Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19830
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 22:16   

Fusion Drive to wynalazek z 2012 roku, jeden wolumin wirtualny na dwóch woluminach fizycznych, z których jeden to SSD a drugi HDD, czyli coś jak hybrydowe dyski, tylko z inteligencją na poziomie systemu operacyjnego, a nie kontrolera w dysku. Działa przyzwoicie i dla ludzi, których przerasta zarządzanie dwoma dyskami – rozsądne rozwiązanie, choć kompromisowe, bo nadal nie można skonfigurować np. SSD 250GB + HDD.

Niestety w najnowszym, budżetowym iMaku 21.5" Fusion Drive w podstawowej wersji jest jakiś kadłubkowy, bo zamiast (i tak dziś małego) dysku SSD 128GB ma jakiś ułamek, 24GB, niestety teardown na iFixIt nie pokazuje co to jest, bo do rozebrania zamówili model bez Fusion Drive. Dopiero wersja z 2- i 3-terabajtowym HDD ma SSD 128GB.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 703
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Wto 03 Lis, 2015 23:25   

Myślicie, że taki zestaw da radę :D

12188956_10153246779701476_8059124410763512576_n.jpg
Plik ściągnięto 8050 raz(y) 55,07 KB

 
 
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów



Pomógł: 2 razy
Posty: 162
Wysłany: Sro 04 Lis, 2015 05:20   

matys napisał/a:
Strona fajna, nawet jak się nie mieszka w UK, to zawsze można sobie złożyć zestaw i upewnić się że wszystko będzie pasowało. Na stronie pojawia ci się ostrzeżenia np jak wybierzesz za słaby zasilacz do zestawu, masz za długą kartę graficzną dla obudowy itd...


Szczerze mówiąc pierwsze wrażenie było pozytywne, bo jak napisałem brakowało mi takiej strony, ale jakoś zawsze miałem coś ważniejszego na głowie. itd. - więc sam nie mogłem zabrać się za jej stworzenie, ale po pierwsze layout przypomina miejscami inny projekt, a poza tym są pewne niedoróbki funkcjonalne, które sprawiają, że strona jest nieco irytująca w użytkowaniu (a to jest ten rodzaj strony gdzie ten aspekt jest ultra ważny). Do tego ceny za niektóre komponenty są dużo wyższe niż to co można znaleźć na innych stronach.

matys napisał/a:
A no, nic szczególnego powiem Ci. Chociaż ma Skylake więc najnowszy chipset też musi być. Wrzucili coś co nazwali "Fusion Drive" - nie wiem czy takie coś już działało wczesniej w Macu bo nie siedze jakoś tam mocno w Apple.


FS było już wcześniej, myślę że już 5 lat temu zaczęli to montować, jeśli ktoś chce spróbować czegoś podobnego na Windows PC to Western Digital robi takie dyski, możliwe, że ktoś jeszcze ale dawno nie interesowałem się tematem.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19830
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 04 Lis, 2015 10:55   

szlicnykotek napisał/a:
FS było już wcześniej, myślę że już 5 lat temu zaczęli to montować

Przecież napisałem powyżej, że od 2012.

szlicnykotek napisał/a:
jeśli ktoś chce spróbować czegoś podobnego na Windows PC to Western Digital robi takie dyski, możliwe, że ktoś jeszcze ale dawno nie interesowałem się tematem.

Seagate, 2.5- oraz 3.5-calowe.
 
 
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów



Pomógł: 2 razy
Posty: 162
Wysłany: Sro 04 Lis, 2015 13:36   

Nie zauważyłem, no to dobrze, że zaczęli je montować już w 2012.
Według mnie lepsze rozwiązanie to kontroler na dysku, osx ma już i tak dość dużo procesów.
Poza tym ceny dysków ssd spadają, jest to już prawie złotówka za gigabajt,
dlatego takie rozwiązania jak FS mają coraz mniejszy sens.
Do tego wspomniane dyski na M.2 sprawiają, ze talerzowce zostają przesunięte do backupów,
albo komputerów gdzie szybkość nie jest ważna, a przy coraz większych rawach chyba nikt nie
powie, że szybkość nie jest dla niego ważna.
 
 
Roman1963 
Uczestnik
amator


Posty: 87
Skąd: Cieszyn
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 15:47   

witam,mam lapka ,na nim zacząłem wgrywać zdjecia itp.ostatnio jak wgrywałem ok 900 zdjęć to to trwało,i trwało.i dlatego chce zakupić składak pc.
mam pytanko
jaki najlepiej wybrac zestaw,na co zwrocic szczególną uwagę.?
(ram,procek,itp.SDD,)
żeby "chodziło"dobrze cena ok 5-6 k
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 16:00   

Jak miałbym napisać w kolejności priorytetów to:
1 SSD (szybki)
2 RAM (dużo szybko)
3 CPU nie niżej niż i5
...ale ważne jest wszystko, np jaki jest mostek płyty, jakie kontrolery itd.
Dla mnie utrapieniem jest system operacyjny i jego wydajność. Na Win7 biegało aż miło, na Win10 było nie gorzej... aż M$ uszczęśliwił wszystkich nakładką "roczną". Najnowsza wersja Windowsa po prostu żenada, wydajność mi spadła o przeszło 50%.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 16:08   

Wojmistrz napisał/a:
Najnowsza wersja Windowsa po prostu żenada, wydajność mi spadła o przeszło 50%.
Żenadą wionie Twój post.
 
 
Roman1963 
Uczestnik
amator


Posty: 87
Skąd: Cieszyn
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 16:19   

np.
SSD -500 GB -1 TB
RAM 32 GB
INTEL CORE I7-4790K 4.0GHZ BOX
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 16:36   

Roman1963 napisał/a:
np.
SSD -500 GB -1 TB
RAM 32 GB
INTEL CORE I7-4790K 4.0GHZ BOX
Tak, spokojnie pójdzie Ci na tym kopiowanie plików z aparatu.
Nie robisz sobie z nas przypadkiem jaj?
Nie zapomnij o monitorze. Na Twoim miejscu kupiłbym dużo mniejszy dysk SSD, dwa razy mniej RAMu, procesor i5, ale za to lepszą kartę grafiki i porządny monitor.
 
 
Roman1963 
Uczestnik
amator


Posty: 87
Skąd: Cieszyn
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 17:54   

z tego co poczytałem ,wychodzi ze karta grafiki nie musi byc tzw,wypasiona,
chyba zebym chcial cos pograc :grin:
nie tylko kopiowanie ,mam zamiar zakupic LR 6 i wziasc sie za obróbke zdjęć.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 18:02   

Roman1963, więc zacznij od wyboru monitora. Popatrz na ofertę firmy (na przykład) EIZO, potem procek i5, RAM jakieś 16GB (nie więcej). Karta grafiki jak mówisz, nie musi być wypasiona, na koniec SSD, albo SSD + HDD. Pieniędzy masz sporo, więc nie musisz iść na daleko idące kompromisy.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 21:21   

Nie! Dysk to najwęższe gardło większości komputerów, które działają na plikach. Monitor ważna rzecz, ale jak ktoś robi post-proces w półautomacie do tego do internetu, a nie do druku, też może sporo olać. Ja kilka lat pracowałem na zwykłym monitorze TN i też dawałem radę. Jak się chcesz bawić w grafika, a nie fotografa, to możesz wydać na monitor i 10000zł, a tak wystarczy byle IPS bez FRC i na prawdę nie jest pierwszą koniecznością. A tak poza tym co ma monitor do szybkości pracy, a dokładnie to kopiowania plików graficznych?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19830
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 22:11   

Wojmistrz napisał/a:
Dysk to najwęższe gardło większości komputerów, które działają na plikach.

No ja jednak na pierwszym miejscu postawiłbym procesor, szczególnie jeśli mówimy o obróbce RAW-ów w Lightroomie czy Photoshopie, a nie jakieś gigabajtowe pliki z dziesiątkami warstw w PS, intensywnie korzystające ze scratch-files.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 01 Lis, 2016 00:13   

Wojmistrz napisał/a:
Dysk to najwęższe gardło większości komputerów, które działają na plikach
A jakież to operacje wykonuje się (tutaj) na plikach? Wczytanie zawartości karty pamięci?
Wojmistrz napisał/a:
A tak poza tym co ma monitor do szybkości pracy
Do szybkości pracy niewiele, ale jeśli kupujemy dobry komputer do pracy z fotografią, no to już jakieś znaczenie ma.
Wojmistrz napisał/a:
Jak się chcesz bawić w grafika, a nie fotografa, to możesz wydać na monitor i 10000zł
Owszem... na sam komputer pewnie też można wydać dużo więcej, ale nie bardzo wiem, do czego zmierzasz. Kolega ma do wydanie 5-6k
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 16