Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Zamierzam w końcu zmienić moją wysłużoną puszkę D90 na coś innego. Kwota to okolo 2500-3000. Rozglądałem się za D700, D7000, D7100. Mam 3 obiektywy:
Kit 18-15
50mm 1.8D
35mm 1.8G
Wiem, że przy D700 w sumie tylko 50mm bedzie współpracować a nie moge zbytnio zostać bez reszty obiektywów.
Macie jakieś rady, pomysły co do zakupu, wyjścia z tej sytuacji? D7000 to krok do przodu ale D700 to inna bajka.
Proszę o pomoc, pozdrawiam
Z 50 1.8 będziesz miał sporo frajdy na FF.
Sam teraz najczęściej używam 50 1.4 na FF Canona. Oczywiście, moje zdanie nie jest tutaj wyrocznią, ale zastanów się, jeśli już myślisz nad d700.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Sob 03 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Kitowy jest ... ciemny. Ciemność ogranicza kreatywność.
Mając FF, 50 1.8 i ewentualnie 35 1.8 jeśli byś zrobił szacher macher - rządzisz.
P.S. Kumpel miał d90. Sprzedał i kupił d700.
Nie chce widzieć żadnej puszki apsc.
Ja teraz też sobie nie wyobrażam być przyklejonym do apsc.
Poza tym, co do 50 mm - zależy co chcesz focić. Wiadomo, że to nie szkło do wszystkiego...
a wielu przy tym napomina, że to nudna jak flaki z olejem ogniskowa.
wiem, że jest ciemny ale uniwersalny. Zajmuję się fotografią motoryzacyjną i potrzebuje uniwersalnego szkła no i jasnych też. sesje głównie 50tką bo lepsza głębia, 35tki używam praktycznie tylko w nocy jak są ciężkie warunki i brak statywu lub w ruchu (1.8 duże iso).
Ale często jestem na torach, rajdach, targach, zlotach. potrzebuje tego przedziału 18-105 zeby wszystko dobrze uchwycić, szerokie kadry jak i poszczegolne elementy.
eMiDe, sam pokazałeś dwie ścieżki, to jest D7x00 i D700. Pierwsza nie wymaga od ciebie żadnych zmian, a za to na pełnej klatce twoje spojrzenie na pewne sprawy zmienią się nie do poznania. Zauważ, że kąt widzenia jaki oferuje ci aktualnie 35mm, mniej więcej będziesz mieć na 50mm z tym, że głębia też będzie zupełnie inna. Podobnie jest z tym 18-105. Prawdopodobnie na pełnej klatce, będziesz potrzebował zakres od 24mm lub nawet 28mm. Zerknij sobie na taki model jak AF-S 24-120 mm f/4G ED VR
Mając budżet 2500-3000 zł nie myślałbym o pełnej klatce, bo zostaniesz bez obiektywów. Nie wiem za ile można kupić używane D700 oraz w jakim stanie (kolegom Muzyk i Wojmistrz przypominam, że w Polsce kupienie niewysłużonego sprzętu tej klasy nie jest łatwe i tanie), ale jeśli dysponujesz taką kwotą jak wyżej i tymi obiektywami jak wyżej, to ja na Twoim miejscu kupiłbym D7000/D7100 i zbierał kasę na następne, lepsze obiektywy. Bo na razie nie masz nic, co przydałoby się w sporcie, a najdłuższa ogniskowa to 105 mm z kitowca.
kolegom Muzyk i Wojmistrz przypominam, że w Polsce kupienie niewysłużonego sprzętu tej klasy nie jest łatwe i tanie
Tak, biorę to pod wagę, dlatego nie pisałem posta pokroju "bierz D700 i się niczym nie martw" Szkła to podstawa. Inwestując w obiektywy pełnoklatkowe teraz, w przyszłości będzie o wiele łatwiej na przesiadkę.
Spoko, Wojmistrz. 35/1.8 kolega już ma, więc na razie nie ma co się przejmować, że jest tylko na DX, a pozostałe szkła poza standardowym (bądź kitowym) zoomem ciężko kupić niepełnoklatkowe. Co do standardowego zooma to ja tradycyjnie jestem za kupowaniem go dopasowanego do matrycy, mało kto nie potrzebuje mieć szerzej niż 24mm na APS-C, szczególnie jeśli chce robić zdjęcia typu reportażowego.
Macie jakieś rady, pomysły co do zakupu, wyjścia z tej sytuacji? D7000 to krok do przodu ale D700 to inna bajka...
D7000 to niewielki krok do przodu. D700 to... mit pełnej klatki. Trudno coś poradzić. Odpuściłbym sobie pełną klatkę, bo jest drożej, a większa matryca nic Tobie nie da. Nic, oprócz zaspokojenia potrzeby, której źródłem jest pielęgnacja mitu pełnej klatki. Skoro potrzebujesz zmiany... D7100? Wolalbym jednak nie radzić, co kupić, a raczej czego nie kupować.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015
Tutejszyn, a ty masz pełną klatkę,
to o micie to z doświadczenia?
W stosunku do D90 niewielki krok??? Tyle się naczytałem o tej rewelacyjnej matrycy… Jak w budżecie uda się kupić D7100 to oczywiście też warto. Ale… budżet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12