Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dziś kupiłem tą lornetkę, a ponieważ na razie niewiele o niej na forach, więc opiszę pierwsze wrażenia.
Zalety:
- ergonomiczna (do średniej wielkości dłoni)
- nieduża (w końcu dachówka)
- łatwość obserwacji jedną ręką z jednoczesnym łatwym ustawieniem ostrości tą samą ręką
- jakość obrazu bardzo dobra (jasność, kontrast, ostrość)
- ładna
Wady:
- zagadnienie zaślepek u Nikona to chyba temat nie do przebrnięcia przez tą firmę
- ogumienie troszkę lepkie, które jest jednocześnie wadą i zaletą (nie ślizga się, ale za to łatwo małe białe paproszki przylegają) - to taki niegroźny element estetyczny
Myślę, że całkiem niezły stosunek ceny do jakości.
Generalnie nie jestem znawcą lornetkowym, ale porównywałem ją do mojego Nikona Action EX 10x50, więc mam jakiś punkt odniesienia. Myślę, że kontrast jest nieco lepszy, no i sama poręczność też. Zobaczymy jak będzie z muszlami ocznymi bo to też jest slaby punkt Nikonów (mojego Action EX reklamowałem z powodu uszkodzenia muszli dwa razy).
Jak przetestuję w terenie na jakiejś ptasiej wycieczce napiszę coś więcej. Na tą chwilę jestem zadowolony.
Tryton zaślepkami się nie przejmuj to problem chyba nie tylko Nikona. Zawsze można coś pokombinować domowymi sposobami. Co do różnicy w kontraście z EX 10x50 to czy porównałeś go również w nocy? Mam tu na myśli miasto nocą (światła lamp samochodów, oświetlenie ulic i mieszkań). I jeszcze jedno porównanie z EX 10x50 to moja ulubiona AC, jak tutaj, kto lepszy?
Nie mam kiedy się nią pobawić i muszę poczekać na weekend, ale jeśli chodzi o dystorsję to jak się przyjrzę widzę na brzegach niewielką poduszkową. Ostrość zaczyna maleć tak jakoś 2/3 od centrum i na brzegu jest rozmycie. Ale widzę te rzeczy dopiero jak się przypatruję. Generalnie bardzo trudno jest patrzyć na brzeg obrazu w lornetce (przynajmniej mi).
Zaślepki. Chyba pojąłem ideę tych od strony muszli ocznych. Są bardzo luźne i same spadają (jakby były od innej lornetki), ale przyczepiwszy do paska może to działać tak: zaślepka zakrywa muszle i podnosząc lornetkę do oczu wystarczy dosłownie lekko trącić zaślepkę żeby odsłoniła muszle (odsłoni a nie spadnie bo jest na pasku). Nie wiem czy to się sprawdzi w terenie ale innego wytłumaczenia nie mam
Porównanie do Action - obiecuję że jak będę miał czas to się temu przyjrzę i opowiem.
Prostaf 7s ma minimalnie większe pole widzenia bo 6,2 od 7 6,0 co liniowo na 1000 metrów daje 108 m dla 7s i 105 dla 7 plus minimalnie krótsza obudowa 164 mm 7s i 175 mm 7.
Co i tak jest długąąą obudową jak na 42mm Wg mnie nie po to kupuje się dachówki żeby były tak duże. Jak nie zależy nam na wymiarach to lepiej wziąść w tej samej cenie porro
Co i tak jest długąąą obudową jak na 42mm Wg mnie nie po to kupuje się dachówki żeby były tak duże. Jak nie zależy nam na wymiarach to lepiej wziąść w tej samej cenie porro
Ale liczy się też szerokość, a tu porro raczej nie konkuruje
A poza tym bliżej mi teraz do pokrętła ostrości.
[ Dodano: Nie 01 Lut, 2015 21:05 ]
Czas na pierwsze wrażenia z terenu, czyli spaceru ornitologicznego.
Mogę powiedzieć tyle, że odczuwam pełne zadowolenie z tego sprzętu. Trudno mi pisać o parametrach typu dystorsja, czy aberracja, bo jakoś nie potrafię w ten sposób. Powiem tylko, że sama praca z ta lornetką jest komfortowa i jakość obrazu jest bardzo dobra. Porównywałem jeszcze z Action EX 10x50 i potwierdzam pierwsze wrażenie o nieco lepszym kontraście. Jasność jest podobna. No i różnica w wadze jednak odczuwalna, zwłaszcza gdy się niesie sporo sprzętu foto.
Ciekawi mnie jeszcze jak wypadnie w teście, czy podobnie do mniejszego "brata", bo niby seria ta sama.
[ Dodano: Pon 13 Lip, 2015 22:10 ]
Takie pytanie.
Podczas obserwacji najdalszych obiektów w postaci gwiazd na niebie po ustawieniu ostrości nadal jest możliwość przekręcenia pokrętła jeszcze bardziej. Do czego to może się przydać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 14