Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 29 Kwi, 2015 Zmiana szkieł na lepsze - Nikon
Witam.
Posiadam obecnie Nikosia D90 do tego kit 18-195, 50mm 1.8D i 35mm 1.8G. Chciałem zmienić body, ale chyba na razie zaczne przechodzić na szkła do FF a potem body.
Finalnie chciałbym mieć Fisha/szeroki kąt, następce kita czyli 24-70 na przykład, zoom 200/300mm stałka 50mm zostanie, moze jakieś 85 byłoby spoko. Jakie obiektywy byście doradzili w rozsądnej cenie? mogą być lekko używane, chodzi mi, żeby dzięki nim na moim D90 już uzyskać fotki lepszej jakości (redukcja odblasków, korekcja wad itp). Z góry dzięki za pomoc i rady bo sam już nie wiem co robić
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 29 Kwi, 2015, w całości zmieniany 1 raz
eMiDe, bez wiedzy o tym, co lubisz fotografować i w jakich warunkach, trudno doradzać jakiekolwiek zakupy. Patrząc na szkła, jakie masz, mógłbyś zacząć od wymiany kitowego 18-105 na jakiś fajny zoom standardowy f/2,8. Tylko tutaj pojawi się pierwszy problem, bo akurat zoomy standardowe „lubią” być dopasowane do rozmiaru matrycy. Tzn. zdaniem wielu osób (w tym mnie) kupowanie pełnoklatkowego 24-70 do użycia z małą matrycą APS-C jest nierozsądne. Ale jest też grupa, której to nie przeszkadza, zależy to głównie od tego co i jak się fotografuje.
Na szczęście przy dłuższych ogniskowych już tego dylematu nie ma, zarówno szkła 50mm jak i dłuższe w większości są pełnoklatkowe i można je bez stresu kupować „na zapas”.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym albo Sigmę 17-50/2.8 albo jednak najpierw zmienił korpus na nowszy. Ale znowu pytanie – co fotografujesz, czy używasz wysokich czułości itd.
Zajmuję się fotografią motoryzacyjną, sesje, relacje z targów ( szeroki kąt, duże iso sie przydaje) rajdy/zawody (szybki AF, celny, duże iso też sie przydaje) i różnego rodzaju imprezy samochodowe. Zależy mi na szybkim i celnym AFie, praca na wysokich czułościach też się przyda. Dlatego nie wiem w co iść, czy kupić teraz D7100 i potem wymieniać szkła i przeskok na FF czy teraz kupić już np D700 używane i powiększać szklarnie (w tym wypadku pozostane tylko z 50m, reszta tylko do obecnego D90) czy odratować troche D90 (czyszczenie naprawy itp) i iść w szkła i potem w FF
Wszystko zależy od tego jak szybko, mógłbyś pozwolić sobie na zakup korpus FF i np. 24-70 takiej jakości, na jakiej Ci zależy. Dopóki nie masz perspektywy finansowej na korpus i przynajmniej jeden porządny obiektyw, to nie ma co myśleć o tym, lepiej uaktualnić korpus do D7000/D7100 (zyskasz na jakości matrycy) i ewentualnie kupić zooma f/2,8 dostosowanego do małej matrycy, czyli Sigmę/Tamrona. Inwestycja w te obiektywy nie jest aż tak duża, żeby teraz już rozpaczać, bo będzie trzeba je sprzedać po zmianie korpusu na FF.
Mam możliwość kupić d700 za 2100 od znajomego (jak coś nie tak wiem gdzie szukać :p), duży przebieg ale od razu bym wymienił matrycę wiec za około 2700 mam prawie nowe ff (naciąg lustra wymienione czyszczony itp), nowy d7100 kupie za 2800 najtaniej i mam dylemat
Nie matrycę tylko pewnie migawkę. Jest to jakiś pomysł, choć sam musisz zdecydować, czy zaryzykujesz staruszka z dużym przebiegiem. Musisz pamiętać, że od razu będziesz potrzebował do tego odpowiedniego szkła, żeby nie zostać z samym korpusem na najbliższej imprezie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12