optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 209 razy
Posty: 7087
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 30 Paź, 2015 18:41   

xtremesystems, wcześniej miałem Microna RealSSD C300 128GB, a teraz mam Kingstona SSDNow V300 240GB. Zadzwoniłem do kolegi i ma wsadzone Intele 750 1.2TB.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






xtremesystems 
Początkujący


Posty: 25
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 12:17   

czyli dziwnym trafem masz dysk wydajnosciowo i wielkosciowo {tez mam 250gb} podobny do mojego. mam nieco szybszy bo evo 840 ale klasa dysku ta sam. i wiekszosc właśnie na takim sprzecie siedzi. transfery w granicach 2000 w rozsadnej technologii to jeszcze pieśń przyszłości
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 12:54   

matys napisał/a:
Polski rynek to akurat słabe odniesienie w porównaniu do reszty UE czy USA.

Ale rozmawiamy o rynku polskim na tym forum raczej.

matys napisał/a:
Poweim Ci, że sporo użytkowników tego forum i wielu innych for używa produktów Apple do obróbki foto/video. Z racji tego mają w "standardzie" dyski SSD intela(o ile się nie mylę) i tam prędkości przekraczają spokojnie 500MB/s

W retinowych Macbookach Pro dyski są na PCIe x2 (modele 2014) i x4 (modele 2015). Nawet relatywnie tanie MBAir mają dyski na PCIe i według testów z Anandtech robi to różnicę:

The switch to PCIe SSDs really does make itself felt in day to day use, particularly in sleep/wake situations, as well as when launching particularly large applications (that then crawl their way through the power-sipping i5 ULT). I honestly didn’t expect that, given how accustomed I’ve become to the responsiveness of fast SSDs in general, but it’s pretty important to the MacBook Air simply in terms of keeping the system feeling quick to the touch.
http://www.anandtech.com/...1-2013-review/3

Prędkość nowych rMBP 2015 według testów OWC to ~2000 MB/s odczyt, 1200 MB/s zapis w standardowym modelu z dyskiem 250 GB. Wypasiony model z dyskiem 1 TB ma zapis na poziomie 1500 MB/s.
http://blog.macsales.com/...rms-256gb-model

Macbooki Pro zdaje się ciągle nie używają NVM Express, o ile dobrze rozumiem. Tylko w ultra-cieńkim, ultra-słabym i lekko wieśniackim :) Macbooku Apple stosuje jakiś własny nowy kontroler implementujący NVMExpress.

Mój MacbookPro 2012 z Samsungiem 850 Evo osiąga bez problemu 500 MB/s zapisu wg benchmarków z Trim Enablera. Co ciekawe odczyt 450 MB/s.
 
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 706
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 13:53   

No widzisz komor, sam jemu udowodniłeś ze dysk w okolicach 500MB/s(Apple) był "dobry" trzy lata temu a teraz mamy 2000/1200(Apple)
Z tym rynkiem to chodzi mi tylko o to, że jak ktoś się do niego tylko ogranicza(polskiego) to tak jakby się tylko ograniczać do swojej wioski i nie widzieć nic poza nią. Mamy XXI wiek i zamówić coś z zagranicy nie jest żadnym problemem. Tym bardziej gdy mówimy o technologiach...

xtremesystems, transfery na poziomie 2000MB/s to nie pieśń przyszłości, popatrz na tego samsunga, do którego wysłałem link. 250GB >2000MB/S za 900zł. To jakaś kosmiczna kasa ?
Gdybyś kupił kilka samsungów np 840 czy 850 i podpiął w RAID żeby osiągnąć 2GB/s to i tak drożej wyjdzie....
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 18:41   

matys, chodzi o to, że ludzie mają różne budżety i gadanie o tym, że rynek nie ogranicza się do Polski jest tylko pustym gadaniem. Akurat zamawianie jakichś gratów do komputera z zagranicy to się chyba średnio opłaca, ten sprzęt u nas jest jeśli nie tańszy, to przeważnie nieszczególnie droższy (mówię o podzespołach do składaków), a zawsze łatwiej z gwarancją.

Oczywiście zgadza się, że ten Samsung, co go zalinkowałeś, jest dostępny w Polsce i cena jeszcze nie kosmiczna, choć tani nie jest. Fajnie, że to taki szybki postęp jest.
 
 
 
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów



Pomógł: 2 razy
Posty: 162
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 19:18   

Core i5 / i7 co najmniej 4-tej generacji, ale do tego warto zaopatrzyć się w dobrą kartę graficzną (co najmniej 1 GB VRAM) najlepiej z Adobe współpracują proc. Nvidia, do tego 16 GB (co najmniej 8gb) ram i można pracować
Dobrze by było mieć dysk SSD na system, takie 128 - 256 GB mają już bardzo rozsądne ceny,
wtedy jako drugi talerzowy np. 1 TB
 
 
xtremesystems 
Początkujący


Posty: 25
Wysłany: Sob 31 Paź, 2015 20:46   

ciekawi mnie jeszcze dostepnosc tego zlacza ba plycie. ja mam z77 mpower wiec high end i nie mam tego zlacza

moze tez dlatego ten dysk nie jest tski drogi
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 706
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Nie 01 Lis, 2015 02:38   

Boom na to złącze rozpoczął się jakiś rok, dwa lata temu, gdy się okazało, że SATA jest za słabe dla dysków SSD. SATA się dość "powoli" rozwija i natura sama sobie stworzyła M.2
z77 został wydany w 2012 roku więc ten chipset nie obsługuje M.2... jeszcze o tym nie myśleli wtedy. Praktycznie każda płyta z Chipsetem od H170 wzwyż ma standardowo M.2

Klientowi niedawno złożyłem to:
http://uk.pcpartpicker.com/p/cbxCxr
Nie mogłem przekroczyć 750f. Ale myślę, że za tą cene zestaw daję rade i jest spora możliwość rozbudowy(co bierze pod uwagę) bo za pół roku spokojnie można dorzucić 8-16GB RAM(teraz 8GB jest mało) i spokojnie można wrzucić drugą r9 390 która będzie za pół roku w połowie ceny..
4tys. zł to nie jest jakaś kosmiczna cena i myślę, że średnio prosperującego fotografa w Polsce stać na taki wydatek raz na rok/dwa/trzy lata.
 
 
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów



Pomógł: 2 razy
Posty: 162
Wysłany: Nie 01 Lis, 2015 08:34   

M.2 to nie jest przypadkiem PCIe ?

np. w Mac Pro dyski są na M.2

http://uk.pcpartpicker.com/p/cbxCxr
dzięki za link, nie znałem tej strony
zestaw ok, tylko ja bym podmienił radeona na coś Nvidia
w końcu nie tylko Adobe ale też intel lapiej dogaduje się z Nvidia
poza tym obudowę bym podmienił na Fractal Design, ale to już kwestia gustu...
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 706
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Nie 01 Lis, 2015 11:39   

Tez myślałem o Nvidi, której jestem zwolennikiem, lecz kasa mnie tutaj ograniczała. W tej cenie mogłem wrzucić tylko GTX970. R9 390 ma crossfire 3 liniowy i płyta gówna też, więc co parę miesięcy można sobie dokupować karty i mieć w końcu aż trzy :mrgreen: w Nvidi na GTX970 można mieć tylko dwuliniowe SLI.
Tak M.2 to szyna PCIe tylko, że specjalnie przygotowane pod dyski...

Strona fajna, nawet jak się nie mieszka w UK, to zawsze można sobie złożyć zestaw i upewnić się że wszystko będzie pasowało. Na stronie pojawia ci się ostrzeżenia np jak wybierzesz za słaby zasilacz do zestawu, masz za długą kartę graficzną dla obudowy itd...
 
 
szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów



Pomógł: 2 razy
Posty: 162
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 09:02   

matys napisał/a:
Strona fajna, nawet jak się nie mieszka w UK, to zawsze można sobie złożyć zestaw i upewnić się że wszystko będzie pasowało. Na stronie pojawia ci się ostrzeżenia np jak wybierzesz za słaby zasilacz do zestawu, masz za długą kartę graficzną dla obudowy itd...


no właśnie, brakowało mi takiej strony, co prawda niektóre sklepy mają jakieś konfiguratory ale żaden nie jest tak dobrze zrobiony jak ten, jeszcze sporo amatorów w branży www, można powiedzieć większość
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 11:49   

szlicnykotek napisał/a:
M.2 to nie jest przypadkiem PCIe ? np. w Mac Pro dyski są na M.2

Konstrukcyjnie to coś więcej niż tylko PCI Express. https://en.wikipedia.org/wiki/M.2
Apple musi jeszcze podgonić protokół NVM Express do tego złącza, bo na razie jest tylko w kadłubku Macbookowym, w MacPro chyba ciągle nie ma?
 
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 706
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 18:58   

Nie było jeszcze w MacPro bo chipset jeszcze tego nie obsługiwał, gdy go wypuścili. W nowym zapewne będzie. W sumie, to zależy wszystko od Intela, a dokładniej, to czego Apple będzie chciało i co im Intel zrobi...
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 20:08   

Znając tempo, w jakim ostatnio Apple dopieszcza swoje konstrukcje komputerowe to może za dwa lata… Teraz tylko telefony i tablety się dla nich liczą. Ciekawe co nowego w odświeżonym iMaku 5K, ale pewnie nic nowego.
 
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 706
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Pon 02 Lis, 2015 21:17   

A no, nic szczególnego powiem Ci. Chociaż ma Skylake więc najnowszy chipset też musi być. Wrzucili coś co nazwali "Fusion Drive" - nie wiem czy takie coś już działało wczesniej w Macu bo nie siedze jakoś tam mocno w Apple. Ten cały "Fusion Drive" to jakby 128-258GB SDD połączone z HDD tak, aby dawało w sumie 1TB(lub 2-3TB). Więc coś w rodzaju dysków hybrydowych....

Cytat:
But does the Fusion Drive system actually work? Well, probably. It is very quick in benchmarks, but it’s difficult to say how well the system will work once you’ve filled the storage with the accumulated gunk of several year’s use. Out of the box, it’s pretty fast, though – I clocked it at around 687MB/sec while reading files, and 170MB/sec while writing them back to the disk.

That is quick, but nowhere near as lightning fast as the pure flash storage in my 13in MacBook Pro.


http://www.alphr.com/apple/apple-imac-1/page/0/1
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12