęcia poruszone lub zmasakrowane przez odszumianie na wysokim ISO. A Ty będziesz robić zdjęcia w bardzo różnych warunkach oświetleniowych.
Podobnej klasy co X10 (miałem go przelotnie w rękach) aparaty, które możesz rozważyć, o ile mieszczą się w Twoim budżecie (X10 staniał pewnie, bo na rynku jest X20):
1)-Panasonic LX7 (miałem okazję zapoznać się z jego poprzednikiem LX5)
2)-Olympus Stylus XZ2
3)-Canon G7X
4)-Canon G1X MarkII lub wcześniejszy G1X
5)-Canon G16 lub starszy G15
Zauważ, że 4) i 5) maja nieco większy zoom, zakres odpowiadający 28-140mm jest b. użyteczny, miałem kiedyś kompakta o zbliżonych parametrach. Gdybyś potrzebowała aparatu oferującego spore przybliżenie, ale nadal ze stosunkowo jasnym obiektywem i sporą matrycą, do rozważenia masz jeszcze:
6) Nikon P7800 (odpowiednik 28-200mm)
7) Olympus Stylus 1 (28-300mm)
Osobna sprawa to ceny, nie jestem na bieżąco, no i nie znam Twojego budżetu, ale ostatecznej selekcji i tak dokonasz sama. Zawsze możesz kupić wcześniejszy model, o ile jest dostępny i nie różni się drastycznie od następcy (np. poprzednik P7800, czyli P7700 nie ma wizjera). Wszystkie wymienione aparaty były testowane na optycznych, wiec możesz oprócz specyfikacji poczytać sobie te testy, może zwrócą Ci uwagę na cechy aparatu, które mogą być przydatne dla Ciebie, albo pozwolą uniknąć jakieś konkretnej wpadki.
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz 
Obserwator

Jar napisał/a:
Zgodzę się z Wojmistrzem. Myśle, że tym razem się na mnie nie obrazi :wink: :razz:
Obrazi? Ja się nie obrażam :D

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   Re: Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji

ptys mietowy napisał/a:
do robienia zdjeć na wakacjach, na spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi,

Ja bym ptysiowi miętowemu (mniam! :smile: ) nie wybijał tak z głowy tych długich ogniskowych, a dokładniej - dużych zakresów ogniskowych. Na podstawie własnego, wieloletniego doświadczenia stwierdzam, że aparaty z uniwersalnymi zoomami o dużym zakresie ogniskowych słusznie nazywane są aparatami podróżniczymi. Na wakacjach, jeśli ktoś nie spędza ich w dyskotece, bardzo często jest potrzebna długa ogniskowa. Już gdy leżymy na plaży się przydaje, a co tu mówić o wycieczkach. Jedziemy sobie na przykład w Bieszczady, a tam orzeł przedni sobie lata. Albo miś przemyka.

Sunders 

ptys mietowy napisał/a:
Mam kilka typów i to własnie któryś z nich chciałabym zakupić

Z tych typów IMO Sony Cyber-shot DSC-HX300.

ptys mietowy 
Nowy

mój max budżet to 1300zł i tak naparwdę nie zależy mi na mega zoomie, choć wiem, że wymienione przeze mnie aparaty takie własnie mają, ale jak pisałam, kierowałam się zdjeciami przez nie wykonywanymi no i jestem zielona w tej tematyce wiec po prostu pominęłam tę "właściwość" ;) poczytam o tych które wymieniliście, co nie znaczy że temat zamykam :D

[ Dodano: Nie 16 Lis, 2014 21:04 ]
Wojmistrz napisał/a:
Jaki budżet?
Dlaczego klasa megazoomów?
Masz zamiar tylko pstrykać na auto, czy nauczyć się coś o fotografii?
Jakie przeznaczenie końcowe zdjęć? (Facebook/TV itp czy np wydruki na A4 w ramkach na ścianie).
Moim zdaniem do takich zdjęć codziennych jak pisałaś, lepiej było by kupić aparat z nieco większą matrycą, mniejszym zoomem i jeszcze jaśniejszym obiektywem.

Nie chciałabym pstrykać tylko na auto, chciałabym też nieco pokombinować :)
Przeznaczenie końcowe - raczej Internet, wydruki do albumu

Jar 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Lis, 2014   Re: Pomóżcie wybrać cyfrówkę z moich propozycji

T.B. napisał/a:
Ja bym ptysiowi miętowemu (mniam! :smile: ) nie wybijał tak z głowy tych długich ogniskowych, a dokładniej - dużych zakresów ogniskowych. Na podstawie własnego, wieloletniego doświadczenia stwierdzam, że aparaty z uniwersalnymi zoomami o dużym zakresie ogniskowych słusznie nazywane są aparatami podróżniczymi. Na wakacjach, jeśli ktoś nie spędza ich w dyskotece, bardzo często jest potrzebna długa ogniskowa. Już gdy leżymy na plaży się przydaje, a co tu mówić o wycieczkach. Jedziemy sobie na przykład w Bieszczady, a tam orzeł przedni sobie lata. Albo miś przemyka.

To prawda i nieprawda zarazem. Sam należę do kategorii fotografujących turystów lubiących spotkania z fauną. Dlatego m. in. podałem na "swojej" liście Nikona P7800 ale przede wszystkim Stylusa 1. O ile ten pierwszy ma zdecydowanie za małą ogniskową na tele do fotografowania ptaków, to ten drugi już od biedy coś tam pokaże ze stosunkowo małej odległości. Do fotografowania większej fauny to już będą wystarczające przybliżenia.
Problem polega jednak na czym innym. Sama długa ogniskowa nie wystarczy. Wycelowanie i złapanie ostrości na lecącym ptaku kompaktem z ręki to jest dość trudna sprawa, przede wszystkim ze względu na AF. Bezlusterkowiec starszej daty, którego obecnie używam, ma dość podobne właściwości pod tym względem. Do tego, aby dobrze naświetlić sylwetkę ptaka na tle jasnego nieba musisz użyć korekty ekspozycji lub zmienić szybko sposób pomiaru światła. W większości kompaktów nie da się tego zrobić zbyt szybko (bez grzebania w menu, choć są oczywiście wyjątki). Tak więc opcja robienia fotek orłom na niebie turystycznym kompaktem "z marszu" jest nieco iluzoryczna, przynajmniej dla przeciętnego użytkownika. Co innego ptaki na drzewach czy większa fauna -tu czasem daje się podejść na jakąś tam sensowną odległość, przy której nawet odpowiednik 200-300mm będzie O.K. Pozostaje jednak ostatnia sprawa - takie przypadkowe spotkania z fauną bardzo rzadko stanowią dobrą okazję zdjęciową - element zaskoczenia i krótki czas trwania (niekiedy kilka sekund) są zawsze przeciwko nam, zwykle nie ma czasu wyciągnąć aparatu nawet (przerabiałem to dziesiątki razy). Za wyjątkiem fauny przyzwyczajonej do człowieka i żyjącej blisko niego. Czyli zostają nam wiewiórki w mieście, choć także całkiem dzikie okazy żyjące w co bardziej zatłoczonych parkach narodowych. Kozice w Tatrach podpuszczają ludzi na 2-3m wieczorem, gdy ci już schodzą ze szlaków, o ile tylko one mają przewagę wysokości (stoją na skale nad Tobą). Co do spotkania z misiem: za wyjątkiem takiego grzebiącego w śmietnikach lub ogródkach, oglądanego z bezpiecznego miejsca, raczej nie będziesz myślał o zdjęciach, w każdym razie nie w pierwszym odruchu. Wierz mi, przerabiałem w praktyce :mrgreen: Ten konkretny zmienił kurs i minął mnie szerokim łukiem poniżej, więc ochłonąłem na tyle, by pomyśleć o wyjęciu aparatu. Czynność tę przerwała mi nowa fala paniki (A co on taki mały? Młodziak? A jak za nim matka?!). Na szczęście nic się nie stało, ale model zniknął między drzewami. Taką okazję diabli wzięli.
Do czego zmierzam z tymi (prawie) off-topowymi gadkami? Otóż z wielu względów robienie zdjęć fauny, w każdym razie dzikiej, przez turystę w plenerze jest mocno ograniczone przez różne czynniki. Nieprzypadkowo porządne zdjęcia przyrodnicze są robione przez fachowców polujących z zasiadki czy z podejścia na dedykowanych plenerach. Przypadkowy dreptacz leśnych czy górskich szlaków jest w tej konkurencji nieomal bez szans. Mniej (częściej) lub bardziej (rzadko) udane zdjęcia tego typu będą stanowiły znikomy procent urobku turysty-fotoamatora. Tym samym optymalizowanie aparatu kompaktowego na siłę w tym kierunku kosztem innych parametrów, kluczowych dla wszystkich innych fotek, ma moim subiektywnym zdaniem bardzo umiarkowany sens. A to jest przypadek większości megazoomów, z nielicznymi wyjątkami. Dlatego wybrałbym tu zgniły kompromis, w postaci wskazanych modeli.
Z tej samej przyczyny obecnie mój E-PL1 zwykle pracuje z obiektywem 14-150mm (ekwiwalent 28-300mm dla małego obrazka), a jasna stałka wskakuje na bagnet tylko w pomieszczeniach i do nocnych zdjęć ze statywu. Sporadycznie udaje mi się przypadkiem coś żywego upolować...
Pozdrawiam
-J.

ptys mietowy 
Nowy

Wysłany: Wto 18 Lis, 2014   

po przeanalizowaniu wszytskich za i przeciw (cena i opinie użytkowników) waham się pomiedzy Fuji x10 i Samsung ex2f.

Co mam wybrać bo już sama nie wiem...

zbig75 
Rozmowny

Wysłany: Wto 18 Lis, 2014   

W powiększeniu 1:1 lepiej wygląda Fuji , sprawdź tutaj : http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x10/18 ( do porównania wybierz EX2F z listy ) . Testowałem swego czasu X F1 ( ta sama matryca co w X10 ) to chyba jeden z mniej "szumiących" sensorów w tej klasie .

Jar 
Maniak

Wysłany: Sro 19 Lis, 2014   

Z tych dwóch też bym zdecydowanie wybrał Fuji. Z tym, że to czysto subiektywna opinia oparta jedynie a porównaniu specyfikacji i ogólnych wynikach testów. Optyczne bardzo skrytykowały EX2F, dpreview.com również (Ci ostatni we wspólnym teście porównawczym, w którym brał udział m. in. również Fuji X10). Szczegóły znajdziesz na odpowiednich stronach z testami.
Pozdrawiam
-J.
P.S.
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=197
http://www.dpreview.com/a...compact-cameras

mrbzyq 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Lis, 2014   

Przede wszystkim - jako, że jestem tutaj nowy - witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy przy wyborze aparatu i właśnie dlatego się tutaj zjawiłem.
Sprzęt ma służyć przed wszystkim do fotografowania artykułów spożywczych/chemicznych. Fotki te będą później wykorzystywane w plakatach/ulotkach/folderach promocyjnych (max. format to A2). Niestety budżet mojej firmy nie pozwala na zakup lustrzanki (którą i tak musiałbym nauczyć się poprawnie obsługiwać). Stąd też padło na rozsądny kompakt - powiedzmy do 1000 złociszy (z małym haczykiem).
Zdarzy się też kilka razy w roku jakaś impreza firmowa, gdzie przyda się pstryknąć kilka fotek lub nagrać jakiś filmik.

Do tej w firmie używali jakiegoś staruszka Olympusa Sp-510, ale zdjęcia to straszna porażka (a już przy gorszym oświetleniu to makabra) - mój wysłużony Fuji S5600 strzela dużo lepsze zdjęcia.

Poczytałem trochę Wasze forum i kilka innych i mam wstępnie kilka modeli.
Jednak to Wy jesteście w tej dziedzinie fachowcami więc bardzo proszę o uwagi i spostrzeżenie odnośnie moich typów - czy będą nadawać się do tych celów.

1. Fuji HS35EXR
2. Fuji X10
3. Canon SX520 lub SX270
4. Nikon L830 lub P530
5. Pentax X-5

Na liście powinien znaleźć się jeszcze Olympus ZX-2 - ale nie widzę gdzie go można jeszcze nabyć.

Wiem, że dosyć duża rozpiętość cenowa, ale jeśli wystarczy mi sprzęt za 600 złotych i nie zobaczę różnicy z fotkami z aparatów za 1000 to nie muszę przepłacać. Choć z drugiej strony ma to być sprzęt na kilka lat więc może lepiej, żeby był trochę lepszy technologicznie ;)

Aha - jedna uwaga - osobiście wolałbym coś z gripem, bo jakoś ciężko mi się przyzwyczaić do obsługi płaskiego aparatu.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Jar 
Maniak

Wysłany: Czw 20 Lis, 2014   

Produktów spożywczych czy proszków do prania nie będziesz fotografował z 50-100 metrów, prawda? Odrzuć od razu aparaty z wielkim ciemnym zoomem i maleńką matrycą. Ten stary SP-510 należał właśnie do tej kategorii. Poszukaj takich z zoomem 3-4x, maksymalnie 5x z możliwie jasnym obiektywem. Jasnym, tzn. F/cośtam-F/cośtam1 ma mieć możliwie małe wartości liczbowe cośtam, cośtam1. Jeśli jeszcze będzie większa matryca 1/1.7" zamiast 1/2.3", tym lepiej. Do tej grupy należy wspomniany przez Ciebie Olympus XZ-2, to byłby potencjalnie dobry wybór. Jeśli jest niedostępny, szukaj wśród takich, które mają podobna specyfikację. Niestety na ogół są to nie najtańsze aparaty, ale możesz wybrać poprzedni model z danej serii, jeśli jest jeszcze dostępny a mieści się w Twoim budżecie (np. LX5 zamiast LX7 itp. -to tyko przykład).
Zadbaj też o to, by aparat robił dobre makro -w przypadku małych przedmiotów lub przy pokazywaniu detali z bliska może to być przydatne. Niestety nie da się wstępnie stwierdzić, czy aparat będzie robił dobre zdjęcia makro na podstawie jego specyfikacji i tu musisz się posługiwać wynikami testów/recenzji, jeśli są dostępne oraz opiniami użytkowników co do tego aspektu. Pod kątem innych cech przy ostatecznym wyborze przejrzenie testów/recenzji też się przyda.
Pozdrawiam
-J.

mrbzyq 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Lis, 2014   

@Jar - serdeczne dzięki za odpowiedź. Nie ukrywam, ze to właśnie ZX-2 był na początku moim faworytem, jednak niestety nigdzie nie można go już nabyć - nawet za granicą szukałem i nawet używkę jest problem znaleźć, a wiadomo - wolałbym nowego.

Co do jasnego obiektywu i niskiej krotności zoomu to akurat wiem o czym piszesz. Jednak oprócz tego ZX-2 tak naprawdę zostaje mi tylko Fuji X-10 (z ciut ciemniejszym obiektywem ale ciut większą matrycą) i ewentualnie wspomniany Panas LX-7 (chociaż tu już mogę nie zmieścić się z budżetem. Ewentualnie Sony NEX-3 - ale trochę obawiam się tej wymiennej optyki, no i cenowo tez mogę się nie zmieścić.

Fotki wykonuję z reguły z 0,5-1 metra i nie zdarza się to zbyt często. Makro wykorzystuję baaardzo rzadko.Mam już sporą bazę zdjęć, a kilka razy w miesiącu muszę pstryknąć kilka- kilkanaście fotek nowych lub promocyjnych opakowań. Dlatego nie chcę lustra i nie chcę zbyt drogiego kompaktu, bo nie mam na to budżetu. A foto często robione z ręki bez statywu, więc dlatego wolałbym coś z gripem.
Z zoomu faktycznie nie korzystam i nie jest mi potrzebny, jednak dzisiaj ciężko znaleźć coś bez "marketingowego" super-hiper-ultra-zoom.
Dlatego brałem pod uwagę jeszcze tego Fuji HS35, po posiada względnie dużą matrycę (1/2" a pozostałem nikony i canony, które wymieniłem mają 1/2.3") i chyba akceptowalnie jasny obiektyw - choć oczywiście nie może się równać z ZX-2 lub X-10.

Czyli jednym słowem, jak nie znajdę ZX-2 to najrozsądniej dla mnie będzie nabyć X-10 ?
Ewentualnie czy nada się też Olek ZX-10 z mniejszą matrycą od ZX-2 ?
Chyba, że ktoś może się wypowiedzieć na temat Canona S110 ?

LEX 
Bywalec

Wysłany: Pią 21 Lis, 2014   

Z tych ostatnich dorwij Samsung EX1 lub Canona S110 w następnej kolejności FujiFilm X10 i Olympus Stylus XZ-10 a na końcu niestety jest Olympus Stylus XZ-2.

Odpowiedz do tematu