Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Wybieramy najlepsze produkty 2019 roku

Zapraszamy do głosowania w naszym plebiscycie na najlepsze produkty 2019 roku.

Wybieramy najlepsze aparaty, obiektywy, lornetki i smartfony, a na głosujących czekają bony o wartości 500 zł na zakupy w sklepie sklepbeznazwy.com.pl..

Głosować możecie NA TEJ STRONIE


Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 00:38   Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)

Padł mi już jakiś czas temu blaszak wyładowany stosem HDD i żeby go ożywić musiałbym kupić płytę główną, procesor i pamięć. Może i zasilacz, wreszcie Windows 64 bit.
Chyba będzie sensowniej kupić nowy komp, ale proszę, BEZ PRZESADY w inwestycji.

Główne zastosowanie to edycja zdjęć w Photoshopie CC.
Zdjęcia spore, aktualnie z D600, wydruki robię na formacie A3+.

Aktualnie używam leciwego notebooka Aspire 5920G ale ostatnio strasznie się zamulił i edycja jest mordęgą.

Tak więc - jaki procek byłby optymalny? Wydaje mi się że do CC nie tyle liczba rdzeni jest ważna co szybkość zegara i może wielkość dostępnego RAM.
Jestem w stanie sam zmontować kompa, ale przy konieczności nawet kupienia Windy nie jest chyba celowe składanie, raczej wybranie z czegoś gotowego, przy założeniu sensownych kryteriów minimalnych.

Selekcja tematów (a i wyszukiwarka) jest w tym dziale taka, że nie sposób znaleźć podpowiedzi na interesujące mnie pytanie.

Coś jednak znalazłem poza forum: taki oto artykuł:
Test procesora do CC
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8431
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 01:59   

Mac Mini - poprzedni z i7, do tego 16GB RAm i SSD Samsung 550 Pro 512 GB.
 
 
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 09:05   

cygnus, sam stoje teraz przed podobnym (lightroom) "problemem". Z tego co doczytalem wiecej GHz i rdzeni = wieksza wydajnosc (chwilowo pomijam dyski i ramy, bo rozmawiamy o procesorach).

AMD, pomimo ze pokazuje jakies niesamowite taktowania procesorow, we wszystkich testach porownawczych wypada zdecydowanie gorzej niz Intel (lightroom/photoshop).

Majac na uwadze GHz najciekawiej byloby zainwestowac w procesory Intel z X na koncu. Jesli te sa poza zasiegiem warto spojrzec na procesory K. Nie sa one tanie, ale dokladajac troszke do chlodzenia mozna je bardzo fajnie przetaktowac.

Jesli chodzi o modele to oczywiscie najfajniej byloby miec i7 gdyz poza rdzeniami dostajemy jeszcze Hyper Threading, jesli sa za drogie to wskakujemy na i5.

Jesli chodzi o generacje to 4 seria inteli jest srednio 10% wydajniejsza niz 3.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 13:50   

Akurat w przypadku grafiki rastrowej problemu za duzego nie ma, wiec polecam minimum i5, 8GB RAM, a zalecam i7 np 4790 z 16-32GB. Zintegrowana grafika Intela wystarczy jesli nie bawisz sie w wyswietlanie 10bit i nie bedziesz gral oraz w kazdym przypadku jak najszybszy dysk lub SSD mieszczacy sie w budzecie. Dobre i tanie rozwiazanie w PC, to dwa dyski. Jeden SSD np 256GB (mi wystarcza 120GB) na system i obrabianie, oraz jeden HDD na magazyn.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 19:40   

Problemu za dużego nie ma, tylko chodzi o rozsądne wydanie pieniędzy, które wolę wydawać na obiektywy niż na sprzęt do edycji.
Po małej kwerendzie wydaje się że raczej poszukam płyty głównej i procesora + RAM (jeśli dotychczasowy od razu nie będzie pasował. pozwoli to inwestycję rozłożyć w czasie a nie kupować nowego kompa za Ł600.

Mały przegląd wykazuje że ekonomiczniej będzie kupić bundle proc+płyta, bo sam i5 xxxsK kosztuje tyle co bundle.

Ja nie wykonuję jakiejś zaawansowanej obróbki obrazu, raczej elementarz: skalowanie, korekta krzywej charakterystyki, odszumianie, wyostrzanie, czasem jakiś filtr. Więc nie sądzę żeby super wydajność procka była potrzebna.
Dysk SSD to będzie drugi albo trzeci etap. Sam już mam stos dysków w starej wieżyczce, z których zamierzam pozostawić dwa: 1.5 T i 500G.

Zależy mi na oszczędzeniu kasy, ot tak, by uzyskać istotny (przynajmniej 2x prędzej) postęp w stosunku do dotychczasowego płaszczaka (Intel Core2 T5750 2.0 GHz, RAM 4GB DDR2, Win7 16 bit) a nie na uzyskaniu optymalnej wydajności w zaawansowanej edycji, kosztem dużego wydatku.

[ Dodano: Pią 23 Sty, 2015 18:42 ]
muzyk napisał/a:
Mac Mini - poprzedni z i7, do tego 16GB RAm i SSD Samsung 550 Pro 512 GB.

MAC? Od zawsze używam Win i mam sporo softu. Owszem, jednofunkcyjnie do obrazu może i mac byłby dobrym rozwiązaniem, ale ekstrawaganckim. To będzie DRUGI komputer więc lepiej żeby oba miały podobne systemy operacyjne,
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 20:13   

cygnus, składaki z win rox :mrgreen:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 21:18   

Wojmistrz Nie zajarzyłem a nie chce mi się szukać po interku.
Ale jako desktopów od ponad dwudziestu lat używam własnoręcznie składanych sprzętów. Tylko ostatnio (hue hue, od 9 lat) rzadko składam, bo tylko dla siebie, więc nie jestem na bieżąco w technologii.
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 21:18   

U mnie stareńki E8400 z 16Gb RAMu daje spokojnie rade całemu fotograficznemu softowi.
Grafika Radeon 7700 z 1Gb RAM.
Właśnie... nikt tu nie pisze o karcie graficznej a przy takiej obróbce ona jest chyba najważniejsza.
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 22:47   

fatman napisał/a:
Właśnie... nikt tu nie pisze o karcie graficznej a przy takiej obróbce ona jest chyba najważniejsza.
Nie jest. :smile:
 
 
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 23:13   

cygnus, źle podchodzisz do tematu. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo ożywi się Twój sprzęt jak posadzisz OS i ważniejsze aplikacje na SSD. 120GB SSD to teraz ~45GBP na ebuyer.

Wracając jeszcze do procesorów - jak nie masz zamiaru podkręcać procesora to spokojnie odpuść sobie wersje X i K z Intela.

Jak już jaad75 wspomniał, grafika nie bierze udziału w tym całym zamieszaniu, także zintegrowana w procku grafika spokojnie da sobie radę.

Jeśli budżet jest ciasny, poszukaj ofert na ebay i7 można wyłapać w cenie nowej i5. Jak nie będziesz się skupiał na procesorach z serii X i K to używany sprzęt powinien być bezpieczny.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19826
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 23:35   

multics napisał/a:
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo ożywi się Twój sprzęt jak posadzisz OS i ważniejsze aplikacje na SSD.

To prawda. Sam to odczułem w moim staruszku. Choć myślę, że w laptopie bardziej to jest drastyczne niż w desktopie, z wiadomych przyczyn.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pią 23 Sty, 2015 23:49   

No jasne, myślę o SSD ale najpierw procek i płyta.
Wydajność karty graficznej ma niewielkie znaczenie.
Podkręcać nie mam zamiaru, kiedyś podkręcałem po prostu dla sportu, chociaż nie miałem takiej rzeczywistej potrzeby, a komp wieszał się od czasu do czasu.
Czyli konkretnie - jaki i5 sugerujecie? Sądziłem już że musi to być i5 4690K a ten tani nie jest.
AMDek odpada w przedbiegach? A takie mają szybciutkie zegary.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015 00:53   

Ja jakiś czas temu po kawałku modernizowałem kompa i wiatru w żagle dostał po instalacji SSD jako dysk systemowy, tak więc modernizując kompa, najlepiej zacząć od tego. Osobiście nie bawię się w kręcenie, więc modele K nie biorę pod uwagę, szczególnie, jeśli kupował byś używany procesor, wtedy najbezpieczniej kupować "bezliterkowy". Jak byś kupował używany, tu w UK warto patrzeć na poprzednią generację. Ivy Bridge są kilka procent słabsze od Haswell, a cena potrafi być sporo niższa.
 
 
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8431
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015 01:15   

cygnus napisał/a:
MAC? Od zawsze używam Win i mam sporo softu.

Luz. Polecam, bo troszkę mam z makiem do czynienia i z SSD. :wink:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 605
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015 06:43   

Wojmistrz: Przecież nie mogę zacząć od SSD skoro mój desktop NIE DZIAŁA i muszę zmienic proc i płytę.

muzyk: Skoro dotychczas używany soft jest windowsowy i drugi komputer (laptop) też - zmiana desktopa na Maca musiałaby mieć jakiś KONKRETNIEJSZY powód, np. konieczność użytkowania softu którego nie ma w wersji Win. A taki powód w moim wypadku nie istnieje.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 14