Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka do 1800zł
Autor Wiadomość
kopier212 
Początkujący

Wysłany: Sro 14 Sty, 2015   Pierwsza lustrzanka do 1800zł

Witam,nie długo przylatuje mój malutki siostrzeniec(2 lata) i mam zamiar kupić lustrzankę do jego przyjazdu.
Lustrzanka będzie używana do krajobrazy,budynki,portrety,czasami jakiś film a kiedyś macro a na dniach do fotografowania dzieciaczka.
Ogólnie mam 2000 ale chciałbym kupić góra do 1800zł chociaż im mniej tym lepiej.200zł chcę zostawić na kartę i jakąś torbę.
Najpierw celowałem w coś do 1000 żeby poznać się ogólnie z lustrzanką,ale doszedłem do wniosku że nie będę jej sprzedawał i od razu kupował lepszy model więc chce kupić raz a porządnie a potem dokupywać tylko obiektywy względem moich planów.
Chciałbym żeby była nowa lub używana z gwarancją.
Chciałem pentaxa k-50 lecz pentax podobno ma mniejszy wybór obiektywów niż nikon lub canon.
Myślę teraz nad nikonem d5100 z 18-105 lub jakimś canonem 600d lub 650d o ile by się trafił.
Jednak wolę się zapytać na forum gdzie ludzie mają większą wiedzę niż ja.Jaką lustrzankę polecicie mi do 1800 w ostateczności 2000zł?

Reklama

dj crazy 
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Sty, 2015   

Ja Ci mogę polecić temat niżej, masz tam wszystkie odpowiedzi na swoje pytania, przeczytasz wszystkiego się dowiesz.

Też szukam czegoś i wybieram pomiędzy d 5200 i K50.

WojciechW 
Optyczny

Z Pentaxów to może K-S1, bo świecące diody na pewno zainteresują twojego siostrzeńca i będzie lepiej pozować. A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.

A z Nikonów to nie odrzucaj z góry D3300. Ja na pewno kupiłbym go zamiast D5100.

Mam pewną wątpliwość, bo z jednej strony słusznie wolisz aparat nowy, co osobiście podzielam, a z drugiej strony chcesz kupić aparat przestarzały, który już dawno wyszedł z produkcji. Jest nim w szczególności d5100, którego następcami były d5200 i d5300, a teraz wszedł d5500.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciecgW

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

WojciechW napisał/a:
A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.
Co za bzdura... :roll:

WojciechW 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.
Co za bzdura... :roll:

Wg testu zamieszczonego na optyczne.pl i paru innych, które przeczytałem, K-S1 ma wyraźnie lepszą rozdzielczość. A dla mnie to zawsze było najważniejsze. A rady staram się zawsze udzielać zgodnie ze swoim przekonaniem. Dla mnie aparat zapewniający lepszą rozdzielczość będzie zawsze lepszy.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

jaad75 
Klub Pierdzieli

Niewiele lepsza rozdzielczość, wyższe szumy, niższy DR. AF też wypadł nieco gorzej, ale z innym szkłem, a że to ten sam moduł, to pomińmy. Do tego kiepska ergonomia i beznadziejny bufor. Rzeczywiście "lepszy" aparat. :roll:
Wiesz w jakich warunkach fotografuje się zazwyczaj dwulatka?

komor 
Moderator

WojciechW, nie ma co ukrywać, źe Jaad ma rację. W sytuacjach jak wyźej większa rozdzielczość będzie wynikać z lepszej pracy AF i lepszego obiektywu, rozdzielczość matrycy będzie tutaj akurat najmniej ważna.

Sunders 

kopier212 napisał/a:
Myślę teraz nad nikonem d5100 z 18-105 lub jakimś canonem 600d lub 650d o ile by się trafił.

Jeśli miałby być nowy Canon, to najlepsze co możesz kupić z zakładanym budżetem, to Canon EOS 600D + EF-S 18-55 IS II kit.

kopier212 
Początkujący

WojciechW napisał/a:
Z Pentaxów to może K-S1, bo świecące diody na pewno zainteresują twojego siostrzeńca i będzie lepiej pozować. A tak nawiasem mówiąc to masz w nim szanse na znacznie lepsze zdjęcia niż w przypadku K-50.

A z Nikonów to nie odrzucaj z góry D3300. Ja na pewno kupiłbym go zamiast D5100.

Mam pewną wątpliwość, bo z jednej strony słusznie wolisz aparat nowy, co osobiście podzielam, a z drugiej strony chcesz kupić aparat przestarzały, który już dawno wyszedł z produkcji. Jest nim w szczególności d5100, którego następcami były d5200 i d5300, a teraz wszedł d5500.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciecgW

Tak ale d5100 mogę dostać z 18-105 w tej cenie.A d5200 za bardzo nie widziałem w tej cenie nawet używanego.:) Pentaxy są fajne ale boję się trochę o wybór obiektywów .

jaad75 
Klub Pierdzieli

kopier212 napisał/a:
boję się trochę o wybór obiektywów
A konkretnie czego Ci brakuje, że się boisz?

kopier212 
Początkujący

jaad75 napisał/a:
kopier212 napisał/a:
boję się trochę o wybór obiektywów
A konkretnie czego Ci brakuje, że się boisz?

Pierwszym obiektywem jakim bym kupił po kitcie była by zapewne stałka 50mm do nikona wybrałbym pewnie Nikon 50 mm f/1.8 G AF-S który kosztuje 700zł.U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm który kosztuje drugie tyle co nikonowski(wiem że jest lepszy optycznie i że ma lepsze światło ale nie chciałbym tyle wydać na stałkę).Na razie jeśli bym chciał dokupowac jakieś obiektywy to chciałbym żeby każdy mieścił się w granicy 1000zł.Słyszałem o kompatybilności pentaxa do starszych obiektywów ale one znowu są manualne a mi by zależało na auto focusie.I naczytałem się że pentax ma mniejszy wybór obiektywów i że są droższe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kopier212 napisał/a:
U pentaxa też jest podobna stałka w podobnej kwocie ale podobno ma fatalny autofocus
Zdania są podzielone, ale raczej więcej jest pozytywów od jej użytkowników.
kopier212 napisał/a:
więc rosądną stałką jest Pentax fA f/1,4 50mm który kosztuje drugie tyle co nikonowski
Kosztuje podobnie jak nikonowski 50/1.4.
kopier212 napisał/a:
nie chciałbym tyle wydać na stałkę
To są zazwyczaj najtańsze systemowe szkła obok 35-tek (nie liczę ciemnych kitowych zoomów, czy plastikowych pseudotele). Zastanów się, czy w ogóle chcesz pakować się w lustrzanki, bo żeby mieć szkło AF dobrej klasy trzeba najczęściej wydać duużo więcej, zarówno w Pentaksie, jak i w Canonie, czy Nikonie.
kopier212 napisał/a:
I naczytałem się że pentax ma mniejszy wybór obiektywów i że są droższe.
W tym zakresie cenowym, to są akurat podobne lub wręcz tańsze jeśli uwzględnisz starsze używane AF. A wybór nie jest wcale aż tak mały jak niektórzy (zazwyczaj) nieużytkownicy wciąż sugerują. Owszem, ofert jest mniej, ale sprawdź, czy po prostu możesz kupić to, co chcesz i na co Cię stać.

kopier212 
Początkujący

Znaczy nie chodzi mi oto że będę kupował tylko szkła do 1000 ale chodziło mi oto że moje pierwsze np:2 szkła które kupie od zakupu lustrzanki będą raczej do tej kwoty potem można już z czymś więcej zaszaleć jeśli moja pasja się rozkręci.W sumie to na razie myślałem nad stałką a potem jakieś tele np: 50-200. A w dalszej przyszłości wymienił bym kita na coś lepszego.

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2015 17:20 ]
a co myślicie o tym: http://allegro.pl/show_it...b6d91f2d6ed1ca0 + http://allegro.pl/pentax-...4973302736.html + http://allegro.pl/pentax-...4974335823.html + http://allegro.pl/pentax-...4987411052.html . Dobry pomysł czy tylko się wygłupiłem i wybrałem słabe obiektywy i starą lustrzankę?

WojciechW 
Optyczny

komor napisał/a:
WojciechW, nie ma co ukrywać, źe Jaad ma rację. W sytuacjach jak wyźej większa rozdzielczość będzie wynikać z lepszej pracy AF i lepszego obiektywu, rozdzielczość matrycy będzie tutaj akurat najmniej ważna.

Ale mówimy o porównaniu KS-1 i K-50, które jak to jaad75 potwierdził mają ten sam moduł AF, a obiektywy mogą mieć dokładnie takie same. Natomiast na pewno znaczący wpływ na jakość zdjęć będzie miała rozdzielczość matrycy, która wg. tutejszych testów jest od 15% do 35% większa dla K-S1, co wynika nie tylko z większej pojemności ale i z braku filtra AA. To jest całkiem sporo.

I tak to wyglądają te rzekome moje bzdury.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

komor 
Moderator

WojciechW, Jaad wskazywał na to, że teoretyczny przyrost rozdzielczości w warunkach idealnych (aparat na statywie, wstępne podnoszenie lustra w celu wyeliminowania drgań, obiektyw przymknięty do optymalnej dla niego przysłony, bazowe ISO, dobre oświetlenie) nie ma takiego znaczenia w praktyce, gdzie inne czynniki mają sumarycznie większy wpływ na finalną rozdzielczość zdjęcia.
Jeśli wykonujesz swoje zdjęcia dokumentacyjne w warunkach zbliżonych do ww. idealnych, to oczywiście dla Ciebie przyrost rozdzielczości matrycy ma kluczowe znaczenie. Dla większości z nas – nie aż takie znowu duże.

Choć przyznać trzeba, że fiksacja Jaada na ciągnięcie cieni w obróbce ma na pewno wpływ na jego sposób oceny tego, czy te matryce 24mpix są sumarycznie lepsze czy gorsze od tych 16 mpix. ;) Ale ja tam bardziej skłaniam się do jego wersji niż Twojej.

Odpowiedz do tematu