Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Sty, 2015 Następca dla Canona SX20
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu czytam to forum i nie tylko w poszukiwaniu czegoś za tytułowego Canona, który od dłuższego czasu powoli dogorywał. Niestety dzisiaj chyba ostatecznie wyzionął ducha po zrobieniu zaledwie 6000 zdjęć. Ponieważ mam zamiar wyjechać na ferie, więc jestem zmuszony zintensyfikować poszukiwania i proszę o pomoc w wyborze aparatu.
Aparat wykorzystuje w większości w celach "turystycznych". Zdjęcia wykonuje w trybie P, ale czasami lubię pobawić się trybami w pełni manualnymi. Zdjęcia przeglądam na komputerze, a odbitki robię w formacie 15x10. Canon SX20 spełniał moje oczekiwania w jakichś 80-90%. Jedynie czego mi brakowało to możliwości wykonywania dobrych zdjęć przy słabym oświetleniu np. w kościołach. Nowy aparat powinien produkować nie gorsze zdjęcia od obecnego z możliwością ich wykonywania "z ręki" w ciemniejszych pomieszczeniach (jasny obiektyw/większa matryca). Jako, że zawsze miałem Canony to przyglądałem się modelom SX50 i SX60, ale z każdym modelem Canon robi coraz ciemniejsze obiektywy. Dodatkowo 50-tka jest już troszkę leciwa, a jak zobaczyłem aberracje w SX60 to mi się odechciało. Pewnie sam bym coś wybrał, ale mam jeszcze jeden warunek, który chyba będzie ciężko spełnić mianowicie ogniskowa min 300mm. Dobrze, aby aparat nie był miniaturką, ale zapewniał pewny chwyt. Makro czy filmy mają dla mnie drugorzędne znaczenie. Budżet ok 2500.
jacub, po 1 jeśli lubisz się bawić w P, M itd, to powinieneś lubić także w RAW. Aberracja, dystorsja i winietowanie są usuwane automatycznie w Lightroom, przynajmniej były w SX50HS.
Po 2, jeśli lubisz takie "wielkie" aparaty i masz tak spory budżet, to czemu nie lustrzanka lub bezlusterkowiec?
Dla przykładu, najmniejszy istniejący - Canon 100D i jakieś uniwersalne szkiełko np Sigma 18-250 OS mieści się w budżecie, czy bezlusterkowiec m4/3 z obiektywem 14-150 (Olympus lub Tamron).
ogniskowa min 300mm. Dobrze, aby aparat nie był miniaturką, ale zapewniał pewny chwyt. Makro czy filmy mają dla mnie drugorzędne znaczenie. Budżet ok 2500.
Jeśli masz na myśli ekwiwalent ogniskowej dla filmu 35mm min. 300mm, to nasuwa mi się Panasonic Lumix DMC-FZ200
po 1 jeśli lubisz się bawić w P, M itd, to powinieneś lubić także w RAW. Aberracja, dystorsja i winietowanie są usuwane automatycznie w Lightroom, przynajmniej były w SX50HS.
O RAW-ie zapomniałem dopisać, jako jedno z moich wymagań. Jednak robiłbym zdjęcia w trybie jpg+RAW, tak na wszelki wypadek jakbym coś popsuł (np. zły balans bieli), ale nie wyobrażam sobie wywoływania setki RAW-ów po jakimś wypadzie wakacyjnym.
Wojmistrz napisał/a:
Po 2, jeśli lubisz takie "wielkie" aparaty i masz tak spory budżet, to czemu nie lustrzanka lub bezlusterkowiec?
Dla przykładu, najmniejszy istniejący - Canon 100D i jakieś uniwersalne szkiełko np Sigma 18-250 OS mieści się w budżecie, czy bezlusterkowiec m4/3 z obiektywem 14-150 (Olympus lub Tamron).
Gdy zacząłem rozmyślać o nowym aparacie, to w brałem jakąś prostą lustrzankę i obiektyw o zakresie ogniskowych takim jak piszesz, ale jakoś do tego rozwiązania się nie przekonałem. W którymś z wątków tego forum, ktos napisał (nawet nie wie czy nie Ty), że jeżeli nie ma się zamiaru rozbudowywać systemu o dodatkowe obiektywy to nie ma sensu bawić się w rozwiązania systemowe. Ja bym potrzebował tylko jednego uniwersalnego obiektywu - wiem, że kupując kompakt zamykam sobie jakiekolwiek możliwości rozbudowy na przyszłość, ale jestem w pełni tego świadomy.
Sunders napisał/a:
Jeśli masz na myśli ekwiwalent ogniskowej dla filmu 35mm min. 300mm, to nasuwa mi się Panasonic Lumix DMC-FZ200
Tak miałem na myśli ekwiwalent 35 mm. Rozważałem też tego Panasonica. Ma fajny obiektyw ze stałym światłem i to jego największa zaleta, ale mimo wszystko chciałbym cos z większą matrycą, aby spełnić warunek w miarę dobrych zdjęć w pomieszczeniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10