Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Sty, 2015 Jaki kompakt dla amatora, zdjęcia w trybie auto, do 2000 zł
Witam,
Jak łatwo wywnioskować z treści tematu jestem osobą która pstryka zdjęcia amatorsko. Zdjęcia wykonuję tylko i wyłącznie w trybie automatycznym ewentualnie korzystając z ustawień tematycznych. Od kilku lat jestem użytkownikiem Canona PowerShot S5 IS z którego ogólnie jestem/byłem bardzo zadowolony ale aktualnie oczekuję już czegoś więcej od jakości zdjęć oraz filmów (niestety 640x480, 30 kl./sek. to już zdecydowanie niewystarczająca jakość). Pobudką do zainwestowania w nowy sprzęt jest fakt, że w niedługim czasie będę tatą
Budżet: do 2 000 PLN
Przeznaczenie aparatu: zdjęcia wakacyjne (nie musi być jakiś duży jeżeli miałoby to odbyć się kosztem jasności obiektywu/szumów), imprezy rodzinne, aktywne wypady plenerowe (dobra stabilizacja), filmy w jakości Full HD.
Wydaje mi się, że najciekawsze kompakty w tym przedziale cenowym to:
Sony DSC-RX100
Canon PowerShot G1 X
Fuji X10
Oczywiście to co mi się wydaje jest oparte jedynie na przekopaniu różnych internetowych źródeł.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Oczywiście jeżeli uważacie, że jakiś inny model jest godny uwagi to napiszcie o nim (mile widziane uzasadnienie).
Dzisiaj spotkałem znajomego który pracuje w sklepie fotograficznym i odwodził mnie od zakupu wymienionych powyżej przeze mnie kompaktów i powiedział, że skoro już chce wydać ok. 2200 zł to lepiej abym kupił aparat z wymienną optyką np. Sony Alpha a5000 + 16-50 mm + 55-210 mm.
Rafal_Czwa, a chcesz się bawić w wymienianie obiektywów? Noszenie ich ze sobą, itd?
Bo ja na przykład wiem, że nie da mnie takie zabawy, aparat jest mi potrzebny zawsze pod ręką, ma być mały i uniwersalny dlatego u mnie tylko kompakt wchodzi w grę. Zastanów się jakie Ty masz potrzeby?
Jeżeli będę w stanie zrobić za jego pomocą znacznie lepsze zdjęcia niż za pomocą zwykłego kompakta to tak. I wtedy może to być taki idealny kompromis między lustrzanką a kompaktem.
Technicznie Ci nie pomogę ale wiem, że nawet najlepszy aparat nie gwarantuje super zdjęć jeśli się ich nie umie zrobić a kompaktem też można dużo zdziałać
No to nie rozumiem jednego! Dlaczego chcesz iść na kompromis? Kup od razu lustrzankę bo nią można zrobić dużo lepsze zdjęcia jak kompaktem czy nawet bezlusterkowcem.
Nie, no Rafal pyta o kompakta a potem pisze, że mu kolega powiedział, że kompakt z wymienną optyką robi lepsze zdjęcia to ja też nie chcę być gorszy i piszę, że najlepsze zdjęcia można zrobić lustrzanką.
Starajmy się przestrzegać konwencji, że nie ma kompaktów z wymienną optyką tylko bezlusterkowce.
Aparat bezlusterkowy może mieć lepszą matrycę i obiektyw od lustrzanki i wtedy będzie robić lepsze zdjęcia od tej ostatniej. Przewaga niektórych lustrzanek może tylko wynikać z większej gamy dostępnych obiektywów, tradycji producenta, większej liczby bajerów etc.
Natomiast z reguły lustrzanki i bezlusterkowce dają jednak lepsze zdjęcia niż kompakty, zwłaszcza takie z najmniejszymi matrycami 1/2.3" i megazoomami od 10x wzwyż. Nawet w tzw. ambitniejszych kompaktach opartych o większe wymiarowo matryce, obiektywy nieco gorzej rysują niż te w lustrzankach i bezlusterkowcach - bo są budowane z mniejszej liczby soczewek i jeszcze tak by je można było złożyć do małych rozmiarów, a muszą z reguły zapewnić większy zakres zastosowań.
O ile lustrzanki są rzeczywiście większe lub znacznie większe od większości kompaktów, to już bezlusterkowce mogą być mniejsze od niejednego ambitniejszego kompaktu. Spośród bardzo małych bezlusterkowców można wymienić na przykład Panasonic DMC-GM5 i DMC-GM1.
Rozumiem aż nadto dobrze argument o pewnej kłopotliwości wymiany obiektywów, ale jeżeli alternatywą ma być kompakt z zoomem 3x, lub wręcz jakieś dostojne Fuji ze stałą ogniskową (którym też można robić zdjęcia) to taki argument jest jednak zupełnie nietrafiony.
Moim zdaniem poważniejszym problemem jest to, że kupując za spore pieniądze kompakt z małym zoomem odcina się sobie możliwość robienia zdjęć na dłuższym tele, czy bardziej szerokim kącie w ogóle. Co innego jak się dokupuje taki kompakt do paru lustrzanek, a co innego jak to ma być jedyny aparat. Tu trzeba być pewnym, że akurat wystarczy
Szukałem kompromisu ponieważ tego aparatu nie mam używać tylko ja ale również moja żona która jest raczej filigranową kobietką i nie chce jej zniechęcić do robienia zdjęć aparatem który jest dla niej zbyt ciężki i zbyt duży gabarytowo. Impulsem do zakupu nowego sprzętu jest fakt, że za jakiś czas spodziewamy się dziecka więc zapewne będzie nawet priorytetowym użytkownikiem.
Początkowo myślałem tylko o lustrze (D5100 + 18-105mm bez zamiaru dokupowania kolejnych obiektywów) ale na rzecz wspólnego dobra postanowiłem poszukać czegoś mniejszego w klasie kompaktowej. I starałem się znaleźć kompakt który będzie właśnie tym kompromisem czyli mniejszy lekki itp. ale będzie mimo wszystko robił niezłe zdjęcia pod względem jakościowym (zdaje sobie sprawę, że poziomu jak lustro nie osiągnie). Byłem już zdecydowany na zakup Sony RX100 (ok 1 650 PLN). Natomiast przed dokonaniem zakupu jeszcze porozmawiałem z kolegą który pracuje dla jednego z producentów aparatów (nie dla sony, podkreślam aby uniknąć tekstów, że wcisnął mi coś ze swojego chlebodawcy) i on po prostu przedstawił mi zalety i wady wszystkich wyborów (lustro vs bezlusterkowiec z wym. optyką vs kompakt). Przeanalizowałem sobie Za i PRZECIW i wyszło, że zakupuje bezlusterkowca, który jakością zdjęć przewyższa kompakty a gabarytowo jest znacznie poręczniejszy niż lustrzanka.
Przy moim budżecie zdecydowałem się na zakup Sony Alpha a5000. W podstawowej wersji z kitem 16-50 mm kosztuje podobnie jak RX100. Natomiast stwierdziłem, że skoro już dokonuję takiego zakupu na kilka lat to poszukam jakiejś okazji z 2 obiektywami i okazało się, że akurat w rtv euro agd do 09.01. była promocja na ten aparat z dwoma obiektywami 16-50 mm + 55-210 mm za cenę 2 290 PLN. No i się skusiłem ponieważ sam obiektyw 55-210 mm kosztuje ok. 1 000 PLN więc oszczędzam jakieś 300 PLN. A zapewne jeśli nie kupiłbym o razu z drugim obiektywem to potem ciężko byłoby znaleźć zbędny 1000 na dokupienie obiektywy. Aparat najprawdopodobniej będę miał dzisiaj do odbioru.
Mam nadzieję, że oba załączone obiektywy sprawią, że nie będę musiał już dokupować kolejnego bo można powiedzieć, że na podstawowe potrzeby amatora powinno być OK. Wiem wiem zapewne zaraz usłyszę, że w pomieszczeniach i w dodatku ze sztucznym oświetleniem będę miał problem i muszę dokupić jaśniejszy, "krótszy" obiektyw ze stałą ogniskową i zapewne mają racje ale są też inne wydatki, a ja jestem pospolitym amatorem. Choć kto wie może z czasem fotografia zainteresuje mnie w większym stopniu
Aktualnie nie jestem w stanie powiedzieć czy dokonałem dobrego wyboru ale mam nadzieję, że tak. Po jakimś czasie użytkowania myślę, że będę sobie i wam ewentualnie w stanie odpowiedzieć na pytanie czy moje oczekiwania zostały spełnione.
Gratuluję wyboru. Na pewno umożliwi ci zrobienie wielu rzeczy. Fajny jest ten podstawowy obiektyw kitowy 16-50 ze skróconą ogniskową.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
mac82 [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Sty, 2015
A czy duża będzie różnica między a5000 a rx100 mk3??
Stoję przed takim samym dylematem i szala przechyla się w kierunku rx100 (byłem na weekendzie w aquaparku i korzystałem ze starego kompakta sony i jego wielkość i poręczność mnie zachwyciła (leżał w szafie nieużywany przez 2 lata). Po zgraniu zdjęć z sony w320 nie zauważyłem aż tak dużej różnicy w stosunku do zdjęć robionych gx1 (może dużo bardziej się skupiałem aby aparat odpowiednio ostrzył bo miał z tym problem).
Na aparat mogę wydać do ok.2500-2600 zł i cały czas mam dylemat... niestety:(
Gratuluję wyboru. Na pewno umożliwi ci zrobienie wielu rzeczy. Fajny jest ten podstawowy obiektyw kitowy 16-50 ze skróconą ogniskową.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Dzięki mam nadzieję, że się nie mylisz
Jeśli możesz to odpowiedź mi jeszcze na dwa pytania:
1. Czy warto kupić sobie jakiś filtr UV na obiektyw aby spełniał funkcję ochrony szkła obiektywu ? (nie wiem tylko czy nie będzie konieczna dodatkowo jakaś przejściówka)
2. Martwi mnie nieco, że podczas wymiany obiektywu matryca jest praktycznie na wierzchu przez co podczas demontażu/montażu obiektywów zapewne dostaje się tam kurz. W jaki sposób czyścić/konserwować matrycę aby przypadkiem jej nie uszkodzić ?
Przy świeżych pyłkach na matrycy wystarczy gumowa gruszka i energiczne wydmuchiwanie pyłków. Co jakiś czas trzeba sprawdzać jej czystość robiąc zdjęcie jakiejś jednolitej, szarej lub ostatecznie białej powierzchni z możliwie małym otworem przysłony a więc przy jak najwyższej liczbie ją określającej. Może to być np. czyste niebo.
Sorry ale ja już nie wiem co się dzieje? Piszę odpowiedź do innego tematu a ukazuje się w innym!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10