Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron 70-300 czy 28-300
Autor Wiadomość
Kageori 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Lip, 2015   Tamron 70-300 czy 28-300

Witam ponownie:)

Po roku od swoich zakupów, w których mi pomogliście, stwierdzam definitywnie, że masakrycznie brakuje mi długości po 70mm, mój Tamron ma F2.8 28-75mm.
Wobec czego postanowiłam dokupić coś dłuższego. Niestety fundusze jak zwykle ograniczone na początku myślałam o Sigmie 300, ale później trafiłam na testy tego Tamrona 70-300, stwierdziłam, że skoro tak go polecają i w testach wyszedł fajnie, to na niego się zdecyduje, już miałam kupić kiedy w sklepie zauważyłam 28-300, w niedużej różnicy.

Chciałabym się wobec tego zapytać, czy lepiej jest kupić Tamrona 70-300mm czy 28-300mm.

Na forum doczytałam się, że niedobrze, że ten drugi jest ciemniejszy. Myślę, że nie będzie mi przeszkadzać przepinanie obiektywów, ale może lepiej jednak zainwestować w tego bardziej uniwersalnego?
Z kolejnej strony przy 6d do tej pory nie spotkałam się z sytuacja, że było mi za ciemno. łącznie z robieniem zdjęć w całkowitej ciemności na środku pola - naprawdę kocham ten aparat :mrgreen:

Chciałabym mieć obiektyw 300 ze względu na chorobliwe zapędy do astrofotografii, marzę o ładnie widocznym zdjęciu Księżyca, większym niż plamka na krajobrazie :) Poza tym przydałby mi się taki spacer-zoom do ptaszków i sarenek w okolicy.
Wciąż jestem amatorem, coraz lepiej idzie mi ustawienie aparatu na manualu i powoli zaczynam to robić ze świadomością - a nie tylko na czuja, ale nie czuje się na siłach, żeby móc zdecydować o obiektywie. Byłabym wdzięczna, gdyby bardziej doświadczone osoby podpowiedziały mi jak to widzą.

Fundusz mały, 1500zł i kupno L polecanej w temacie http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7876 nie wchodzi w grę w żadnym wypadku. Wolę obiektyw nowy, ponieważ nie jestem w stanie określić czy używka jest w dobrym stanie.

Do tego mam mało czasu na decyzję, ponieważ wczoraj okazało się, że będę wyjeżdżać w przyszłym tygodniu, a grzechem z mojej strony byłoby nie mieć jednego z nich w czasie wyjazdu :)

Czy więc mogłabym prosić Was kolejny raz o radę?

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Lip, 2015   

http://allegro.pl/listing...string=70-200+4

http://www.optyczne.pl/21..._Di_VC_USD.html

komor 
Moderator

Wolałbym 70-300 niż superzooma 28-300. Tamron 70-300 VR jest fajny.

chester 
Bywalec

Oststnią taką kombinację do pełnej klatki (jeszcze analogowej) to miałem w postaci tamrona 28-200 i była to porażka. Na brzegu nawet to nie było mydło, tylko wazelina. A serwis twierdził, że jest ok.
Obecnie na FF mam zoomy o max 4,3 krotności i trudno mi się przekonać do takich ciemnozauruów jak 28-300, czy nawet 28-200. A w sumie na cropie ta sigma 18-300 na tym portalu wyszła nieźle, tylko że tam brzeg klatki to na pełnej jest daleko od krańca... Do cropa mam też 18-200 i jako uniwersalne szkło na momenty braku możliwości przepinania jest ok.
Ja też bym się z chęcią dowiedział, czy technika poszła do przodu i dzisiejsze megazoomy są używalne, czy wciąż to szkło dla frajerów i onanistów krotnością zooma. Bo zależy mi na czymś do wypraw rowerowych, gdzie nie ma mowy o np. Bigmie.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 03 Lip, 2015   

chester napisał/a:
Ja też bym się z chęcią dowiedział, czy technika poszła do przodu i dzisiejsze megazoomy są używalne

Są używalne, ale stałki i jasne zoomy też w międzyczasie nie próżnowały. :)

BezKomentarza 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Lip, 2015   

Miałem bardzo starą wersję Tamrona 28-300 i bardzo pochlebnie bym się wyraził o jego jakości. Ostrość na poziomie zoomów i to takich tych nawet od Minolty (bo wszystko na systemie Sony się działo). Tylko ciemne straszne te badziewia. 16-300 niedawno jakoś tylko w sklepie próbowałem i również miłe mam wspomnienia, bardzo do przodu to poszło jak na mój gust. Spokojnie jakość tych wszystkich zwykłych zoomów (bez L czy G) to na pewno mają te mega zoomy.

Kageori 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Lip, 2015   

dcs, tak, o tym teście pisałam, w swoim poście i nie ta L nie wchodziła w rachubę, jak również napisałam.

komor, dzięki za odpowiedź:)

Kupiłam T 70-300 dostałam go w dobrej cenie, za 1300zł, dziś odebrałam i zawiozłam od razu do Fotetechniki na kalibracje.

Nie mogę się doczekać, aż wróci :)

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sro 08 Lip, 2015   

Kageori napisał/a:
marzę o ładnie widocznym zdjęciu Księżyca, większym niż plamka na krajobrazie

Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że przy ogniskowej 300 mm na klatce 135 Księżyc nadal będzie plamką. Tylko trochę większą ;) Proponuję wtedy używać statywu, podglądu na żywo, i ostrzenia po kontraście (zapomniałem jak to w instrukcji się nazywa), żeby potem nie było problemów z przycinaniem zdjęcia na kompie ;)

Kageori 
Nowy

Wysłany: Czw 09 Lip, 2015   

ophiuchus napisał/a:

Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że przy ogniskowej 300 mm na klatce 135 Księżyc nadal będzie plamką. Tylko trochę większą ;) Proponuję wtedy używać statywu, podglądu na żywo, i ostrzenia po kontraście (zapomniałem jak to w instrukcji się nazywa), żeby potem nie było problemów z przycinaniem zdjęcia na kompie ;)

Ale zawsze większą, powoli do celu :D A tak bardziej serio, nie znalazłam realnego uzasadnienia, żeby pozwolić sobie na kupno 500+ może następnym razem :roll:
A za rady bardzo dziękuję, na pewno postaram się przetestować jak tylko obiektyw będzie znów u mnie^^

Odpowiedz do tematu