Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy na kolejną, wiosenną edycję Festiwalu Optycznego.
Impreza odbędzie się w dniach 9-11 października br. w Pałacu Łochów
i będzie poświęcona sprzętowi fotograficznemu i filmowemu.
Szczegóły i zapisy TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn, w bios też można zrobić pewne ustawienia, które wpływają na tę szybkość. Odłącz dysk i zobacz, ile czasu minie to pojawienia się komunikatu o braku dysku. Rożnicą będzie przybliżony czas odpalania się systemu.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Ja nie mam biosu.. Cóż, będę musiał jakoś się pogodzić z tym, że mój komputer "wstaje" 20s.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 18:37 ]
Wojmistrz napisał/a:
Odłącz dysk i zobacz,
Złącze M.2 odrobinę utrudnia tą operację. Brak kabelka, który można odłączyć.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19840
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn napisał/a:
Nie. Przywraca cały system i wszystkie pliki, które modyfikuję o jakiś szczegół i znowu zapisuję wszystko w imidżu.

4–5 minut na sklonowanie całego dysku 40GB czy 100GB? Bo w sumie to nie wiem ile masz danych na partycji startowej.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Aha :) 4-5 minut na sklonowanie, co rozumiem jako operację sformatowania i naniesienia na dysk obrazu systemu - plików o wadze 48GB

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 19:10 ]
komor napisał/a:
Bo w sumie to nie wiem ile masz danych na partycji startowej
Jest tylko system i programy. Danych nie mam w ogóle. Dane trzymam na HDD.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19840
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

No to w sumie OK, o ile czegoś nie pomyliłem wyszło mi ~160 MB/s. :)
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Mi wyszło jakieś zaparzenie herbaty.. Mniej więcej tyle to trwa i często to właśnie robię w tym momencie.

Tak wygląda zajętość mojego SSD 120 GB


[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 19:44 ]
komor napisał/a:
No to w sumie OK, o ile czegoś nie pomyliłem wyszło mi
Policz jeszcze ile mogą ważyć zainstalowane programy. U mnie LR, PS, Bridge to jakieś 3GB. Dodać można kilka innych programów graficznych, Office, Visual Studio i programy narzędziowe. Mój komp jest przykładem na to, że 120GB to aż nadto.. :)
Nie ma tylko syfu, którym system potrafi obrosnąć przez lata.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Nie 25 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn napisał/a:
Ja nie mam biosu..
WOW!!! :mrgreen:
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Wojmistrz, przespałeś kilka lat? Nie słyszałeś o UEFI?
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn, ale i ten ma swojego shella i można "coś" zrobić :)
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tak i zejdę z 20. do 18. sekund..
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

looz i tak bez znaczenia :)
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

z ust mi to wyjąłeś :)
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19840
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn napisał/a:
Policz jeszcze ile mogą ważyć zainstalowane programy. U mnie LR, PS, Bridge to jakieś 3GB. Dodać można kilka innych programów graficznych, Office, Visual Studio i programy narzędziowe. Mój komp jest przykładem na to, że 120GB to aż nadto..

No niestety nie w moim przypadku. U mnie folder System to co prawda tylko 6GB, ale Biblioteki to 14GB, a Programy to 56GB. Teczka domowa mojego użytkownika – 134GB, w tym biblioteka Lightrooma zajmuje 40GB (w tym oczywiście podglądy wszystkich zdjęć, które są offline gdzie indziej). Muzyki i wideo na tym dysku nie ma, ale są np. backupy urządzeń mobilnych, to jedyne w sumie czego mógłym się jeszcze pozbyć na drugi dysk.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

komor napisał/a:
biblioteka Lightrooma zajmuje 40GB
komor napisał/a:
Teczka domowa mojego użytkownika
"Teczka domowa", to domyślam się w Windows nazywa się "moje dokumenty". To wszystko są dane, które w Windowsie można zapisać gdziekolwiek.

Gdybym na dysku systemowym trzymał jakiekolwiek dane, to po przywróceniu systemu z imidżu, miałbym ich pierwotną wersję. Dlatego ŻADNYCH danych na systemowym.
Kiedyś sobie pomyślałem, że nie mam zamiaru dbać o system, bać się instalować cokolwiek w obawie o stabilność systemu. Instaluję na próbę, na co mam ochotę, w sieci chodzę tam, gdzie mnie oczy poniosą, a potem tylko... pięć minut i po otrzepaniu łapek, znowu jest wszystko jak być powinno :)
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Nie 25 Sty, 2015, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19840
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Wiesz, chcę wykorzystać dobrodziejstwo SSD nie tylko do systemu, ale i tam, gdzie losowy zapis/odczyt danych wpływa na wydajność, stąd u mnie obecność poczty (20 GB) no i przede wszystkim biblioteki LR, która na tym sporo zyskała.

Systemu z obrazu nie przywracam ani o stabilność komputera się nie boję, bo nie używam Windows. ;) Ale owszem, na tym komputerze nie instaluję niczego na próbę, stąd też brak potrzeby przywracania systemu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12