Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015 21:07   

komor napisał/a:
Wiesz, chcę wykorzystać dobrodziejstwo SSD nie tylko do systemu,
Ja też, ale to jeszcze nie czas dla mnie. Muszę poczekać, aż dyski się rozrosną i stanieją.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015 23:05   

Wynika z tego, że ja "przespałem" 5 lat Panowie :mrgreen:
Całe popołudnia wybierałem komponenty. Czytałem różne konfiguracie i testy.
Przeryłem oferty sklepowo-ebayowo-allegrowe i... dalej głupi jestem :mrgreen:
Wybrałem konfigurację i wyszło mi 3 tysie.
Postanowiłem pozostać przy starym kompie z prockiem E8400, 16Gb RAMu i Win7 wstającym w moim zasyfionym i obrośniętym systemie po...65 sekundach.
Zrobię tylko reinstalkę Windy i wszystkich programów. Będzie wstawał w 35s, tak jak wtedy, kiedy był świeżutko zainstalowany.

Obejdę się chwilowo bez SSD, M.2, UEFI i innych bajerów.
Stareńka Asus P5Q Pro dawała do tej pory rade wszystkim wytworom Adobe et consortes to i nadal musi dawać radę.
Amen.

PS: jeżeli nawet COD Advanced Warfare idzie u mnie bez zacięć... to o co "kaman" ? :mrgreen:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015 23:51   

fatman napisał/a:

Tu jest odpowiedź na pytanie tytułowe tego wątku.
Świeźutki artykulik z 19 stycznia 2015! [/b]
Na tej stronce mamy odpowiedź!
http://pclab.pl/art61474-15.html

Gratuluję odkrywczości, Fatman, przecież tę stronę zalinkowałem w PIERWSZYM poście.
Ale ona nie daje wystarczająco prostej odpowiedzi, zresztą test CC opiera się na jakiejś jednej operacji, której w ogóle nie wykorzystuję.

Co do mojej kwerendy e-bayu z przylegościami - no niestety, podobne wnioski jak Ty wyciągnąłem. Ale jednak mój stary blaszak już od pół roku nie działa.
Niepotrzebnie przeczytałem linkowany artykuł. Jak szukam płyty głównej z prockiem przynajmniej i5-4690K, że już nie wspomnę o i7-4770K to od razu przekraczam Ł200. Żeby zejść cenowo musiałbym się na znacznie tańszy procek zdecydować a wtedy - to nie wiem czy odczuwałbym jakieś przyspieszenie w stosunku do działającego laptopka z Win7.
Z takich właśnie rozterek wziął się ten wątek, chciałem się dowiedzieć czego właściwie potrzebuję do prostych operacji w CC ale wszystko poszło w kierunku jakichś super-wydajnych SSD.
W rezultacie - niczego się nie dowiedziałem.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 26 Sty, 2015 00:44   

Czy te wspomniane £200 to twój budżet na naprawę kompa?
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon 26 Sty, 2015 08:03   

cygnus, sorka za niedopatrzenie w kwestii linku.
Człowiek sie starzeje i oczy już nie te :wink:

Ten procek też był moim wyborem. Tylko to (i5-4690K) albo coś wyżej ma sens jako
Upgrade na następne 5 lat. Ale sam procek w Polsce to 1039 PLN...
Z płyt wybrałem GA-Z97X Gaming 5 albo Asrock Z97 Extreme 4.
Do tego 16 Gb (4x4) RAMu i SSD M2.0: Kingston SM2280 240 Gb.
Wyszło mi 2.933 PLN
No ale jak wiesz... Projekt upgradeu poszedł ad acta.
Obrobiłem wczoraj szybciutko dwie fotki (wstawki w galerii) i stwierdziłem, że przy obróbce
I tak myśle wolniej niż mój komp :mrgreen: :mrgreen: wiec po co mam sobie 3 tysie z gardła wyrywać.
Lepiej odłożyć je na 40-150/2.8 PRO Olympusa, które w mojej "stajni" przyda sie bardziej niż nowy komp.
O zmianie pomyslę znowu przed Bożym Narodzeniem 2015 (jeżeli nie bede mógł odpalić następnej wersji COD).
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pon 26 Sty, 2015 23:28   

No właśnie.
Może raczej warto wreszcie zdecydować się na Nikkora AF-S 80-400, który zresztą zapewne bym dostał na raty łatwiej niż jakieś części do komputera.
 
 
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 08:53   

cygnus, moze troche filozoficzne to bedzie, ale czy komputer nie jest teraz takim samym narzedziem pracy dla fotografa jak obiektyw? ;)
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 23:11   

Nie jest. Bez dobrego obiektywu nie zrobisz dobrego zdjęcia.
Z wolnym komputerem możesz obrabiać dobre zdjęcie powoli. ale jest to możliwe.
Z szybkim komputerem a marnym tele nie zrobisz dobrych zdjęć ptaków/samolotów. Szybkość nie zastąpi jakości.
 
 
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Wto 27 Sty, 2015 23:16   

cygnus, musiałbyś zdefiniować dobry obiektyw ;) Bo ludzie obiektywem holga robią super zdjęcia.
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015 01:12   

multics napisał/a:
cygnus, musiałbyś zdefiniować dobry obiektyw ;) Bo ludzie obiektywem holga robią super zdjęcia.


Holga to przecież super obiektyw! :wink:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015 20:19   

Multics - hm. To ja proponuję Ci zdefiniować "dobry komputer".
Mam byle jaki komputer co skutkuje niekomfortową i powolną pracą przy ecycji zdjęć. Ale jest to możliwe i jakość końcowego produktu (druk A3+ na papierze) wcale przez tę powolność nie cierpi.
Niestety, nawet super-hiper Apple nie poprawi zdjęcia zrobionego pod słońce Sigmą 170-500.
 
 
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015 22:35   

cygnus, wydaje mi się, że niepotrzebnie schodzimy z tematu.

Pytałeś o optymalny procesor i sam podlinkowałeś test wydajności. Teraz możesz tabelkę zrobić cena/wydajność. Załóż jakiś budżet i wybierz procesor najbliżej tego co chciałbyś wydać.

Dla porównania możesz zrobić również porównanie "nowego" procesora do aktualnie posiadanego (wiem że to nie będzie porównanie 1:1, ale jakiś obraz sytuacji dostaniesz).

Warto też pomyśleć nad tym jak długo sprzęt ma służyć. fatman słusznie zauważa, że "mocniejsze" (droższe) procesory powinny posłużyć dłużej.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sob 31 Sty, 2015 23:08   

multics Test wydajności zrobiony na jakiejś JEDNEJ operacji CC nie wydaje mi się rozstrzygający. Liczyłem że ktoś z Kolegów ma jakieś doświadczenia z tak ograniczoną edycją o jakiej wspominałem i coś mi podpowie. Przecież test wydajności znalazłem sam, a jednak wydał mi się niemiarodajny.
Co do tego jak długo posłuży procesor - najbardziej to zależy nie od jego "moralnego" starzenia się tylko od tego, czy potrzeby stosowanych programów wzrosną. Okazuje się że wzrosną, niezależnie od mojej woli, choćby Lightroom (który mam a nie używam) wymagać będzie 64 bitów. Więc chyba czas na odbudowę desktopa.
Dopóki nie kupiłem Photoshopa CC wystarczał mi komputer z Windows XP i stosunkowo wolnym AMD. Okazało się że CC wymaga wyższej wersji Windows, którą kupiłem i zainstalowałem na notebooku, stąd przesiadka z desktopa na nielubiany notebook. Teraz ten notebook okazuje się robić bookami a i winda powinna być 64-bitowa.
W takim razie kupno nowego lub odbudowa desktopa prędzej czy później wydaje się koniecznością
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 01 Lut, 2015 13:34   

cygnus, z postu powyżej wynika, że trwonisz pieniądze. Kupujesz nowy system do komputera, który nie jest docelowy. Potem okazuje się, że kupiłeś zły, bo powinien być 64 bitowy. W końcu i tak chcesz kupić nowego blaszaka... Podobno chcesz wydać 200 funtów. Ile wydałeś do tej pory? Oby te 200 funtów nie były kolejnymi zmarnotrawionymi. Potem się okaże, że jedyne co masz, to kolejny złom.
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 01 Lut, 2015 16:10   

No i po rozterkach z ubiegłego weekendu, rozważeniu możliwych opcji wydania 3.000 PLN zrobiłem tak: posadziłem świeźy system na świeźej partycji (Win7 64) na swoim dotychczasowym, 6-letnim staruszku.
Na starym 2 rdzeniowym Intelu E8400 z Asusem P5Q Pro i 16 Gb RAM.
System "waży" 20,9 Gb i uruchamia się w 15 sekund.
LR i PS jak i moje ulubione pluginy (Topaz i zabawki Nik-Google) chodzą szybciutko
I zadowalająco szybko do moich amatorskich zastosowań.

Panowie, nie ma co się napinać na drogie SSD i podkrecalne procki I7-I5 oraz na ńowe płyty główne.
A co do dysków... z moich "badań" prasowych wyńika, że nawet żaden najnowszy dyski SATA III nie wykorzystuje nawet szybkości SATA II. po co się napinać więc?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12