Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wpływ ustawienia mniejszej rozdzielczości na szum w K20d
Autor Wiadomość
slimaczysko 
Początkujący

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   Wpływ ustawienia mniejszej rozdzielczości na szum w K20d

Mam pytanie... jesli chodzi o 14mpx w k20d... Napewno jest w menu opcja zmniejszenia Mpx.. i jezeli jest bo nie wiem na 100% opcja ktora pozwoli na zmniejszenie do 10Mpx to czy aparat bedzie mial mniejsze szumy??? Prosilbym tez o wyjasnienie zjawiska jezeli takie zaistnieje ( tzn czym jest spowodowane ) :]

//wydzielono jako nowy temat - goltar
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 08 Kwi, 2008, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   

Z szumami elektronicznymi w aparatach cyfrowych jest jak z szumami podczas słuchania muzyki. Im dasz głośniej ( podkręcisz w aparacie czułość ISO ) tym więcej usłyszysz też charczenia itd.

link

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
slimaczysko napisał/a:
Mam pytanie... jesli chodzi o 14mpx w k20d... Napewno jest w menu opcja zmniejszenia Mpx..

Raczej nie. Chodzi o stosunek wielkości pojedynczego piksela do rozmiarów matrycy.

slimaczysko 
Początkujący

mnich: jesli chodzi o podnoszenie iso to wiem ze bedzie z tego wieksza kaszana ale nie o to pytalem...

"Raczej nie. Chodzi o stosunek wielkości pojedynczego piksela do rozmiarów matrycy." no wlasnie tutaj mozesz sie mylic bo ja w K10d mam taka opcje... mozna z 10 zmiejszyc na 6 lub 2Mpx... ciekawi mnie to bardzo... nie wiem jak to porzadnie sprawdzic na k10d...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Zrób test na poszczególnych wielkościach obraz tej samej sceny na jednym ustawieniu iso i porównaj fragmenty.
Chodziło mi też o to że zmniejszenie ilości pikseli rejstrujących raczej nie przyniesie korzystnych efektów ( chociaż wolałbym sie mylić! ) bo wielkość- powierzchnia- pojedynczego piskela pozostanie ta sama, różnica jest tylko w ilości punktów światłoczułych.

slimaczysko napisał/a:
no wlasnie tutaj mozesz sie mylic bo ja w K10d mam taka opcje... mozna z 10 zmiejszyc na 6 lub 2Mpx

takie coś ma chyba każda lustrzanka/ kompaktyt cyfrowy. Chociaż możliwe że są jakieś skomplikowane algorytmy przetwarzana obrazu, powodujący poprawe jego jakości kosztem rozdzielczości. :)
Pozdrawiam

PS: wiem że napewno istnieją aparaty pozwalające podnieść czułośc przy zmniejszonej ilości pikseli. Może ktoś bardziej doświadczony nam coś opowie na ten temat?
Ostatnio zmieniony przez mnich Wto 08 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

slimaczysko, zrob zdjecie tej samej scenki na statywie, na max iso bez odszumiania najpierw 10mpix, potem 2. Porownaj wyniki i napisz. Nie robilem nigdy takiego porownania, ale nie wydaje mi sie, zeby to cos dalo.

slimaczysko 
Początkujący

hmmm... postaram sie to jakos sprawdzic... fajnie by bylo jakby zmiejszenie rozdzielczosci wplywalo na zmniejszenie zaszumienia...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Szczerze mowiac watpie, zeby to cos dalo, bo pixele upakowane potwornie gesto w matrycy nie znikna dzieki temu.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

zrobiłem krótki test. ta sama scena czułość ISO 3200, jpg, rozmiar Large i Smal
Efekt jest wręcz odwrotny ponieważ na ten sam cm kwadratowy rejstrowanej sceny przypada mniej pikseli- tryb obrazu Smal- zatem szumy są bardziej widoczne, znaczna utrata szczegułów.

Sample zapodam jutro. dziś mnie nagli czas. :)

slimaczysko 
Początkujący

Ja tez wykonalem prosty "test" i wyglada na to ze niestety nic to nie daje :( tak jak mowi kolega mnich... nom ale co do utraty szczegolow to sie nie ma co dziwic :]... szumy na iso 1600 przy 2mpx , 6mpx i 10mpx wygladaja na takie same...

zastanawiam sie jeszcze w jaki sposob aparat zmniejsza rozdzielczosc... uzywa tyko danej czesci matrycy odpowiadajacej ilosci mpx czy zmniejsz programowo?? pierwszy wariant nie pozwolilby na zlapanie tego samego kadru (tak mi sie przynajmniej wyaje) ,pewnie bylby okrojony...

Monastor 
Optyczny

slimaczysko, nie jest powiedziane, że piksele muszą być skupione w centrum obrazu. Równie dobrze może być wykorzystywany na przykład co trzeci piksel (tylko przykład), a przy tym wszystkie są równomiernie rozłożone na matrycy. Wymaga to oczywiście odpowiedniej interpolacji.

Szczerze mówiąc nie wiem jak to jest faktycznie rozwiązane w aparatach.

goltar 
Optyczny

slimaczysko napisał/a:
zastanawiam sie jeszcze w jaki sposob aparat zmniejsza rozdzielczosc... uzywa tyko danej czesci matrycy odpowiadajacej ilosci mpx czy zmniejsz programowo?? pierwszy wariant nie pozwolilby na zlapanie tego samego kadru (tak mi sie przynajmniej wyaje) ,pewnie bylby okrojony...
I w ten sposób sam odpowiedziałeś sobie na pytanie :) Z tego samego powodu mniejsza rozdzielczość nie ma wpływu na obniżenie poziomu szumu...

frisky 
Nowy

A zrobcie sobie do porownania taki test na wysokich ISO:

1. Pierwsze zdjecie na 14mpix.
2. Drugie zdjecie 10 lub 6mpix w ustawieniach z aparatu.
3. Trzecie zdjecie to zmniejszone resamplingiem zdjecie nr 1 do 10 lub 6mpix.

Szumy beda najmniejsze na tym trzecim. Z tego wniosek, ze aparat nie zmniejsza gotowego zdjecia 14 mpix tylko grupuje sobie do odczytu pixele. Wszystkie pixele i dlatego opcja nr 2 nie daje mniejszych szumow.

carlo 
Uczestnik

Zrobiłem taki test na 40d jedno zdjęcie na 10mpx, drugie na 2,5mpx, oba iso1600 i co się okazało? Zdjęcie 2,5 mpx ma taki sam szum jak zdjęcie 10mpx zmniejszone w programie do 2,5 mpx! Inaczej mówiąc w 40d mniejsza rozdzielczość szumi odpowiednio mniej, a zatem aparat zawsze korzysta z całej matrycy.

slimaczysko 
Początkujący

goltar- dzieki za nowy temat... nie pomyslalem o tym :]

frisky:to potwierdone naukowo :D ?? bo w sumie to calkiem logiczna odpowiedz... i z tego wynika ze bez sensu jest robic foty na zmniejszonej rozdzielczosci na body.. tylko lepiej w kompie... a jedyna przydatnosc z tej funkcji to mniejsze pliki a co za tym idzie wiecej fotek na karcie...
Ostatnio zmieniony przez slimaczysko Sro 09 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

frisky 
Nowy

Nie wiem czy to potwierdzone naukowo, ale fakty i dedukcja podpowiedzialy mi taki wniosek. A zastanawialem sie nad tym wlasnie po to, aby sobie odpowiedziec na pytanie czy uzywac 6/10 mpix w k20d. No i wyszlo mi, ze w high iso nie warto.

Odpowiedz do tematu