Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
24-105 L dosyc leciwy
Autor Wiadomość
Pumeks 
Nowy

Wysłany: Wto 30 Gru, 2014   24-105 L dosyc leciwy

Witam serdecznie . Prośba o poradę , mam możliwość zakupu w niezłej cenie Canona 24-105.
Obiektyw zgodnie z oznaczeniem z tylu był wyprodukowany w 2007 , używany sporadycznie w stanie technicznym i wizualnym bdb .
Pytanie moje takie czy te modele z początku produkcji różnią się od tych produkowanych teraz , posiadają jakieś wady, czy to wszystko jedno ?
Za wszelkie opinie z góry dzięki pozdrawiam Grzesiek .

Reklama

Gangster 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Gru, 2014   

Dla mnie to wszystko jedno. Byle nie miał żadnych luzów i szkła jak i w środku czyste. Różnic nie ma, bo części zamienne są jedne dla obiektywu z 2007 jak i 2014. No po za przednim dekielkiem.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 31 Gru, 2014   

No wiesz, taki z 2007 ma szansę na rozjechany AF.

Gangster 
Uczestnik

Jeżeli cena jest atrakcyjna i faktycznie jest tak jam mówisz czyli mało używany to ja bym się nie zastanawiał. Co do "rozjechanego" AF to jak nic nie było uderzone to będzie ok. W silniku USM nic nie ma prawa się przestawić a soczewka odpowiedzialna za ostrzenie też się nie przestawi jak nic nie było uderzone.

dcs
[Usunięty]

Cytat:
Co do "rozjechanego" AF to jak nic nie było uderzone to będzie ok. W silniku USM nic nie ma prawa się przestawić a soczewka odpowiedzialna za ostrzenie też się nie przestawić a jak nic nie było uderzone.   

-wystarczy że się wytrzęsie w torbie i obiektyw może zostać rozjustowany a w aparacie rozregulować AF przez: przesunięcie matrycy, uszkodzenie mechanizmu lustra ( w tym lusterka pomocniczego) lub przemieszczenie czujnika AF.

muzyk 

Pumeks napisał/a:
mam możliwość zakupu w niezłej cenie Canona 24-105.

do jakiej puszki?

Pumeks 
Nowy

Dzięki za odpowiedzi, szkło raczej mało używane, nie znoszone w plecaku, kupione z 5tką jako zestaw w 2007 . Z tego co pamiętam częściej zakładał 17-40L.
Wezmę przetestuje będzie ok to zakupie ...

muzyk napisał/a:

do jakiej puszki?

Stary Crop 40D

muzyk 

To jeśli nie zamierzasz kupić w najbliższym czasie pełnej klatki, to zakup 24-105 f4 jest bez sensu.
Poza tym, przewinęło się przez forum już nie raz, że to szkło jest w dłuższej perspektywie czasu nie tak super wykonane, jakby to litera L wskazywała.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 02 Sty, 2015   

Warto kupić nawet do 40D.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 03 Sty, 2015   

Moim zdaniem nie - za ciemne i mało szerokie. Za takie pieniądze jest lepszy wybór do APS-C.

Gangster 
Uczestnik

Jak widzę do czego ma być podpięte to też mówię nie. Tak jak poprzednik. jeżeli przez najbliższy czas masz zamiar zostać przy APSC (70d, 7D, 60d etc) to rdzę kupić coś pod ten format. Sam miałem C17-55 2.8 i sobie chwalę. Sprzedałem go za 1800zł i kupiłem 24-105 ale też kupiłem aparat. Ten obiektyw pod FF to idealny do spacerów ale pod Cropa to już tak pięknie nie wygląda. Oba obiektywy cena podobna ale jak nie masz zamiaru kupić pełnej klatki to porządnie się zastanów czy oby naprawdę ci się przyda. Czerwony pasek to nie wszystko.

paul80 
Maniak
Optyczny

Pumeks, zdradź cenę 24-105 i jaką fotografię uprawiasz, następnie jakie obiektywy już posiadasz ?

muzyk 

komor napisał/a:
za ciemne i mało szerokie.

To jest najważniejszy powód, dla którego nie kupiłbym tego szkła pod apsc, nawet do 7dII.

Pumeks 
Nowy

Cena żadna tajemnica 1400zł. Nie planuje zakupu pełnej klatki w najbliższym czasie niestety.
Mam 50mm 1,4 , Tamrona 70-300 VC , kita , parę M42 generalnie sprzęt totalnego amatora który lubi czasem coś pstryknąć. Miałem jeszcze Sigme 10-20 i ją sprzedałem , właśnie w zamian za nią chcę coś kupić o większym zakresie i tak pomyślałem o 24-105 ...

muzyk 

Pumeks.
Radzę Ci, przemyśl zakup. Mając szkło (co z tego, że L, skoro to to gorsze L...) rozpoczynające się od 24 mm nie masz automatycznie szerokiego kąta - innymi słowy, najszerzej masz pole widzenia jak w obiektywie 38 mm na pełnej klatce.
To za mało na APSc - no chyba, że Ci nie zależy na ogniskowej 17/18 mm, wówczas...
Pumeks napisał/a:
Miałem jeszcze Sigme 10-20 i ją sprzedałem , właśnie w zamian za nią chcę coś kupić o większym zakresie i tak pomyślałem o 24-105 ...

ale to są tak bardzo różne obiektywy, że kupowanie jednego zamiast drugiego nie jest dobrym pomysłem.
Gdybyś kupił coś w granicach 16-35 2.8 - o! wówczas to ma większy sens przy posiadanych już obiektywach, ale kupując 24-105 - w dodatku ciemny, dublujesz ogniskowe już posiadanych szkieł.

Odpowiedz do tematu