Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Sty, 2015 4K, czy już czas się przesiąść?
"4K, czy już czas się przesiąść?", to otwarty temat do dyskusji o sprzęcie w rozdzielczości Ultra HD.
Że tak zacznę Chyba warto się skłaniać do przesiadki. Na rynku dostępne są już tanie olbrzymy UltraHD. Sam napotkałem 55" na Amazon, za ... £449, a w tym roku na rynek mają trafić pierwsze urządzenia i płyty Archival Disc o pojemności 300GB.
Jak na razie, frustrujące może być postępowanie producentów sprzętu nagrywającego. Dlaczego za mniej niż 1500zł można dostać świetnego smartfona z 4K przy całkiem niezłym bitrate, kamerę sportową, a za mniej niż 1000zł spotkałem nawet ofertę kamery samochodowej. Nasuwa się pytanie, dlaczego jeszcze nie ma zwykłych domowych ręcznych kamerek 4K? Czy tylko nadprodukcja Full HD trzyma rynek?
Oglądając z normalnej odległości ruchomy obraz na 50-calowym telewizorze Full HD to jest aż za dużo. Po co komu takie rozdzielczości w domowych zastosowaniach? Żeby mieć?
Jak będziesz miał w domu obraz na całą ścianę to może mieć to wtedy sens... Tylko ponownie - po co?
mozer, jeszcze pamietam czasy(jakieś 10 lat temu) jak moi rodzice mówili "32 cale na co to komu ? 19 spokojnie wystarczy). Teraz mają 47 cali i zastanawiają się nad 55
Postęp Panie, postęp ....
Ja myślę, że jeszcze chwile warto poczekać. 4K jeszcze raczkuje, produkcja trochę jeszcze droga. Ceny będą spadać, jakość z miesiąca na miesiąc będzie rosła(odświeżanie, kontrast, kolory itp.)
Z nagrywaniem FHD to masz racje Wojmistrz, naprodukowali to teraz muszą się wysprzedać no i kasa zainwestowana w technologię musi się wrócić.
Z nagrywaniem jest jeszcze taka rzecz, że ma pewne wymagania, taki sprzęt musi mieć np: lepszy procesor, lepszą pamięć(podręczna i trwała) co za tym idzie akumulator itd...
Ostatnio zmieniony przez matys Pon 12 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz
W TV jest teraz trochę jak w kompach 15-20 lat temu. Jak kupowałeś dzisiaj, to za dwa lata miałeś starego grata Jeszcze niedawno przesiadaliśmy się na FullHD, teraz 4K zaczyna mieć normalne ceny, a już na CES mamy kolejną generację 4K Samsunga wykonaną w technologii quantum dots czyli lepsze kolory, lepsza czerń i znacznie mniejsze zużycie energii.
Ja ponad rok temu kupiłem FullHD 50" i jakoś nie ciągnie mnie do zmiany. Tym bardziej, że na ścianie nie mam więcej miejsca niż na 60", a na razie treści 4K nie ma prawie wcale więc można tylko zdjęcia sobie wyświetlać.
multics [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Sty, 2015
Nie mozna powiedziec ze 4k jeszcze raczkuje, ale te "tansze" modele telewizorow/monitorow maja slabe odswiezanie (30Hz). Powoduje to efekt smuzenia tak doskonale znany z pierwszych monitorow LCD.
Co do rozdzielczosci, mysle ze tutaj jest podobna sytuacja jak na poczatku z FullHD. Do poki nie bedzie sie na/z tym pracowalo czlowiek nie bedzie widzial potrzeby. Roznica w obrazie jest znaczaca
matys, co innego rozmiar wyświetlacza - pewnie, że fajnie jest mieć kino w domu. Tylko problem w tym, że przy ruchomym obrazie nie widać tak różnic w rozdzielczości - chyba, że siedzisz nosem w telewizorze...
Zakladajac nawet, ze nie bedziemy jeszcze przez jakis czas ogladac w optymalnych jakosciach (gamut, fps,...), jakie sa w zalozeniach 4K, to i tak, roznica w obrazie juz jest znaczna przy odpowiednim materiale, tylko nie zawsze i nie do wszystkiego potrzebna. Ja obecnie o 4K mysle, jako o technice uwieczniania wyczynow moich pociech - jako pamiatka, ale jeszcze nadal nie zarobkowo. Nie przeszkadza mi to, ze na biurku mam tylko monitory 2560x1440, bo i tak to zalozenie przyszlosciowe. Prezentacje w sklepach mnie nie powalaja, chociaz takie niby mialy byc, bo to glownie manipulacja. Wchodze na alejke z FullHD i jeden czy dwa modele wyswietlaja kryszlalowo czysty obraz w swietnych kolorach i jakos za nic nie rozpoznaje roznic od puszczonego przed chwila 4K w innej alejce. Bylem u znajomego pracujacego na TV 65" 4K znanej marki. Niestety wszelkie probki z YT nie przekonuja do zmiany calego osprzetu, za to zdziwila mnie dopiero jakosc probki nieobrabianego obrazu z kamery PXW-FS7K, to byla przepasc
Kodek h.265 jest od trzech lat "na rynku", wiec jak zaczna produkowac na nim oparte domowe kamery z bitrate w okolicy 80Mbps to bedzie sie na prawde z czego cieszyc.
Na obecnym etapie rozwoju komputerów (ogólnie mówiąc) to będzie raczej męczarnia. Edycja, renderowanie, efekty - ile to będzie wymagało mocy obliczeniowej?
Sensowniej jest raczej poczekać kiedy będzie to można robić bezproblemowo na komputerach średniej klasy.
Co to pamiątek rodzinnych, to tym bardziej nie rozumiem - czy film w FullHD stał się nagle mało wyraźny, że potrzeba wyższych rozdzielczości? Za parę lat napiszecie, że bez 8K ani rusz?
multics, a 8k nie ma?
Tutejszyn, po cos to produkuja. Jak sie projektuje i siedzi 50cm od monitora 32" to nie jest wcale zle. Dla mnie te 28" TN 4K sa do bani (heh, a musialem taki kupic w zeszlym roku).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9