Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Montaż paralaktyczny
Autor Wiadomość
Pathfinder 
Początkujący

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   Montaż paralaktyczny

Witam
Czy ktoś miał jakieś doświadczenia związane z tym urządzeniem? Konkretnie chodzi mi o to, czy jego dokładność nacelowania na oś niebieską (być może używam niewłaściwych terminów ale dopiero raczkuję w tym temacie) pozwoli na wykonanie zdjęć z dłuższymi czasami(oczywiście chodzi o nocne zdjęcia), czy dać sobie spokój i popróbować z wysokim ISO. Z racji kompaktowej budowy montaż idealnie nadawałby się na dalekie wyjazdy.
Aparat 5DmkIII+Samyang 14mmf/2.8...Podają, że ma udźwignąć.
Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 09:59 ]
Link do zdjęcia dałem w opisie tematu, ale wkleję jeszcze zdjęcie

vixen-polarie.jpg
Plik ściągnięto 6546 raz(y) 37,38 KB

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

Pathfinder, jak dokupisz lunetkę biegunową to tak, ustawisz dokładnie. Z samym kompasem udawało mi się robić ekspozycje do ok. 3-5 minut na 50 mm.

Pathfinder 
Początkujący

Dzięki
W taki razie rozważę zakup tegoż urządzenia.

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 12:51 ]
Chociaż...lunetka kosztuje prawie 700 zł +1570 zł urządzenie, robi się dość drogo.
Dodatkowo poczytałem o ustawianiu lunetki, co prawda w innym montażu, ale to dość skomplikowane. Nie wiem czy w krótkim czasie ogarnę temat:(
No chyba, że przy tym Vixenie krzyż lunetki ma się pokryć z Gwiazdą Polarną i już...
I nie trzeba znać swojej szerokości geograficznej itd...

mozer 
bo Pentax

Pathfinder napisał/a:
No chyba, że przy tym Vixenie krzyż lunetki ma się pokryć z Gwiazdą Polarną i już...

Sam wprawdzie tej lunetki nie mam, bo przegapiłem temat (niebo południowe - wydawało mi się to bez sensu) i kupiłem kompas, ale z tego co później doczytałem, to w lunetce jest nałożona mapka i pokryć się z nią mają odpowiednie gwiazdy na niebie.

Zestaw jest faktycznie sakramencko drogi - nie umiem się obiektywnie wypowiedzieć, czy jest wart tej ceny. Mi się wydaje, że nie, ale z kieszonkowych rozwiązań nie ma zbyt dużego wyboru...

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 13:33 ]
PS. Na amazonie jest dużo tańszy, więc jak masz ciocię w USA to... ;)

Pathfinder 
Początkujący

Raczej zostanę przy wzorze 600/ogniskową (niektórzy radzą 500 ). Pierwsze głupawe próby z ogródka, przy ISO 1250 i czasach 33s i 40.9 s. Widać jednak, że po rogach gwiazdki pojechały, mimo, że zmieściłem się w czasie. Czy powodem może być to, że aparat nie był zwrócony w stronę Gwiazdy Polarnej?

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 14:02 ]
1.

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 14:10 ]
Coś nie wgrywają się zdjęcia :(

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 14:11 ]
2.

26.jpg
33s
Plik ściągnięto 6474 raz(y) 216,04 KB

25.jpg
40.9s
Plik ściągnięto 6477 raz(y) 246,16 KB

mozer 
bo Pentax

Pathfinder, jak dla mnie to jest koma, a nie błąd prowadzenia - pokaż w większej rozdzielczości.

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 20:34 ]
Pathfinder napisał/a:
Czy powodem może być to, że aparat nie był zwrócony w stronę Gwiazdy Polarnej?

Zaraz - Ty to robisz bez prowadzenia? W takiej sytuacji ustawienie aparatu nie ma znaczenia. Oczywiście przy biegunie można użyć dłuższych czasów, bo się sfera niebieska wolniej obraca.

Pathfinder 
Początkujący

W większej rozdzielczości mi się nie wgrywało.
Brałem pod uwagę wadę optyczną, w testach (Optyczne) koma była znikoma (he he, sie rymło). Natomiast moje pytanie wynikło stąd, że rozmyty jest prawy górny róg a GP była 90st do osi obiektywu po lewej. Czyli prawy górny był najdalej a w lewym górnym zjawisko nie wystąpiło.
Zdjęcia praktycznie nie obrabiane(coś pogmerałem przy balansie bieli), podejrzewam, że śmiało można zwiększyć ISO i efekt będzie zadowalający. W zdjęciach które myślę zrobić, gwiazdy będą uzupełnieniem form krajobrazowych. (Taką mam nadzieję:)
Wielkie dzięki za podpowiedzi.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 03 Sty, 2015   

Pathfinder napisał/a:
W większej rozdzielczości mi się nie wgrywało.

Robisz wycinek 1:1 narożnika, wielkości np. 800x800 pikseli i takie coś wstawiasz na serwer. Wgrywanie pełnej rozdzielczości na forum nie jest możliwe.

Jar 
Maniak

Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   

Oprócz Vixena Polarie istnieje jeszcze coś takiego jak iOptron SkyTracker. Bardzo podobne urzadzonko, chyba trochę lepsze od tego Vixena. Nie są to tanie zabawki, ale bija inne rozwiązania prawdziwie miniaturowymi gabarytami, no i mogą prowadzić przez długi czas, co ułatwia składanie klatek.
Budżetowa alternatywa dla majsterkowiczów to różne odmiany urządzenia znanego jako Barn door/Scotch/Haig mount/tracker lub pod mało popularną PL nazwą koziołek/astro-koziołek. Tylko w praniu to nie wyjdzie tak miniaturowe jak te fabryczne rozwiązania.
Troszkę większe, ale mobilne napędy to AstroTrac i polska małoseryjna mutacja AstroWalker.
Pozdrawiam
-J.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015   

Był taki projekt na kicksrarterze.

http://alpinelaboratories.com/
https://www.kickstarter.c...-motion-control

Pathfinder 
Początkujący

Wysłany: Nie 11 Sty, 2015   

Jar-Bardzo ciekawa alternatywa dla Vixena, nawet wychodzi taniej (nawet z lunetą).
Nie wykluczone, że kiedyś kupię, na ten czas, onegdaj , dałem sobie spokój. Nie wyrabiam z kasą a i czasu nie miałem przed wyjazdem żeby potestować. Mam jasne obiektywy (Sami 14mm f/2.8 - C 70-200 f/2.8) Pobawię się na wysokim ISO.
dcs-To bardziej do Time-Lapse przydatne.
Pozdrawiam

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Pathfinder napisał/a:
W zdjęciach które myślę zrobić, gwiazdy będą uzupełnieniem form krajobrazowych. (Taką mam nadzieję:)

To po co w takim razie prowadzenie? Albo rozmażą Ci się gwiazdy albo krajobraz. Chyba, że będziesz jakoś sprytnie składał osobne ekspozycje.

Pathfinder 
Początkujący

Wysłany: Czw 05 Lut, 2015   

Odnośnie montażu paralaktycznego na pustyni. Tam gdzie byłem(ok 15-20 równoleżnik) gwiazda polarna widoczna była dopiero późną nocą i trzeba było sporej desperacji by na nią czekać. Po pierwsze znajdowała się nisko nad horyzontem, po drugie nie była widoczna z powodu pyłu piaskowego który nawet przy dobrej przejrzystości powietrza, zalegał w powietrzu na skrajach horyzontu. Mimo to, coś udało się zrobić, szczególnie na diunach gdzie piasek świecił w nocy, co dawało wrażenie dziennego zdjęcia z nocnym niebem...
Przywiozłem ok 140 GB zdjęć w RAW-ach. jak się trochę ogarnę wrzucę parę fotek.

Odpowiedz do tematu