Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam jak w temacie chciałbym zakupić 1 swoja lampę oraz akcesoria koszt w granicach 1600pln
Zacznijmy od lampy bo tu mam chyba największego zgryza
Na początku planowałem sb700 lecz z tego co widzę jest tylko TTL BL, oraz nie wiem czy nie będzie za słaba do pleneru(oczywiście warunki wiem że wiele od nich zależy)
I teraz nie wiem czy nie kupić używki sb 900 (tyle że nie byt lubię używany sprzęt bo rożnie to bywa)
2 spraw to wyzwalacze radiowe
Generalnie to chyba jestem zdecydowany na YONGNUO YN-622N-TX + YN-622N
Ale fajnie jak by ktoś opisał jak się sprawują czy wszystko działa ok
3 Zestaw reporterski plus parasolka co sądzicie o takim zestawie na początek
1. Nie myślałeś o zamienniku? Coś z Yongnuo, MeiKe czy Neewer? Zobacz sobie w necie MeiKe MK910.
2. Zdecydowanie rozwiązanie godne polecenia. Pewnie połowa świata fotograficznego używa tego modelu Bezapelacyjnie nr 1 w konkurencji jakość/cena.
3. To co chcesz kupić, to chiński szmelc, ale nawet jak ma coś napis nie zmienia jakości Ja kupuję takie rzeczy bezpośrednio z chin - jeszcze taniej nawet z wysyłką. Zmienił bym tylko 1 pozycje, zamiast parasolki, kupił bym coś z tego typu - z resztą używam Apollo octagon 120cm.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Lis, 2014
przemek1978, jeżeli miałby to być zestaw reporterski a masz już doświadczenie w fotografii tego typu bez lampy to powinieneś wybrać jak najmocniejszą lampę z jak najkrótszym czasem ładowania(kwestia czy z ttl czy bez to już zależy od doświadczenia).
Domyślam się, że masz nikona więc powinna to być najwyższa lampa nikona sb900/910 ewentualnie metz 58.
Natomiast widzę, że rozważasz zakup wyzwalaczy, statywu i parasolki oraz tego "wyrafinowanego" uchwytu.
przemek1978, mógłbyś konkretnie napisać jakiego rodzaju jest to reporterka, bo można mieć watpliwości co ci doradzić.
Ty chcesz budować zestaw do portretu w plener, to ma służyć do pleneru ślubnego i przy okazji reportażu ślubnego czy jeszcze do czegoś innego?
Wojmistrz napisał/a:
2. Zdecydowanie rozwiązanie godne polecenia. Pewnie połowa świata fotograficznego używa tego modelu Bezapelacyjnie nr 1 w konkurencji jakość/cena.
pewnie nie jest to nawet połowa z tortu amatorskiego, chociaż na poczatek te wyzwalacze są okey.
No faktycznie najważniejszego nie napisałem co będę focił
Głownie to portrety no i może z czasem śluby,oraz nadchodzącej wielkimi krokami pociechy.
Jestem początkującym błyskającym i nie chciał bym zbankrutować .Tak jak wspomniałem chciałbym się zamknąć w 1600 pln
Apollo octagon super sprawa ale póki co po za mym zasięgiem finansowym-wiec co innego a tańszego byście mogli zaproponować dostępne na rodzinnym rynku dla początkującego.
Kwestia wymiaru tego octagona. Chińszczyzna, znaczy to samo bez napisów (sprawdzone organoleptycznie ), kosztuje około 80zł/80cm 100zł/100cm 120zł/120cm
Przyklad: eBay - 80cm, eBay - 120cm
W warunkach reportażu ma tę zaletę, że nie odbija światła do tyłu, błyskając na publiczność/gości/ścianę (w zależności od tego o jakie okoliczności chodzi). To jest coś bardzo podobnego do tego, co zalinkował powyżej Wojmistrz, tylko nieco mniejsze, bardziej przenośne. Do małych lamp reporterskich.
Zrobiłem rekonesans cenowy na rynku z sumowałem
Używa sb900 ok 850 pln
Przy okazji co sądzicie tych sprzedawcach macie jakieś doświadczenie
http://www.interfoto.eu/
Wyzwalacze 370
Delikatnie udało mi się nadwyrężyć budżet.budżet. Spędziłem odrobinę czasu w necie i znalazłem
http://dcfoto.pl/parasolk...-24h-p4737.html
W życiu nie kupił bym używanej lampy Czemu upierasz się na Nikona? Reszta spoko, na pewno lepsza niż w pierwszej wersji.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Lis, 2014
przemek1978 napisał/a:
Głownie to portrety no i może z czasem śluby,oraz nadchodzącej wielkimi krokami pociechy.
Uważam, że jeżeli chcesz to robić zawodowo powinieneś kupić najmocniejszą lampę i raczej powinna to być systemowa lub powiedzmy metz. No ale żeby komor się nie spiął, pokombinujemy trochę na "mniej bogato"
Wiem, że ślub spokojnie mozna obskoczyć też lampami YN i chyba z takim budżetem jaki masz pewnie na tym się skończy.
przemek1978 jest tu kilka wątków jak w takiej cenie zbudować domowe studio czy mobilne studio. Ja bym sobie darował statyw z twojego linka, weź kup tą 806 z funsportu, tam przynajmniej jest gdzie przewiesić worek, to dość przydatne szczególnie w plenerze gdzie lampy lubia latać
Poza tym poprzeczki spinające nogi ze słupkiem sa po obu stronach co wpływa na jego solidność. Ten z twojego linka wyglada jak uboga wersja chińszczyzny z funsportu, czyli gorzej.
Daruj sobie też te czarodziejskie mocowania, nie chce reklamować funsportu ale jeżeli masz tak mały budżet, to chyba jednak taniej będzie jak sobie zamówisz szpeje z funsportu.
Moze powiem coś niepopularnego na tym forum ale jak masz tak mały budżet to niestety nie dla Ciebie są radia z ttl-em, chyba że kupisz je kosztem jakiegoś modyfikatora.
Moim zdaniem lepiej kupić:
- 2 lampy YN
- 2 softy/stripa i okte/
- garnek ewentualnie beauty dish jak wystarczy
- 2 statywy
- nadajnik + 2 odbiorniki bez ttl-u
- 2 mocowania / pionowe i poziome/
Kozi się zaraz zepnie albo wątroba mu się przekręci, jak się dowie, że się z nim zgadzam, ale cóż…
kozidron napisał/a:
weź kup tą 806 z funsportu, tam przynajmniej jest gdzie przewiesić worek, to dość przydatne szczególnie w plenerze gdzie lampy lubia latać.
Poza tym poprzeczki spinające nogi ze słupkiem sa po obu stronach co wpływa na jego solidność.
Popieram.
kozidron napisał/a:
jak masz tak mały budżet to niestety nie dla Ciebie są radia z ttl-em
Też popieram, w zasadzie. Co prawda przydaje się możliwość zdalnej zmiany energii błysku, co jest dostępne głównie w radiach TTL, ale lepiej mieć solidne radio manualne, niż tanie TTL, które będzie się np. zawieszać (widziałem takie przypadki, co prawda jakiś czas temu, może już to się nie zdarza, w co wątpię).
Alternatywnie może zestaw YN-560III (czyli manualna lampa z wbudowanym radiem) plus zgodne z tym wyzwalacze? Nie ma TTL ale jest regulacja. Nie mam tylko doświadczenia, czy taki zestaw działa niezawodnie bez zawieszania się.
kozidron napisał/a:
nie chce reklamować funsportu ale jeżeli masz tak mały budżet, to chyba jednak taniej będzie jak sobie zamówisz szpeje z funsportu.
Też popieram, tam są głównie sprawdzone rozwiązania, korzystałem też z oferty Fripers, mają podobny asortyment.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10