Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 02 Lip, 2015 Tamron 70-300 czy 28-300
Witam ponownie:)
Po roku od swoich zakupów, w których mi pomogliście, stwierdzam definitywnie, że masakrycznie brakuje mi długości po 70mm, mój Tamron ma F2.8 28-75mm.
Wobec czego postanowiłam dokupić coś dłuższego. Niestety fundusze jak zwykle ograniczone na początku myślałam o Sigmie 300, ale później trafiłam na testy tego Tamrona 70-300, stwierdziłam, że skoro tak go polecają i w testach wyszedł fajnie, to na niego się zdecyduje, już miałam kupić kiedy w sklepie zauważyłam 28-300, w niedużej różnicy.
Chciałabym się wobec tego zapytać, czy lepiej jest kupić Tamrona 70-300mm czy 28-300mm.
Na forum doczytałam się, że niedobrze, że ten drugi jest ciemniejszy. Myślę, że nie będzie mi przeszkadzać przepinanie obiektywów, ale może lepiej jednak zainwestować w tego bardziej uniwersalnego?
Z kolejnej strony przy 6d do tej pory nie spotkałam się z sytuacja, że było mi za ciemno. łącznie z robieniem zdjęć w całkowitej ciemności na środku pola - naprawdę kocham ten aparat
Chciałabym mieć obiektyw 300 ze względu na chorobliwe zapędy do astrofotografii, marzę o ładnie widocznym zdjęciu Księżyca, większym niż plamka na krajobrazie Poza tym przydałby mi się taki spacer-zoom do ptaszków i sarenek w okolicy.
Wciąż jestem amatorem, coraz lepiej idzie mi ustawienie aparatu na manualu i powoli zaczynam to robić ze świadomością - a nie tylko na czuja, ale nie czuje się na siłach, żeby móc zdecydować o obiektywie. Byłabym wdzięczna, gdyby bardziej doświadczone osoby podpowiedziały mi jak to widzą.
Fundusz mały, 1500zł i kupno L polecanej w temacie http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7876 nie wchodzi w grę w żadnym wypadku. Wolę obiektyw nowy, ponieważ nie jestem w stanie określić czy używka jest w dobrym stanie.
Do tego mam mało czasu na decyzję, ponieważ wczoraj okazało się, że będę wyjeżdżać w przyszłym tygodniu, a grzechem z mojej strony byłoby nie mieć jednego z nich w czasie wyjazdu
Oststnią taką kombinację do pełnej klatki (jeszcze analogowej) to miałem w postaci tamrona 28-200 i była to porażka. Na brzegu nawet to nie było mydło, tylko wazelina. A serwis twierdził, że jest ok.
Obecnie na FF mam zoomy o max 4,3 krotności i trudno mi się przekonać do takich ciemnozauruów jak 28-300, czy nawet 28-200. A w sumie na cropie ta sigma 18-300 na tym portalu wyszła nieźle, tylko że tam brzeg klatki to na pełnej jest daleko od krańca... Do cropa mam też 18-200 i jako uniwersalne szkło na momenty braku możliwości przepinania jest ok.
Ja też bym się z chęcią dowiedział, czy technika poszła do przodu i dzisiejsze megazoomy są używalne, czy wciąż to szkło dla frajerów i onanistów krotnością zooma. Bo zależy mi na czymś do wypraw rowerowych, gdzie nie ma mowy o np. Bigmie.
Miałem bardzo starą wersję Tamrona 28-300 i bardzo pochlebnie bym się wyraził o jego jakości. Ostrość na poziomie zoomów i to takich tych nawet od Minolty (bo wszystko na systemie Sony się działo). Tylko ciemne straszne te badziewia. 16-300 niedawno jakoś tylko w sklepie próbowałem i również miłe mam wspomnienia, bardzo do przodu to poszło jak na mój gust. Spokojnie jakość tych wszystkich zwykłych zoomów (bez L czy G) to na pewno mają te mega zoomy.
marzę o ładnie widocznym zdjęciu Księżyca, większym niż plamka na krajobrazie
Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że przy ogniskowej 300 mm na klatce 135 Księżyc nadal będzie plamką. Tylko trochę większą Proponuję wtedy używać statywu, podglądu na żywo, i ostrzenia po kontraście (zapomniałem jak to w instrukcji się nazywa), żeby potem nie było problemów z przycinaniem zdjęcia na kompie
Chciałbym tylko nieśmiało zauważyć, że przy ogniskowej 300 mm na klatce 135 Księżyc nadal będzie plamką. Tylko trochę większą Proponuję wtedy używać statywu, podglądu na żywo, i ostrzenia po kontraście (zapomniałem jak to w instrukcji się nazywa), żeby potem nie było problemów z przycinaniem zdjęcia na kompie
Ale zawsze większą, powoli do celu A tak bardziej serio, nie znalazłam realnego uzasadnienia, żeby pozwolić sobie na kupno 500+ może następnym razem
A za rady bardzo dziękuję, na pewno postaram się przetestować jak tylko obiektyw będzie znów u mnie^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10