Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Gold coating
Autor Wiadomość
Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Sty, 2015   Gold coating

W nieśmiertelnym temacie 'lornetka dla szkraba' wykonałem zdecydowany ruch i nabyłem tanio na Ebay'u nieużywany egzemplarz Miranda 8X30, (20 letni?, 30 letni?!) w stanie praktycznie fabrycznie nowym :

http://www.ebay.pl/itm/PA...=item27f1ac7ac8

Aż przyjemnie wziąć do ręki, gorzej z oglądaniem bo obraz jakiś taki zamglony, oglądam 'tor optyczny' na wszelkie sposoby pod światło i ze światłem i nijak nie mogę się dopatrzyć jakiejś pleśni czy czegoś podobnego na soczewkach, więc może to kwestia małej ilości powłok, bo na ile mogę zauważyć to trochę tych niepokrytych powierzchni jest.

No ale przechodząc do tytułu posta: co to są te delikatne złote powłoki (nie mylić ze słynnymi paskudnie jaskrawo-pomarańczowymi na bazarowej tandecie!), gdzie je umiejscowić w tym wyliczeniu :

http://www.optyczne.pl/10...5%9B%C4%87.html

Nic wygooglać w tym temacie mi się nie udało ...

Reklama

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

Obserwatorek ja umiejscowiłbym tą Mirandę jeśli idzie o transmisję w punkcie 2;
"Coated" - warstwa pojedyńcza lub podwójna, najczęściej z najtańszego fluorku magnezu (zabarwienie fioletowe). Strata światła na jednej granicy to średnio 1.5%. W typowej lornetce oznacza to, że 3-4 granice są pokryte, a reszta już nie. Straty światła na całym instrumencie wyniosą więc około 30-35%.
Natomiast co do wieku tej lornetki to moim zdaniem Twój szacunek na 30 lat jest zbyt optymistyczny to raczej ponad 40 lat, złote powłoki to lata 60-te, popatrz na obiektywy Nikona z tamtych lat.
W latach 80-tych kolor powłok był niebieskawy, poza tym Miranda to chyba Marka handlowa a nie firma co w tamtym czasie było dość powszechną praktyką w obiektywach również.

Ps.Na brytyjskim Ebay-u w dziale lornetek 8x30 to oddzielna kategoria w której przeważnie jest około 300 pozycji więc wybór duży. Ja prędzej szukałbym np;
http://www.ebay.co.uk/itm...=item27f5fe844f
kolory powłok bardziej współczesne.

Arek 
Redaktor

Akurat to jest zły wybór. Ten Pentax miał na okularach fatalne powłoki, które odbijały mnóstwo światła i mocno fałszowały kolory.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:
Akurat to jest zły wybór. Ten Pentax miał na okularach fatalne powłoki, które odbijały mnóstwo światła i mocno fałszowały kolory.

Może i nie najlepszy wybór ale to tylko przykład i chyba mimo wszystko nie gorszy niż Miranda.

Obserwatorek 
Rozmowny

Wiem że Pentax teoretycznie lepszy, Miranda to był świadomy wybór, bo choć wiem że to nie żaden producent tylko nazwa handlowa jak Hama czy Revue ale chciałem dać jej szanse, m.in. ze względu na idealny stan zachowania tego egzemplarza, właśnie za ten archaiczny wygląd, te charakterystyczne srebrne karbowania które pamiętam z dawnych, dawnych czasów, (więc to chyba rzeczywiście około 40 lat musi być...), no i totalnej tandety przecież nie robili.
Ale się naciąłem i teraz sam nie wiem czy ta mglistość obrazu to cecha charakterystyczna tamtych czasów i małej ilości powłok, czy coś się zmętniło w jej optyce przez te kilkadziesiąt lat.
Jak widać na załączonym obrazku jedna z soczewek okularów jest plastykowa ( bo widać ze jej nie widać ;- ) więc tak się zastanawiam czy właśnie jej zestarzenie się nie jest przyczyną mętności widoku.

Porównałem ją z klasyczną rosyjską, czy raczej jeszcze radziecką 8x30 z okolic lat 80tych, to nieszczęsne zamglenie i mały kontrast jest u Mirandy znacznie gorsze, za to odwzorowanie kolorów znacznie lepsze, powiedziałbym nawet że neutralne(!), więc tak źle z tymi 'złotymi powłokami' nie było ...

Miranda 8x30 2 840pxl.jpg
Plik ściągnięto 7669 raz(y) 37,67 KB

Miranda 8x30 840pxl.jpg
Plik ściągnięto 7672 raz(y) 40,67 KB

kot Sylvester 
Maniak

Obserwatorek Pentaxa dałem jako przykład pierwszy z brzegu ale w niskich cenach bywają Swifty, Carl Zeiss Jena czy inne. Skoro urzekła Ciebie stylówa "zebra" bo tak to się w obiektywach nazywa a tu pełna analogia to Twój wybór. Tak stara optyka to jednak zupełnie inne szkło i powłoki dlatego nie można zbyt wiele po niej oczekiwać. Zdobyłeś za to pewne doświadczenie które na przyszłość może okazać się przydatne.
Pozdrowionko

Ps. Ciesz się zakupem jeśli tylko sprawia Tobie radość i miłego "lukania"!

widoczek 
Optyczny

Konstrukcja okularu taka sama jak w mojej rosyjskiej lornetce, może spróbujesz podmienić tą plastikową soczewkę na szkiełko z rosjanki? Trochę wariackie ale może się udać i efekt może być ciekawy :)

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Sob 10 Sty, 2015   

Kwestia lornetki dla szkraba to temat na osobny wątek, kwestia zamglenia raczej już też zidentyfikowana (po głębokiej analizie i wykorzystaniu kilku latarek stwierdziłem że to nie soczewki ale pryzmaty są pokryte jakimś nalotem/osadem),
wracam więc do tych złotych powłok, bo tak mnie to z czystej ciekawości nurtuje.

Da się coś powiedzieć o ich właściwościach, szczególnie liczę w tym względzie na doświadczenie i wiedzę Naczelnego, ale może ktoś inny gdzieś coś doczytał?
Jak pisałem mi nic się nie udało znaleźć, co mnie trochę dziwi skoro dawno temu były rzeczywiście tak popularne... :

Miranda 21 gold.jpg
Plik ściągnięto 7478 raz(y) 22,14 KB

Miranda 50 gold.jpg
Plik ściągnięto 7478 raz(y) 27,43 KB

Nikkor43-86 gold.jpg
Plik ściągnięto 7478 raz(y) 39,67 KB

kot Sylvester 
Maniak

Witaj Obserwatorek skoro złote powłoki tak Ciebie nurtują to coś znalazłem ale transmisja z ich użyciem optymizmem raczej nie napawa;
http://www.accucoatinc.com/ac_220.html
to już te aluminiowe co to teraz tanie dachówki mają o wiele lepsze;
http://www.accucoatinc.com/ac_200.html
jeszcze lepsze są srebrne i tylko szkoda że tak mało lornetek je ma;
http://www.accucoatinc.com/ac_210.html
no i na deser dielektryczne;
http://www.accucoatinc.com/ac_250.html
różnice w zakresie przenoszonego widma i % sprawności wiele wyjaśniają.
Pozdrowionko!

Arek 
Redaktor

kot Sylvester, ale przecież nie o tym mowa.

Obserwatorek, pisze o odcieniu powłok antyodbiciowych, który jest złoty, ale wcale nie oznacza, że powłoki są wykonane ze złota. Natomiast Ty piszesz o powłokach ODBICIOWYCH napylanych na zwierciadła i pryzmaty. I te mogą być ze złota, srebra, aluminium czy dielektryczne. Pierwsze służą temu, żeby odbić było jak najmniej, a drugie żeby było ich jak najwięcej...

widoczek 
Optyczny

What a fail :mrgreen:

Nikony też miały złote powłoki
http://utotetsu.littlestar.jp/10x70-Nikon-1.jpg
http://utotetsu.littlestar.jp/10x70-Nikon-4.jpg
http://utotetsu.littlestar.jp/10x70-Nikon-3.jpg

Ciekawe co to był za wynalazek, na pewno gorszy niż MgF2 bo światła odbijają mnóstwo

Arek 
Redaktor

Ja mam podejrzenie, że to mogła być powłoka która równała kolory. MgF2 był optymalizowany na 550 nm więc najwyższą transmisję miał w świetle żółtym, stąd żółty zafarb np. rosyjskiej optyki. Trzeba było więc nałożyć jakąś dodatkową powłokę, która najwięcej odbijała właśnie żółtego. I się równało...

Część lornetek w mojej kolekcji też ma taki żółty odcień powłok.

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Nie 11 Sty, 2015   

Co by potwierdzało moje subiektywne wrażenia o w miarę neutralnej transmisji.

No to co, może by tak w czasie testu jakiej współczesnej lornetki szybciutko zrobić kilka wykresów transmisji złotych powłok, ku chwale historii, nauki i ludzkiej ciekawości ... ?

Arek 
Redaktor

W obecnej chwili z braku czasu na pewno tego nie zrobię. Na razie polecam lekturę:

http://www.optyczne.pl/21...biektywach.html

kot Sylvester 
Maniak

Lektura bardzo ciekawa a wniosek dość oczywisty, stare lornetki można sobie darować już lepiej skupić się na nowszych używkach jeżeli ograniczeniem jest kasa.

Ps. Czy tego kolorowego paska 400 - 700 nm nie dałoby się umieszczać bezpośrednio pod wykresem transmisji. Taka "wizualizacja" lepiej działa na wyobraźnię i pomaga w szybszej orientacji i zrozumieniu.

Odpowiedz do tematu