Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do zdjęć makro
Autor Wiadomość
Madzina
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Gru, 2014   Aparat do zdjęć makro

Witam,

Szukam aparatu do zdjęć makro, tego typu(o ile można nazwać je makro):
http://overclock.pl/artic...na-dobra-jakosc

No i jak tam jakaś imprezka domowa to też by można było zdjęcia robić, ale najbardziej zależy mi żeby:
-Białe tło było naprawdę białe (żeby nie było dużo pracy z obróbką)
-Ładnie łapało ostrość (teraz mam jakiś stary aparat i z nim mam problemy z ostością)
-No i kolorki żeby były ładne
-Podobają mi się też efekty jak fotografia w dali traci mocno ostrość, chodzi mi o coś takiego:
http://upload.wikimedia.o...epthofField.jpg

Nie zależy mi na jakiejś super wielkiej ilości Mpix, ani innych bajerach :)
Przydałoby się mocowanie na statyw, bo bez tego to trochę lipa.

Nie wiem dokładnie czy lepsza byłaby lustrzanka czy jakiegoś innego aparatu szukać.
Mogą być nówki albo używki, budżet mam do max 1000 zł. Ale jeżeli znalazłaby się jakaś używka(bądź nie) do 500 zł i spełniłaby moje niewygórowane wymagania to byłbym "happy".
Myślę że wszystko napisałem, w razie czego natychmiast dopowiem.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 17 Gru, 2014   

Niezła litania i tylko 1000zł... hymm, tyle to powinna kosztować sama porada :D
A tak na serio, oczekiwania masz nieco z kosmosu i chyba lepiej kup używaną byle lustrzankę lub bezlusterkowca na APS-C z jakimkolwiek obiektywem i DOBRĄ KSIĄŻKĘ DO NAUKI FOTOGRAFII. To nie aparat robi zdjęcia tylko fotografujacy i uwierz, jak ktoś wie jak to robić, spełni twoje wymagania zestawem za 300zł.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 17 Gru, 2014   

Madzina napisał/a:
Nie wiem dokładnie czy lepsza byłaby lustrzanka czy jakiegoś innego aparatu szukać

IMO najlepiej przenieś ten temat do działu "Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego".

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 17 Gru, 2014   Re: Aparat do zdjęć makro

Madzina napisał/a:
Szukam aparatu do zdjęć makro, tego typu(o ile można nazwać je makro):

Dobrej klasy kompakt, statyw, oświetlenie.

Madzina napisał/a:
Białe tło było naprawdę białe (żeby nie było dużo pracy z obróbką)

Odpowiedni materiał na tło i właściwe ustawienie światła (ciągłego lub błyskowego). Nic więcej.

Madzina napisał/a:
Ładnie łapało ostrość (teraz mam jakiś stary aparat i z nim mam problemy z ostością)

Jeśli zawsze jest kiepska ostrość to problemem jest mydlany obiektyw. Wybierając trzeba kupić możliwie ostry. Jeśli zaś problemem jest trafianie z ostrością (szczególnie w ruchu) to rozwiązaniem jest lustrzanka z pewnie działającym AF i trochę ćwiczeń.

Madzina napisał/a:
No i kolorki żeby były ładne

Zwykle to raczej kwestia obróbki niż czegokolwiek innego. Pomaga dobry mikrokontrast obiektywów (dobre powłoki antyodblaskowe) i duże matryce.

Madzina napisał/a:
Podobają mi się też efekty jak fotografia w dali traci mocno ostrość, chodzi mi o coś takiego: http://upload.wikimedia.o...epthofField.jpg

Chodzi o małą głębię ostrości. Co pomaga: duża matryca, jasny obiektyw, długa ogniskowa, duże odległości między planami.

Madzina napisał/a:
Mogą być nówki albo używki, budżet mam do max 1000 zł.

Starczy na proste oświetlenie i statyw. Albo na znośny kompakt. Albo na starą lustrzankę.

Odpowiedz do tematu