Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw szerokokątny do Canona EOS 600D
Autor Wiadomość
frugo 
Początkujący

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   Jaki obiektyw szerokokątny do Canona EOS 600D

Witam,

Chciałbym się zaopatrzyć w jakiś szerokokątny obiektyw do mojego Canon 600D, obecnie mam Canonowy 18-135 i dobrze się sprawdza w większość sytuacji ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem.

Interesował by mnie jakiś obiektyw tak powiedzmy do około 1600zł do robienia zdjęć zabudowań w ciasnych uliczkach oraz szerokich krajobrazów.
Na szybko znalazłem takie, czy w ogóle jest sens w nie inwestować? http://fotozakupy.pl/cano...6-is-stm/39881s
http://www.net-s.pl/index...24cm-201927&w=c

Ogólnie wolałbym jakiś zmiennoogniskowy ale nie jestem w obiektywach szczególnie zorientowany więc może być stałoogniskowy jeśli cena i jakość otrzymanych zdjęć będzie lepsza.

Proszę o radę co w tej cenie będzie się najbardziej opłacało i będzie najlepsze jakościowo.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 02 Lut, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Jivul 
Bywalec

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

10-18 canona, ma dosyć dobry wynik testu, i tani jest. Myślę żeby go przyszłościowo kupić. http://www.optyczne.pl/33...dsumowanie.html

Ze stałek.. to samyang ma 10/2.8 za 1550zł.
http://www.optyczne.pl/32...dsumowanie.html

frugo 
Początkujący

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

No właśnie czytałem test tego Canona i chyba za tą kasę wypada całkiem nieźle.

Ma ktoś jeszcze jakieś inne typy w tym przedziale cenowym?

wiksa 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Gru, 2014   

za 1600 mozna dostac na allegro uzywany canon 10-22. Jesli nie boisz sie kupowac uzywanego, moze warto sie nad takim zastanowic.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Używana Tokina 11-16 2.8 - może wystarczyłoby 1600. :roll:

frugo 
Początkujący

Dzięki za odpowiedzi.

Właśnie zastanawiałem się nad używką ale kurde mam pecha do sprzętu fotograficznego, nawet nowe rzeczy mi się psują i to jeszcze na gwarancji.

Jakie mogą wystąpić wady związane z użytkowaniem w tych obiektywach?

Teraz po świętach może ktoś wystawi nietrafiony prezent to można by pomyśleć nad odkupieniem takiego:D

muzyk 

Cytat:
Jakie mogą wystąpić wady związane z użytkowaniem w tych obiektywach?

Kurz, piasek, uszkodzenia mechaniczne.
Niektórzy takimi obiektywami po skałach rzucają :mrgreen: :wink:

frugo 
Początkujący

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

No właśnie trochę boję się tego "rzucania po skałach" Profesjonaliści raczej nie pieszczą się ze sprzętem bo stać ich na częstą wymianę i boje się że trafię wyeksploatowany egzemplarz ;)

A mam jeszcze pytanie co do Canona EF-S 10-18 f4,5-5,6 IS STM, cena jest bardzo kusząca za nowy jak na to co teoretycznie prezentuje. Czy koś już go używa dłużej? Czy jest na prawdę taki dobry w zestawieniu cena/jakość? Liczę się oczywiście z tym że ma plastikowy bagnet i nie będzie jakiś super solidny.

muzyk 

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

frugo napisał/a:
Profesjonaliści

nie kupują takich obiektywów, jakie w tym wątku są polecane...

frugo 
Początkujący

Wysłany: Pon 29 Gru, 2014   

muzyk napisał/a:
frugo napisał/a:
Profesjonaliści

nie kupują takich obiektywów, jakie w tym wątku są polecane...

No bardziej miałem na myśli, że ktoś przechodząc na profesjonalizm pozbywa się takiego obiektywu.

A wracając do tematu czy ktoś ma jakieś swoje doświadczenia z tym Canonem EF-S 10-18 f4,5-5,6 IS STM?

Bumber 
Maniak

Wysłany: Sro 14 Sty, 2015   

frugo napisał/a:
ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem.

Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz szerokiego szkła.

Bo obiektyw szerokokątny kupowany tylko dlatego, że jest ciasno w uliczce, albo chcemy objąć większą grupę ludzi przy zdjęciu grupowym - mija się z celem. Im szerszy kąt, tym większe zniekształcenia na brzegach kadru. Nie zawsze wygląda to korzystnie, szczególnie wtedy, gdy jest to efekt niezamierzony przez fotografa.

A jeśli chcesz wyprostować takie ujęcia np. w PS, to musisz zdjęcie mocno przyciąć - czyli wychodzi na to samo co Twoje 18mm w Canonie.

frugo 
Początkujący

Wysłany: Nie 01 Lut, 2015   

Bumber napisał/a:
frugo napisał/a:
ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem.

Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz szerokiego szkła.

Bo obiektyw szerokokątny kupowany tylko dlatego, że jest ciasno w uliczce, albo chcemy objąć większą grupę ludzi przy zdjęciu grupowym - mija się z celem. Im szerszy kąt, tym większe zniekształcenia na brzegach kadru. Nie zawsze wygląda to korzystnie, szczególnie wtedy, gdy jest to efekt niezamierzony przez fotografa.

A jeśli chcesz wyprostować takie ujęcia np. w PS, to musisz zdjęcie mocno przyciąć - czyli wychodzi na to samo co Twoje 18mm w Canonie.

Słuszna uwaga, właśnie dlatego się zastanawiam ;) Ogólnie czytałem test tego Canona na Optyczne i wypada nieźle, zdjęcia które tam są przedstawiają zniekształcenia akceptowalne dla mnie dlatego zastanawiam się nad tym. Porównując zdjęcie przy ogniskowej np 14 a 18 zyskujemy sporo kadru, a przy 14 zniekształcenie dla mnie jest bardzo małe, choć nie mam jakiegoś doświadczenia w ocenie takich zniekształceń. Pytanie czy taki zysk na kadrze jest wart tej kasy :D

A tak z innej beczki co do szerokich kątów, może kolega wie jakie będą zalety stałoogniskowego obiektywu szerokokątnego? Bo może jest coś stałego w dobrej cenie i z małymi zniekształceniami coś w stylu 12mm??

komor 
Moderator

Różnica między 14 a 18 mm jest znacząca i na pewno warta inwestycji, jeśli potrzebujesz/interesują Cię szerokie kąty. Co do stałoogniskowego UWA w niskiej cenie to akurat niedawno był taki wątek:
Szerokokątny obiektyw do astrofotografii. Możesz poczytać o dostępnych opcjach.

frugo 
Początkujący

O dzięki za info, astrofotografia też jest w kręgu moich zainteresowań. Musze rozważyć też taką opcję.

komor 
Moderator

Astro nie astro, masz tam po prostu wymienione dostępne szkła w podanym budżecie. Dla porządku warto też dodać, że wspomniany na początku plasticzak Canona, 10-18, też wydaje mi się dobrą opcją. O ile zbyt szybko go nie popsujesz. ;)

Odpowiedz do tematu