Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Sty, 2015 Pierwsze używane lustro 500-1000zł
Witam.
Po kilku latach męczenia się z Kodakiem ZD710, po jako takim ogarnięciu ustawień ręcznych nadchodzi chyba pora aby kupić coś z lustrem. Zirytowałem się straszliwie jak chciałem cyknąć kilka "zimowych" fotek samochodu w słabym oświetleniu i mój kompakt ( czy tam hybryda) zwyczajnie sobie nie radził.
Budżet - nie za wielki. 500-1000 zł ( body + obiektyw)
Przeznaczenie:
- Troche makro
-Trochę widoków
-Jakieś pstryki z imprez motoryzacyjnych
Więc aparat ogólnego zastosowania.
Myślałem o Canonie 40D, Co myślicie ? Jest duża różnica między 30d a 40d ( 40 ma chyba podgląd na żywo a wcześniejsze nie?, Lepszy AF?)
Jaki obiektyw byście mi polecili ? Jaka jest "bezpieczna" wartość przebiegu dla tych aparatów ? 80k pstryków to dużo, średnio ? Ile +- wytrzymują bez napraw ?
Gdyby nie to, że 30D poszedł był do krainy wiecznych pikseli...
raczej nie kupiłbym 40D.
W 40D na plus jest AF, który ma wszystkie punkty krzyżowe,
LV jest, ale działa inaczej niż w nowszych aparatach: obraz znika tak długo, jak długo trzyma się naciśnięty do końca spust migawki.
Są programy użytkownika w 40D, nowsze menu itd.
Seria 6/5 kl/sek wobec 5 kl/sek w 30D.
Wykonanie jest zbliżone - oba są w tym względzie podobnie wykonane.
Jakość obrazu - przewijało się w dwóch czy trzech dyskusjach, że mimo, nowszej matrycy w 40 D daje zbliżoną jakość obrazowania do 30/20D.
Jeśli dasz radę kupić niezajechany 40D w dobrej cenie, kup.
Jeśli dostaniesz jeszcze taniej 30D w bdb cenie i oczywiście stanie - możesz się ewentualnie zastanowić.
niron napisał/a:
80k pstryków to dużo, średnio ?
To bardzo dużo. Migawka w tych aparatach jest przewidziana na 100k.
Swój 40D kupiłem z przebiegiem 25k - choć zapewniano, że max 15...
30D jeden udało mi się wyszarpnąć, a wówczas nie był to już młody sprzęt z przebiegiem ok 2000.
niron napisał/a:
Jaki obiektyw byście mi polecili ?
W budżecie do 1000 zł jesteś skazany na 18-55 3.5-5.6 - najlepiej by by z IS.
Hm a może nikon oferuje w tym budżecie coś ciekawszego ?
czterocyfrowe lustra typu d3000, ewentualnie d3100, względnie d5000, które należą do segmentu o półkę niżej niż 30/40D.
Masz jeszcze Pentax k10/k20D może kR.
Skoro sprzęt półkę niżej w podobnej kwocie( tylko chyba nowszy- mniej pstryknięć) to poszukam w canonach.
[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 20:04 ]
A jeszcze pozwolę sobie zapytać. Jak w sprzęcie z 2 ręki wyglądają Pentaxy ?
Warte zawracanie sobie głowy ?
I ostatnie pytanie- nieco przyszłościowe, Czy są jakieś ogromne rozbieżności w cenach szkieł między canonem,nikonem czy pentaxem ? Czy tak naprawdę "jeden pies"?
[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 20:52 ]
I kolejne
Canon 450d vs 40d dla początkującego ? Różnice wyczuwalne ?
Canon 450d vs 40d dla początkującego ? Różnice wyczuwalne ?
Raczej głównie w ergonomii - lepszy wizjer, dwa kółka i drugi wyświetlacz na korzyść 40d. Dodatkowo 40d jest lepiej wykonany co ma znaczenie przy używkach.
jak sie nie bedzie zgadzal to wiaderko granatow:p sie naczytalem wczoraj o padajacych migawkach po 20k i.az wystraszylem sie. zobaczymy jak to bedzie:) w miedzy czasie jakis prosty i tani.statyw ogarne
Ta sztuka ma ponad 76 tyś klepnięć, Pani która sprzedaje aparat nie chętnie dzieli się tą informacją.
Początkowo zapewniała mnie o 3 tyś zdjęć, Kolega Muzyk zwrócił uwagę na zajechaną okolice spustu migawki, napisałem do Pani meila podważającego deklarowany przebieg i dopiero wtedy Pani sprzedająca aparat "Sprawdziła przebieg innym programem i faktycznie jest on wyższy- 76261"
Tłumaczyła się że nie chciała wprowadzić mnie w błąd ale kto to tam wie
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015
W moim 40D migawka padła po 173035 klapnięć, ale to chyba wyjątek. innym problemem może być stan matrycy i spustu migawki. Jak sprzedawca nie podaje przebiegu, to nie ma sensu kupować. Z drugiej strony po wymianie migawki licznik liczy od zera, więc nie tak łatwo stwierdzić "wiek" sprzętu. Ja tam na mojego 40D nie narzekam, sporo się nauczyłem i jeszcze więcej napstrykałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10