Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Nie zauważyłam tu "wątku powitalnego", więc przywitam się tu
Jestem na samiutkim początku drogi i przygody z fotografowaniem. Oczywiście zdjęć w życiu zrobiłam mnóstwo, ale zazwyczaj pstrykałam bez zastanowienia, a jeśli jakieś zdjęcie wyszło mi fajnie, było to raczej kwestią przypadku... Niemniej jednak kilka razy spotkałam się z opinią, że "mam oko". Postanowiłam więc spróbować swoich sił, co nie zmienia faktu, że na dzień dzisiejszy jestem zieloniutka jak euglena Wertuję więc internet próbując ogarnąć wszystkie parametry...
Od wczoraj jestem posiadaczką Canona 500d z KITowym obiektywem. Od dziś rozpoczęłam pierwsze testy na zwierzętach Zwierzęta bowiem będą moimi głównymi modelami. Głównie psy, koty, konie. W przyszłości mam nadzieję, uzbrojona w lepszy sprzęt, wybrać się na "polowanie" z aparatem.
Jeeeeju, gaduła ze mnie, wybaczcie.
Poniżej efekty pierwszych "szotów". W przypadkowym świetle i miejscu - tam gdzie kota złapałam. Na razie przede wszystkim oswajam się z aparatem i próbuję różne ustawienia. Pierwsze zdjęcie - żywcem z aparatu, drugie - po zabawie w Photoshopie.
Jeśli ktoś miałby ochotę - chętnie wysłucham konstruktywnych opinii - przyjmuję wszystko na klatę z pokorą
Co do zdjęcia - przydałoby się wrzucać trochę większe fotki, bo na takich mało ciężko je oceniać od strony technicznej.
Unikałbym ciasnego kadrowania elementów - jak tutaj zrobiłaś z prawym uchem - i zostawiłbym ciut więcej miejsca z lewej. Te ucięte ucho i drugie ciasno skadrowane mnie rażą, ale ogólnie nie jest źle
Z obróbką imho też w dobrym kierunku poszłaś, ale chyba trochę prześwietlił się obszar po lewej stronie od nosa, a obróbka to podkreśliła, bo powstał tam taki biały placek.
Co do zdjęcia - przydałoby się wrzucać trochę większe fotki, bo na takich mało ciężko je oceniać od strony technicznej.
Zanim sie zorientowałam, że można dodawać załączniki, załadowałam zdjęcia przez fotosika
Cytat:
Unikałbym ciasnego kadrowania elementów - jak tutaj zrobiłaś z prawym uchem - i zostawiłbym ciut więcej miejsca z lewej. Te ucięte ucho i drugie ciasno skadrowane mnie rażą, ale ogólnie nie jest źle
Dziękuję za uwagi Spodziewałam się właśnie takich mój kot ma pasjami przeze mnie cięte uszy, niestety, choć wiem, że nie przemawia to na korzyść zdjęcia. Jestem jednak fanatyczką kocich oczu, wyrazu pyszczka i te uszy jakoś tak jako najmniej znaczące uciekają mi z kadru Postaram się jednak na przyszłość nie okaleczać fotografowanych zwierzaków
Cytat:
Z obróbką imho też w dobrym kierunku poszłaś, ale chyba trochę prześwietlił się obszar po lewej stronie od nosa, a obróbka to podkreśliła, bo powstał tam taki biały placek.
Photoshopa również się dopiero uczę i choć w swojej pracy wykorzystuję go od dawna (jestem operatorem DTP), to do obróbki własnych zdjęć zaczęłam używać go niedawno. I generalnie to wyważenie bieli sprawia mi największy problem, zawsze gdzieś "przepalę". A problem jest duży, bo mam dużego, białego psa. Inna sprawa, ze do tej pory robiłam zdjęcia telefonem komórkowym, wiec i ciężko było o rewelacyjną jakość zdjęcia. wychodziło to mniej więcej z takim skutkiem (po obróbce w PS):
3.
4.
5.
(przepraszam, że z napisami, ale były przygotowane na inne potrzeby )
Cytat:
Zdaje się, że 2 to raczej 1b gdzie użycie zabawek PS czy innego programu, dało jak dla mnie gorszy efekt od oryginału.
Ogólnie użycie programów do obróbki zdjęć, z tego co się zorientowałam, ma tyle samo przeciwników, co zwolenników. Jedni uważają, że o prawdziwej wartości fotografii stanowi "surowiec", czyli niczym nie tknięte zdjęcie, ewentualnie drobne korekty, dla drugich - zdjęcie to przede wszystkim baza pod stworzenie zupełnie nowego obrazu. Ja bawić się zdjęciami uwielbiam, jestem samoukiem i odkrywanie funkcji tego programu daje mi mnóstwo frajdy I jeśli ze zwykłej trawy uda mi się zrobić wrzosowisko, to nie mam obiekcji pt, że "przecież tak to nie wyglądało w naturze" Ogólnie wg mnie obróbka jest w znacznej mierze kwestią gustu - zarówno sam fakt obrabiania zdjęcia jak i kierunek tej obróbki
załączam raz jeszcze dwa pierwsze zdjęcia... yyy, tzn jedno zdjęcie w dwóch "odsłonach" Pierwszego postu już nie mogłam edytować.
Spotkane na szlaku z dość dużej odległości ( wrzesień - Tatry ).
zdjecie nr. 6
W sumie były 4 niedźwiedzie, 1 dorosły i 3-ka młodych.
Na fotce nie widać wszystkich niedźwiadków, gdyż jeden z młodych "zabunkrowało" się .
Foto wyk. o zmroku.
Ogniskowa 200, f/2,8, czas 1/160s, iso 1250, łapa potrafi już trząść obrazem przy takiej ogniskowej, a monopada ze sobą nie miałem.
Foto z odległości około 100 m, może ciut więcej.
Późniejszy crop.
Dzień wcześniej, również w tej okolicy, choć zdecydowanie już pod Giewontem stanął przede mną, w odległości kilku metrów niedźwiadek, zanim wyjąłem aparat, On wskoczył w kosodrzewinę i tyle z naszego spotkania.
foto nr. 7
Kozice, sztuk 7.
Między Kopą K., a Giewontem.
Foto z dolnej cz. szlaku.
Wykonane na ogniskowej 200mm, z ustawieniem w puszcze opcji Dx, co dało 300mm ), do tego późniejszy mocny crop, a i tak niewiele co widać
degol, nie wiem czy chciałbym spotkać, bo nigdy nie wiadomo jak takie spotkanie się skończy... Ale pamiątka teraz jest!
Ja dam łanię, którą latem spotkaliśmy przy Czarnym Stawie pod Rysami. Najpierw szła długo tuż przy ksówkach, a potem wskoczyła do Czarnego Stawu, opłynęła niezły kawałek, wyszła i zaszyła się w ksówce kawałek dalej.
8.
Ładna seria no i model ciekawy, albinos chyba? rzadko się zdarza!
Ja mam rocznego owczarka i on+stary domek+praca=brak czasu na fcenie ale kiedyś się odrobie
Ładna seria no i model ciekawy, albinos chyba? rzadko się zdarza!
Dziękuję
Nie, to nie albinos To Biały Owczarek Szwajcarski Wywodzą się od ONków, w których miotach rodziły się także białe szczenięta. Początkowo hodowcy pozbywali się ich biorąc za albinosy właśnie. Gdy ONki trafiły na kontynent amerykański, tam hodowcy pozostawiali białe szczenięta przy życiu. Gdy białe ONki trafiły na powrót do Europy, Szwajcarzy wywalczyli uznanie ich za odrębną rasę. W Stanach i Kanadzie są nadal wersją kolorystyczną ONka
Fawu, stare psy też potrafią być bardzo wdzięcznym obiektem do zdjęć
szwajcary fajne są, chociaż ja mam słabość do belgów Sabathovka, zwróć uwagę na ustawianie ostrości, generalnie przy portretach - oko (albo jego okolice ;D ), tutaj masz z reguły tą ostrość gdzieś na kryzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 21