Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013 Aparat lepszy niż Canon PowerShot A720 IS do 1000zł
Na początek powiem, że jestem w tym temacie zielona.
Mój Canon PowerShot A720 IS się rozpada po około 5 latach używania i myślę nad czymś nowym w kwocie do 1000 zł.
Byłam poradzić się w sklepie z aparatami ale Pan (wydawał się bardzo zorientowany w temacie), powiedział, że nic lepszego za tą cenę nie kupię, bo to był rewelacyjny aparat.
Chciałam przeznaczyć ok. 2000 na lustrzankę (razem z obiektywem) ale przemyślałam, poczytałam i wyszło na to, że lepiej porządny kompakt niż beznadziejną lustrzankę (która w końcu okazała się do mojej amatorszczyzny zbędna).
Moje wymagania nie są wielkie:
uniwersalny do zdjęć w domu i na zewnątrz, krajobrazów i makro itd.
jakość zdjęć taka sama jak w moim Canonie (wiadomo lepsza mnie nie urazi ale więcej nie potrzebuję jeśli nie ma to przeżyję).
ostre i jak ja to nazywam "czyste" zdjęcia czyli bez pikseli/piasku czy jak to się profesjonalnie nazywa.
cena ok. 1000zł (najlepiej max chyba, że dorzucając kolejne stówki jakościowo będzie 2x lepszy).
Proszę o pomoc bo jestem zagubiona i nie potrafię uwierzyć, że przez tyle lat nie wymyślili nic porządniejszego za tą kwotę.
[ Dodano: Sro 10 Kwi, 2013 12:33 ]
1500 zł jednak jestem gotowa na to przeznaczyć.
Canon S100 (niestety cena w Polsce zawyzona, na skapiec.pl najtaniej 1479pln, za granica mozna dostac za rownowartosc ok. 1000pln)
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3053681 jednak patrzac przez pryzmat ceny duzo bardziej oplaca sie wziac:
Fuji X10 (od 1519pln na skapiec.pl) - znacznie lepszy od powyzszego, jasniejszy obiektyw w pelnym zakresie ogniskowych, swietna jakosc budowy
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3352428
Canon S95 (995pln)
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1382449
W porownaniu do 720 IS brakuje mu stabilizacji (troche jasniejszy obiektyw na szerokim koncu, a minimalnie ciemniejszy na waskim).
Canon S95 (995pln)
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1382449
W porownaniu do 720 IS brakuje mu stabilizacji (troche jasniejszy obiektyw na szerokim koncu, a minimalnie ciemniejszy na waskim).
Sprawdziłem w specyfikacji i Canon PowerShot S95 ma optyczną stabilizacje obrazu.
Zastanawiam się czy go nie kupić za 849 zł, ma bardzo dobre parametry, choć jego premiera miała miejsce w sierpniu 2010 roku. Największymi zaletami dla mnie są rozdzielczość matrycy CCD: 1/1.7" oraz światłosiła: f/2.0 - 4.9.
Co myślicie o takim pięcioletnim, ale nowym sprzęcie ?
Fen90, skoro możesz przekroczyć 1000zł, to przyjrzyj się temu:
Panasonic LF1 (1200-1300zł bodajże)
http://www.optyczne.pl/17...ja_aparatu.html
Jest to jakby funkcjonalny, uwspółcześniony odpowiednik Twojego A720 (m.in. ten sam zakres kata widzenia aparatu, odpowiednik ogniskowych 28-200mm dla małego obrazka), z nieco większą matrycą (1/1.7" vs1/2.3"). Na tym nie koniec. Skoro kwota na lustrzankę akceptowalna dla Ciebie to było 2000zł, to może wydać nieco mniej na bardzo zaawansowanego kompakta.
Nikon P7800 (ok. 1800 zł widziane w sklepie)
http://www.optyczne.pl/17...ja_aparatu.html
W stosunku do LF1 masz jaśniejszy obiektyw na długim końcu, ruchomy ekran LCD, ale przede wszystkim więcej pokręteł na korpusie aparatu, co pozwala na szybką zmianę kluczowych ustawień bez powolnego grzebania w menu. M. in. masz osobne pokrętło korekty ekspozycji, rzecz niezmiernie praktyczna.
Pozdrawiam
-J.
Dzięki muzyk za odradzenie, a Tobie dcs za doradzenie.
Canon PowerShot S110 wydaję się być bardzo dobry. Jest z września 2012 roku, matryca CMOS 1/1.7", światłosiła: f/2.0 - 5.9 i można go jeszcze kupić za około 1340 zł.
Niby graty, ale ja nie mam dużych wymagań, do tej pory używałem Canon Digital IXUS 70 oraz Canon PowerShot A2500. Zdjęcia najczęściej będą robione w automacie.
Pomyśle jeszcze kilka dni i kupię chyba Canon PowerShot S200
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11