Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D700+24-70/2.8 ED vs 5DmkII+24-70/2.8 L vs 6D+24-70/2.8 L
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   D700+24-70/2.8 ED vs 5DmkII+24-70/2.8 L vs 6D+24-70/2.8 L

Wiem, że zaraz usłyszę, że lepiej jasne stałki i oczywiście, że wkręcił bym tam najchętniej coś w okolicy f/1.2-f/1.8, ale potrzebny jest zoom, poza tym (poniekąd) nie moja kasa, ale jak źle wybiorę, wstyd będzie mój w 100% :) i pociesz mnie tylko to, że z czasem sprzęt jeszcze bardziej stanieje.
Cel:
- reporterka ślubna i okolicznościowa - ciemne kościoły i katedra oraz sale muzealne z absolutnym zakazem błyskania.
- fotografia sportowo-kulturalna - ciemna hala z w miarę oświetloną sceną oraz zakaz błyskania i podświetlania AF podczas walk, turniejów i koncertów.
Znam zachowanie 5 i 6D, i sam wybrał bym 6D, ale nie znam Nikona z tym szkłem, a chodzi o używalny i jak najtańszy zestaw roboczy. W tym zestawieniu, najtańszy zestaw oferowany przez zaufany komis to Nikon D700 z Nikkor 24-70mm AF-S f/2.8G ED za £1310, a najdroższy to Canon EOS 6D z Canon EF 24-70mm f/2.8L USM za £1470, ale nie można się dać zwariować o te £160.
Priorytety:
1. Szybkość i celność AF.
2. Cena.
3. Musi popracować przez kolejne 4 lata bez dodatkowych inwestycji przy użyciu do 2k fotek miesięcznie.
Ktoś pracował na D700 z tym szkłem i którymś Canonie?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

Wojmistrz,
Wojmistrz napisał/a:
3. Musi popracować przez kolejne 4 lata bez dodatkowych inwestycji przy użyciu do 2k fotek miesięcznie. 

-kto z forumowiczów gwaranuje ci że używany 5D II czy D700 ktory kupisz nie zastrajkuje przed zrobieniem dodatkowych 96 tys. zdjęć :?:
Z używanymi obiektywami to samo.

Co masz do D6x0?

Wojmistrz 
Obserwator

Cóż, nikt nie zagwarantuje :)
Sprzęt będzie kupiony używany z papierami i rocznym ubezpieczeniem, teoretycznie z bardzo małym przebiegiem i bez widocznych śladów użytkowania. O ile dokupienie ubezpieczenia po roku, na kolejne lata nie będzie wielkim problemem, bo wierzę, że znajdą się na to pieniądze, tak chodzi o to, by ten sprzęt fizycznie był dostępny codziennie dla jego przyszłych użytkowników. Te cztery lata, jak i do 2k miesięcznie, to założenia, więc równie dobrze może to być 1/4 tego, a znając potrzeby nie sądzę by kiedykolwiek przekroczyło to założoną ilość zdjęć.
Co do D6x0:
D600 - niezła cena, bo tylko £1390, ale boję się o słynne chlapanie olejem,
D610 - aparat ok, ale £1610 to kwota nie do przeskoczenia.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wojmistrz napisał/a:

D610 - aparat ok, ale £1610 to kwota nie do przeskoczenia.

Przecież nowe D610 to teraz około £1200 :?: Chyba, że masz na myśli cały komplet...

Jakby nie patrzeć używane 24-70mm f/2.8 L USM jest tańsze od 24-70mm f/2.8G IF-ED o jakieś 150£. Co daję Ci możliwość wydania więcej na puszkę wybierając Canona. Chyba, że masz szanse kupić w innych cenach niż te o których piszę...
Używany D800 z przebiegiem 4tys można już kupić za około 1k£ z 6 mc-y gwarancji, pozostaje tylko szkło...
6D to dobra matryca, dobra puszka ogólnie ale w ciemnych miejscach to tylko centralny wchodzi w grę...

Wojmistrz 
Obserwator

matys napisał/a:
Przecież nowe D610 to teraz około £1200 :?: Chyba, że masz na myśli cały komplet...
No inaczej być nie może, od początku podaję cenę zestawów.

matys napisał/a:
Jakby nie patrzeć używane 24-70mm f/2.8 L USM jest tańsze od 24-70mm f/2.8G IF-ED o jakieś 150£. Co daję Ci możliwość wydania więcej na puszkę wybierając Canona.
Priorytet 2. D700 z Nikkorem wychodzi najtaniej.

matys napisał/a:
Chyba, że masz szanse kupić w innych cenach niż te o których piszę...
Toć wyraźnie piszę, za ile mogę to dostać, w jakim stanie i jaką gwarancją.

matys napisał/a:
Używany D800 z przebiegiem 4tys można już kupić za około 1k£ z 6 mc-y gwarancji, pozostaje tylko szkło...
Wojmistrz napisał/a:
...ale £1610 to kwota nie do przeskoczenia.
Równie dobrze, mógłbym sobie gdybać o 5D MkIII, czy nawet 1D X... bo można gdzieś kupić tanią używkę. Mnie D800 ze szkłem będzie kosztować £1990 - to jakoś coraz dalej od £1310.

matys napisał/a:
6D to dobra matryca, dobra puszka ogólnie ale w ciemnych miejscach to tylko centralny wchodzi w grę...
Wiem, mam prywatnie, a ten centralny to chyba tylko w d u murzyna sobie nie poradzi :)

matys, przeczytaj całość od góry jeśli chcesz być pomocny, a na tym mi bardzo zależy :)

siosio 
Maniak

Wysłany: Wto 23 Gru, 2014   

Jak ma być dobry AF i pewna puszka to Nikon D700 ..... W dodatku zachowanie na wysokim ISO ma lepsze od Nikona 5D mark II ..... Ma też większą rozpiętość tonalną ....

multics
[Usunięty]

siosio napisał/a:
Jak ma być dobry AF i pewna puszka to Nikon D700 ..... W dodatku zachowanie na wysokim ISO ma lepsze od Nikona 5D mark II ..... Ma też większą rozpiętość tonalną ....

Ale ma tylko 12Mpix, to duzo i malo, zalezy jak duze zdjecia pozniej beda drukowane. 24-70 do sportu moze byc tez za krotkie i znowu 12Mpix nie daje wielkiego pola manewru przy cropowaniu.

Wojmistrz 
Obserwator

siosio, czy miales doswiadczenia w tymi puszkami i obiektywami (najlepiej w jednym czasie), czy tylko lubisz Nikona? Wlasnie ISO i zakres tonalny mnie martwi, bo to, co w 2008 roku bylo szczytem jakosci gdzie 5D lezalo i kwiczalo :) , dzis moze okazac sie slabe przy takich konstrukcjach jak 6D.
Fajna hybryda: Nikon 5D MkII :P
multics, w tym konkretnym przypadku 24-70 wydaje sie byc idealny.

muzyk 

Wojmistrz napisał/a:
Nikon 5D MkII

Raczej Nikon 6D Mk II :wink:

Jango 
Początkujący

Wiem, ze pisałeś o zoomie i ten 24-70 wydaje się być świetny, ale właściwie gdy fotografujesz z szerszym kątem a matryca pozwoli jakością, to zawsze można wyciąć coś przy obróbce, bez straty na jakości fotografii.

Sam posiadam Nikona d600 i między innymi zooma 18-36 i tak naprawdę wcale ten zoom nie jest tak potrzebny, bo zawsze można coś dociąć w post produkcji (o ile nie za mocno) lub wkręcić np. 50mm.

Reasumując jestem amatorem ale widzę zalety stałek. Więc może d800 z 36 Mpix z którego możesz sporo wyciąć (zoomować w porównaniu do d700) gdy szeroki kąt będzie zbyt szeroki i dwie stałki np. 35 (o ile nie za wąsko) i 85mm?

Używany d800 6000PLN, Nikkor afs 35mm 1,8 700PLN, Nikkor afs 85mm 1,8 1100PLN. Razem pewnie około 1450Funtów o których pisałeś.

Oczywiście prosiłbym o zweryfikowanie proponowanego zestawu przez fachowców z forum.

Wojmistrz 
Obserwator

Jango, fajnie ze gdzies sa i da sie trafic tanio, ale D800 to ja moge kupic za £1,325 (body). Nie chodzi o zakup byle sztuki, a konkretnie w stanie idealnym bez widocznych sladow uzytkowania, bardzo malym przebiegiem oraz roczna gwarancja. Juz pisalem na poczatku, ze tez bym wolal jasne stalki, ale takie sa wymagania i juz, bez wnikania.

muzyk 

Jango napisał/a:
Reasumując jestem amatorem ale widzę zalety stałek.

Bardzo dobrze!
Jango napisał/a:
Więc może d800 z 36 Mpix z którego możesz sporo wyciąć (zoomować w porównaniu do d700) gdy szeroki kąt będzie zbyt szeroki i dwie stałki np. 35 (o ile nie za wąsko) i 85mm?

Jeśli masz na myśli cropowanie, to uważam, że kupowanie d800 głównie po to by cropy robić nie do końca jest trafionym pomysłem. No ale, to moje prywatne zdanie.

bestzone 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:

1. Szybkość i celność AF.
2. Cena.

to tylko D700
6D ma słabszy system AF od D600/610
zamiast Nikkora 24-70 2,8 możesz śmiało brać Sigmę 24-70 2,8 i wtedy (może) starczy na drugie body D600 i masz...super zestawik :!:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 24 Gru, 2014   

bestzone napisał/a:

to tylko D700
zamiast Nikkora 24-70 2,8 możesz śmiało brać Sigmę 24-70 2,8 i wtedy (może) starczy na drugie body D600 i masz...super zestawik :!:
Naucz się czytać i najlepiej ze zrozumieniem treści.

bestzone 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
bestzone napisał/a:

to tylko D700
Naucz się czytać i najlepiej ze zrozumieniem treści.

Pytałeś o radę więc odpowiedziałem/doradziłem jak tylko potrafię, a Ty w ramach wdzięczności mnie...pouczasz.
Nie wiem czego nie zrozumiałeś, ale życzę Tobie Wesołych Świąt oraz nauki elementarnych zasad kultury.

Odpowiedz do tematu