Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dwie lampy: Canon 580EXII i YN600EX-RT oraz jakis wyzwalacz
Autor Wiadomość
Antena 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   Dwie lampy: Canon 580EXII i YN600EX-RT oraz jakis wyzwalacz

Witam serdecznie i mam pytanie odnosnie skompletowania zestawu oswietleniowego do fotografii produktowej (glownie torty). Chce kupic dwa softboxy 60x90 ktore beda wyposazone w dwie lampy speedlight jedna canon 580EXII (krora mam) oraz druga YONGNUO YN600EX-RT. Calosc chcialbym aby byla wyzwalana radiowo i calkowicie sterowana z poziomu Canona 6D. Wiem ze do tego bede musial dokupic jakis wyzwalacz radiowy albo transmitter ze wzgledu na starsza 580EXII. Stad moje pytanie jesli kupie transmitter YONGNUO YN-E3-RT do aparatu to do wyzwalania lampy 580EX II wystarczy odbiornik YONGNUO YN-622C?
Czy tez moge zamiast transmittera do calkowitego sterowania calym zestawem uzyc np. wyzwalacz YONGNUO YN-622C-TX w sankach aparatu i do lampy 580EX odbiornik YONGNUO YN-622C. Czy da sie cos skompletowac tanszego?
Czy taki zestaw bedzie odpowiedni do tortow i dawal wystarczajaca moc swietlna przy pracy z malymi przeslonami (8-16).

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 15 Lut, 2015   

Ponieważ nie potrzebujesz do takiej pracy lamp z automatyką, to może zamiast YN600EX-RT wziąć dwie sztuki YN-560 III, które wyposażone są od razu w odbiorniki radiowe, a dwie sztuki wyniosą Cię 600 zł. Do tego nadajnik RF-603 i masz manualne lampy z radiowym wyzwalaniem. Jeśli kupić droższy nadajnik YN560-TX, to nawet jest zdalne ustawianie energii błysku, choć do takiej roboty nie jest to niezbędne.
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/6022360

Fotografuję produkty reporterskimi lampami, właśnie 580EXII, 430EXII i YN-560 w pierwszej wersji, do f/8 światła wystarczy (choć softboksy 60x90 to już dużo). Mając aparat 6D będziesz w stanie zamiast na ISO 100 wejść awaryjnie i na 400 bez straty jakości. Wtedy może f/16 da radę, ale to jest już praca na granicy możliwości tych lamp.

Antena 
Nowy

Dziekuje za szybka odpowiedz. Zapomnialem dopisac ze w przyszlosci mysle wykorzystywac te lampy w fotografii portretowej, dlatego myslalem o zdalnym sterowaniu z korpusu aparatu. Poza tym robiac zdjecia mam na to malo czasu poniewaz tort przez caly czas znajduje sie w lodowce a tylko na czas sesji jest wyciagany max na pol godziny bo sie topi. Dlatego przez ten czas wole sie koncentrowac na robieniu zdjec a nie bieganiu do softboxow i przestawianiu sily blysku. Wolalbym miec pelna kontrole w korpusie lub jakims wyzwalaczu na sankach. Dlatego myslalem dokupic tylko jedna lampe do tej juz posiadanej. Do tej pory uzywam do tego jakis tanich lampek z IKEA z wlasnej roboty dyfuzorami. Ale za duzo czasu schodzi mi ustawianie tego wszytkiego bo to jest prowizorka. Czesto tez siegam po ISO do 1600 przy duzych glebiach ostrosci robiac zdjecia z reki. Dlatego chce jakis konkretny zestaw.

komor 
Moderator

Antena, w fotografii produktowej nie za często się zmienia parametry lampy. Pół godziny? Zdarza mi się fotografować lody i daję radę z ustawieniami. :) Zamiast RF-603 kup więc wspomniany YN560-TX (mam nadzieję, że jest dostępny w Polsce) i wygodnie będziesz zmieniać siłę błysku. Radiowe sterowanie TTL do Canona 580EXII – może ktoś jeszcze coś doradzi, istotne jest, żeby taki nadajnik przenosił nie tylko automatykę TTL ale pozwalał też na manualne ustawienia energii błysku. Menu bezprzewodowe w korpusach Canona na to pozwala, ale nie jestem pewien czy każde radio TTL jest z tym w pełni zgodne. Wojmistrz lub Usjwo może coś napiszą.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Lut, 2015   

komor napisał/a:
Antenakup więc wspomniany YN560-TX (mam nadzieję, że jest dostępny w Polsce) i wygodnie będziesz zmieniać siłę błysku.

To slepa uliczka ewolucji technicznej YN560-TX dzial tylko z lampami YN560III

komor napisał/a:
Radiowe sterowanie TTL do Canona 580EXII – może ktoś jeszcze coś doradzi, istotne jest, żeby taki nadajnik przenosił nie tylko automatykę TTL ale pozwalał też na manualne ustawienia energii błysku.

Do dwoch lamp potrzebujesz
YN622C-TX (nadajnik) + 2xY622C, masz wtedy i ttl, i ustawianie mocy w manulau, i tez system mieszany (chociaz niegdy nie probowalem), To chyba najlepsze rozwiazanie i niezalezne od lmpy ktore posiadasz. Mozna tez uzyc 3xYN622, ale wtedy musisz uzywac menu aparatu, co jest duzo mniej wygodnne. a juz w 6D menu do sterowania lamp bezprzewodowych jest zupelnie do d... :( . Cenowo jest to mniej wiecej to samo, wiec pierwszy wariant polecam zdecydowanie (sam przeciwiczylem obydwa)

komor napisał/a:
Wojmistrz lub Usjwo może coś napiszą.

Co niniejszym uczynilem :) , czekamy na Wojmistrz. :grin:

Czy na CB to tez Twoje pytanie?

Antena 
Nowy

Usjwo napisał/a:

Czy na CB to tez Twoje pytanie?

Tak to tez moj watek, tylko probowalem najpierw tam ale nie wiem z jakiegos powodu zostalem zablokowany i nie moglem pisac zadnych komentarzy. Pomimo ze korzystam z tego forum i kilku lat i nie jestem zadnym trollem. Dlatego otworzylem nowe konto liczac na pomoc.
Dziekuje jeszcze raz za fachowa i konkretna pomoc.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Jak już masz Canona 580EXII, to po kiego diabła YN600EX-RT? Dokup YN568EXII, do tego 2x YN622C i 1x YN622C-TX lub jeśli chce ci się grzebać z menu aparatu, to 3x YN622C.
XX600EX-RT jest fajnie zestawiać z XX-E3-RT radiowo, jak masz taki komplet. Do mieszania, z firmami - czy to Canon, Yongnuo czy Shanny też jest OK (chociaż tej ostatniej nie polecam), ale z innymi modelami lamp, nie polecam.

https://www.youtube.com/watch?v=2RSZR0wA-mY

PS. Napisałem :D

Usjwo 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Jak już masz Canona 580EXII, to po kiego diabła YN600EX-RT? Dokup YN568EXII,

YN600 = GN60, zoom 20-200
YN568 = GN58, zoom 24-105
Cena YN600 =125% * Cena YN568

Dżozef 
Entuzjasta

W przypadku tortów nie zawsze opłaca się ryzyko z wnoszeniem ich do "studia" a często to właśnie studio trzeba zaaranżować wokół tortu.
Dobrze więc kombinujesz z lampami reporterskimi, radiem i TTL-em który tu będzie bardzo pomocny. Najbardziej uniwersalne rozwiązanie to YN-622 bo podepniesz do tego każdą lampę i możesz w przyszłości dowolnie rozbudować studio na ich podstawie.

Antena 
Nowy

Na zaprzyjaznionym forum ... z podeslanego linka dowiedzialem sie ze w tym roku (mam nadzieje ze na wiosne) powinien sie pojawic trigger kompatybilny ze starszymi lampami. Dlatego skusze sie na YN600EX-RT z transmitterem YN-E3-RT a na 580 dokupie ten trigger jak bedzie dostepny. Poki co na razie bede sobie jeszcze radzil z tym co mam.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.

[ Dodano: Pon 16 Lut, 2015 22:28 ]
Dżozef napisał/a:
W przypadku tortów nie zawsze opłaca się ryzyko z wnoszeniem ich do "studia" a często to właśnie studio trzeba zaaranżować wokół tortu.

Dokladnie, dlatego chce zeby ten zestaw dalo sie latwo i szybko rozlozyc. Musze jeszcze poszukac jakis softboxow, ktore bardzo zmiekczaja swiatlo do tych lamp.

nowam 
Uczestnik

Wysłany: Wto 17 Lut, 2015   

Usjwo napisał/a:

YN600 = GN60, zoom 20-200
YN568 = GN58, zoom 24-105

OK, tylko te GN60 jest zapewne dla zoom 200, a GN58 dla zoom 105, więc "wprost" nie ma co tego porównywać. Trzeba by porównać GN-y dla poszczególnych, niższych zoomów, zapewne częściej wykorzystywanych.

Odpowiedz do tematu