Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015 D810? nie do ślubów...tylko D750?
Witam
Przepraszam, że znowu o ślubach. Ale na rynku pojawiają się coraz to nowe sprzęty, że zapytam Chciałbym zacząć przygodę z fotografią ślubną. W sklepie fotograficznym zapytałem co kupić do ślubów
Pan powiedział:
Później pomyślał i powiedział że trzeba drugie body ale już tańsze i żeby kupić stałki:
Nikkor 50 1.4
Nikkor 28 1.8
Nie wiem co mam myśleć. Czy nie lepszy byłby zestaw Canona [ 35 1.4 + 85 1.2 + 5D III ]
Dziękuję za pomoc. O body mi mniej chodzi bardziej o obiektywy.
aha...i dowidziałem się że D810 się nie nadaje do ślubów bo ma "za dużą rozdzielczość i za bardzo szumi".. czy to prawda?
Jak stać Cię na D810 to oczywiste, że kupuj wtedy D810. Jak nie masz tyle to kup D750. Oczywiście dwie puszki powinny być tak dla świętego spokoju i mniej zabawy ze zmianą obiektywów. Nie wiem co sprzedawca miał na myśli mówiąc, że ma za dużą rozdzielczość. Może na sklepie mają dziesięcioletni komputer który z ledwością otwiera RAWy z D810 i dlatego płaczą na 36Mpix które produkuje 70-80MB NEFa lub 42-48MB DNG.
Co do szumu między D810 a D750 to ciężko powiedzieć. Inna rozdzielczość, inna matryca. Jedni będą patrzeć na cały obrazek inni mierzyć "per pixel". Obydwie puszki mają ten sam procesor obrazu Expeed 4. D750 to taki oszpecony D810.
Jak stoisz przed wyborem systemu to dużo osób Ci powie, że Canon(5Dmk3) lepszy na śluby.
Bo 5D3 ma bardziej rozbudowany system AF(ma?) no i w Canonie masz eLki(o ile kasa jest).
Nie dawno była kilka wątków o tym jaki system na śluby. Poczytaj, zobacz co wymyślili...
Co do 36MP vs 24 MP - ślubnych zdjęć chyba się na billboardach nie ogląda, prawda? Nie dajmy się zwariować z tymi MP - w niektórych zastosowaniach będą przydatne, ale w innych mogą być upierdliwe (mniej fps, szybciej zapchany bufor, bardziej uciążliwa obróbka). Po mojemu poza wielkoformatowymi wydrukami więcej niż 24 MP sens ma niewielki - osobiście zdecydowanie bardziej wolałbym 24 MP, większy zakres tonalny i mniejsze szumy.
Nie wiem co mam myśleć. Czy nie lepszy byłby zestaw Canona [ 35 1.4 + 85 1.2 + 5D III ]
Sam musisz zdecydować czy chcesz budować taki zestaw w oparciu o stałki czy bezpieczniejszego/wygodniejszego zooma. Nikt za Ciebie nie zdecyduje jaki sposób pracy preferujesz.
Moim zdaniem dziewczynom jest całkiem do twarzy ze sporymi czarnymi lustrzankami, ale niestety pod jednym warunkiem, że jest to jednak sprzęt pewnej klasy i raczej nowocześniejszy. Więc nie wiadomo jak by konkretna Pani na taki prezent zareagowała.
Z drugiej strony jeżeli z jakimś obiektywem zmieścisz się w 500 zł, i rzeczony Olek będzie sprawny to dla śmichu i na próbę można go za tę cenę sobie kupić. Jeżeli chodzi o dodatkowe obiektywy to niestety tanieją one znacznie wolniej od body systemu, z jakiego się dana firma wycofała, a z tego co wiem jest tu sporo bardzo dobrych. Istnieją przejściówki pozwalające na wykorzystywanie obiektywów 4/3 pasujących do rozważanego przez ciebie aparatu do bezlusterkowców m 4/3 z przeniesieniem automatyki, ale w drugą stronę to raczej nie bardzo.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Ostatnio zmieniony przez WojciechW Wto 03 Lut, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem dziewczynom jest całkiem do twarzy ze sporymi czarnymi lustrzankami, ale niestety pod jednym warunkiem, że jest to jednak sprzęt pewnej klasy i raczej nowocześniejszy. Więc nie wiadomo jak by konkretna Pani na taki prezent zareagowała.
Z drugiej strony jeżeli z jakimś obiektywem zmieścisz się w 500 zł, i rzeczony Olek będzie sprawny to dla śmichu i na próbę można go za tę cenę sobie kupić. Jeżeli chodzi o dodatkowe obiektywy to niestety tanieją one znacznie wolniej od body systemu, z jakiego się dana firma wycofała. Istnieją przejściówki pozwalające na wykorzystywanie obiektywów 4/3 pasujących do rozważanego przez ciebie aparatu do bezlusterkowców, ale w drugą stronę to raczej nie bardzo.
Serdecznie pozdrawiam,
Wątków nie pomyliłeś aby?
janqseven napisał/a:
i dowidziałem się że D810 się nie nadaje do ślubów bo ma "za dużą rozdzielczość i za bardzo szumi".. czy to prawda?
zoomy są dużo ciemniejsze, więc dlaczego mają być bezpieczniejsze?
A kto w kościele jest najważniejszy, fotograf, czy para młoda? Wolę przyglądać się ceremonii, a nie odwracającemu uwagę i skaczącemu jak pchła fotografowi.
Wybierz ten system, którego obsługa bardziej przypada Ci do gustu... Miałeś już jakąś lustrzankę?
D750 Ci wystarczy więc nie jest ci potrzebny D810. Lepiej dokupić oprócz 24-70, szerszy obiektyw, który przy ślubach bardzo się przydaję - np. nikkor 14-24 f/2.8 ...
Jedna puszka starczy, chyba że upierasz się, żeby robić na stałkach.
Zestaw Canona 35 1,4 + 85 1,2 z 5D mark III bardzo fajny jest ale potrzebny jeszcze 16-35 f/2.8.
Jak chodzi o Canonowskiego 24-70 f/2.8 II - to jest lepszy od Nikkora 24-70 f/2.8 ....
Szeroki kąt jest konieczny - myślę, że 24 mm to minimum, a lepiej mieć szerzej.
zoomy są dużo ciemniejsze, więc dlaczego mają być bezpieczniejsze?
Bo mają zmienną ogniskową. Drogi janqseven, jesteś pewien, że poradzisz sobie z tak odpowiedzialnym tematem nie wiedząc nawet, jak na pracę reportera wpływa kwestia stałki kontra zoomy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11