Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 26 Sty, 2015
Jeżeli nie sięgamy po zoom z najwyższej pułki np. http://cokupic.pl/produkt/Leica-Duovid-1015x50 to decydujemy się na daleko posunięty kompromis, którego skutkiem jest pogorszenie właściwości optycznych względem lornetki stałoogniskowej. Jeśli koniecznie zależy ci na zoomie to trudno będzie znaleźć coś lepszego w umiarkowanej cenie niż ten Olympus ale będzie tak "ostry" jak np. 10x42.
Śmiem twierdzić, że najlepszym wyborem jeśli chodzi o lornetkę zoom jest wybór lornetki bez zooma. I piszę to bardzo serio.
Dlaczego, to napisano już wyżej. Ja dodam, że w przypadku wyrobów dobrej jakości ten zoom będzie zwykle i tak niewielki.Jego przydatność, uwzględniając wzrost ceny lornetki, pewne kompromisy optyczne i mniejszą potencjalnie trwałość/bezawaryjność jest wątpliwa. W lunetach jest inaczej, ale te są po prostu z definicji używane do obserwacji ze statywu, co nadaje sens użyciu zmiennych (i dużych) powiększeń o sporym zakresie. W lornetce ich nie wykorzystasz bez statywu, co na ogół kompletnie się mija ze specyfiką użytkowania typowej lornetki -jako sprzętu bardziej lub mniej podręcznego.
Pozdrawiam
-J.
Zapomnij o lornetkach z zoomem!
Do turystyki weż małą dachówkę klasy 8x30 - 10x32 i to będzie wszystko, czego potrzebujesz.
Lorneki z zoomem w porównaniu do "stałek" wyróżniają się:
- kiepską ostrością obrazu
- małym polem widzenia
- małym odsunięciem źrenicy wyjściowej
- słabą transmisją i oddaniem kolorów
- problemami z jakością mechaniki
Escalon jest jeszcze jedna ale za to zasadnicza kwestia związana z zoomem w lornetce. To różnica w jasności obrazu pomiędzy mniejszym (jaśniejszym) a większym (ciemniejszym) powiększeniem. W przypadku tego Olympusa 8-16x40 sprawa wygląda tak; jeżeli przyjmiemy że powiększenie 8x to 100% jasności to dla powiększenia 16x jest 25% jasności różnica naprawdę spora i widoczna. Plus fakt że 16x to drżenie rąk a więc ruchomy obraz.
Bardzo wam wszystkim dziękuje za informacje. Miałem wątpliwości a wy je mi potwierdziliście. Lornetkę 10x32 mam i jestem zadowolony, ale myślałem że można mieć coś z większym przybliżeniem. Miałem kiedyś starą japońską lornetkę wojskową z zoomem i była świetna pod względem ostrości i światła. Ale widzę że technika nie poszła aż tak do przodu aby się ładować w takie rozwiązanie. Przez te minusy pewnie dlatego jest ich tak mało na rynku. Produkt obliczony na złapanie mało obeznanego na gadżet"powiększenie".
Zdecydowanie jest to często tylko gadżet-zabawka. Z większych warto kupić nawet średnia 10x50 albo nieco lepsza 12x50 - tak jak wymienilem. Skoro juz masz 10x32 to przydalaby się większa - nocna, właśnie 10x50. Jak budzet ok.2000 to i z wyzszej polki 12x56. Nie sugeruje się tym, że juz masz przybliżenie 10x bo to będzie naprawdę zupełnie inna bajka.
Rozsądne zoomy to poziom cenowy 3000-4000 zł np. Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B, którego kiedyś nawet przetestowałem. A jak chcesz coś bardzo dobrego to musisz wziąć Leikę Duovid.
Arek, ale w teście tego Eschenbach farlux selector V 8-15x35 B jest chyba błąd, on ma indywidualne ostrzenie prawego okularu tylko go nie odkryłeś bo pewnie wtedy jeszcze nie znałeś takiej opcji że główna śruba jest przesuwna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10