Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008 Nie tylko dla profesjonalistów.....
Witam
Proszę o malutką pomoc i rozstrzygnięcie mojego dylematu.
Czytam, czytam i czytam, i jest coraz gorzej....
Raz amator pisze, że fuji za 1000 zł jest super, raz zawodowiec że C 400d, albo N d40 dziadostwo.
Po przestudiowaniu dużej ilości informacji i swoimi doświadczeniami z kompaktami typu, C A60, czy Panas fz10, itp zrozumiałem co potrzebuję.
Chcę coś co:
- zrobi fajne zdjęcie np. na plaży w formacie max a4. i tutaj wiem, że do tego wystarczy przyzwoity kompakt,
Ale już np. zachmurzony dzień, ciemniejsze pomieszczenia lub co gorsza wieczór, taki sprzęt wymięka wg. mnie. Duże szumy przy większym ISO i kiepski autofocus.
Już nie mówię o tym jak się wtedy włączy flasha, fotka albo niedoświetlona albo prześwietlona, albo wogóle dno.
Takie mam doświadczenia.
W związku z tym stwierdziłem, że nie chcę już kompakta.
Teraz wasza rola:
Po przeczytaniu szeregu postów na kilku forach i tony testów na dpreview itd itd stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup jakiegoś fajnego body i superzooma typu 18-200.
Dlatego tak, gdyż nie chcę taszczyć ze sobą body, 3 szkieł itd itd .........
W związku z tym pytania:
Czy to się wogóle opłaca ??
Bo często czytam, że supezoomy są dość kiepskie, oczywiście zależy z czym porównujemy.
Więc czy np. zestaw N d40 wraz z 18-200 lub 18-250 będzie sobie dużo lepiej radził od dobrego kompakta w warunkach typu wieczór, czy np. to za mało... A może D80 będzie lepszy. Albo body ze stabilizacją Pent K200d, Sony A300 a może O E510, tylko znowu tutaj czytam, że lepiej obiektyw ze stabilizacją niż body, sam już nie wiem.
Nie zależy mi np. na live view, ale stabilizacja przy takim zoomie by się przydała, tylko czy body czy obiektyw ??
No i co ze szkłem, bo trzeba wybrać, podobno szkło ważniejsze od body, tylko jakie ????
Zakładam, że wybierając Supezooma, który zawsze będzie trochę gorszy od zestawu np. 3 szkieł nawet jakieś super body bardzo nie pomoże, ale znowu jak tanie body, to co np. z pomiarem światła itp..
Mnie już głowa boli...
A może jednak kupić jakieś body i 3 tańsze szkła, ale pewnie to dużo lepiej nie będzie, a napewno drożej.
Jeszcze raz proszę o pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez mviper Wto 01 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz
no d80 na pewno bedzie lepszy:0 pozatym wybierając body lub szklo wybierasz caly system. jeszcze nie słyszałem o przypadku kupowania body do szkła:P stabilizacja w korpusie jest o tyle lepsza ze działa z każdym obiektywem natomiast ta w obiektywie jest lepsza ale tylko przy naprawde sporym wydatku na szkło, tak za każdym razem przy kupnie.
no d80 na pewno bedzie lepszy:0 pozatym wybierając body lub szklo wybierasz caly system. jeszcze nie słyszałem o przypadku kupowania body do szkła:P stabilizacja w korpusie jest o tyle lepsza ze działa z każdym obiektywem natomiast ta w obiektywie jest lepsza ale tylko przy naprawde sporym wydatku na szkło, tak za każdym razem przy kupnie.
Co do systemu to wiem, źle to opisałem, już poprawiam.
Czyli D80 będzie odczuwalnie lepsze, przy takim zoomie, tylko jaki zoom do tego.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008
Amigo! jeśli chcesz superzooma i nie chcesz przy tym oszczędzać - po prostu inwestować w jakość - Moim zdaniem nie ma ciekawszego tandemu od d40/d40x/d60 + 18-200VR.
d80 jest w tym przypadku moim zdaniem po prostu zbędny A d40/60 dadzą Ci dobre jpgi, odpowiedni poziom rozwoju i samouczek + książkę do nauki
Aby robić zdjęcie w trudnych warunkach oświetleniowych należy zwrócić uwagę na kilka aspektów:
1. Szumy - tu każda lustrzanka będzie lepsza od kompaktu i to wyraźnie, jeśli zależy Ci na niskim szumie wybieraj body z matrycą CMOS.
2. Lampa błyskowa - są sytuacje w których nie da się jej zastąpić, szczególnie w pomieszczeniach przy scenach dynamicznych. I tu znowu każda lampa zewnętrzna da lepsze efekty niż ta wbudowana w aparat, warto się więc w nią zaopatrzyć.
3. Statyw - sceny statyczne, przy małym świetle (wieczór) najlepiej robić przy użyciu statywu. Dzięki niemu można znacząco poprawić jakość także przy użyciu kompaktu.
4. Jasność obiektywu - i tu dochodzimy do właściwego problemu. Jeśli chcesz robić zdjęcia bez statywu oraz lampy przy słabym świetle powinieneś kupić obiektyw o świetle f/2.8 lub lepszym. Zoom typu 18-200 niestety tego nie zapewni. Optymalnym wyborem dla wielu użytkowników są dwa obiektywy, jeden typu 17-50/70, drugi 50/70-200/300mm. Niestety nie ma obiektywów do wszystkiego, jedne są lepsze do pewnych sytuacji, drugie do innych.
5. Stabilizacja obrazu - pomaga niestety tylko w sytuacjach kiedy scena jest w miarę statyczna, jeśli fotografowany obiekt się porusza nic ci po niej. Tu pomoże tylko jasny obiektyw lub lampa. Czy stabilizacja będzie w korpusie, czy obiektywie nie ma większego znaczenia. Ta w obiektywie jest przyjemniejsza w użyciu ale efekty uzyskasz podobne.
mviper napisał/a:
W związku z tym pytania: Czy to się wogóle opłaca ??
To zależy w jakim sensie pytasz i jakich efektów oczekujesz Fotografia nie jest tanim hobby (jeśli tak jest traktowana). To zależy od Ciebie jak wiele jesteś gotowy zapłacić za jakość i jaka Cię zadawala. Lustrzanka na pewno daje większe możliwości od kompaktu, jednak ważniejsze od niej są obiektywy, a jeszcze ważniejsze umiejętności fotografa.
Już wiem, że warto, to teraz proszę o konkrety, bo z tego co widzę, to np 17-55 2,8 canona kosztuje prawie tyle ile mam budżetu na cały zestaw, Więc to odpada.
Teraz doczytam bo może bym zmienił podejście do zestawu i narazie kupił coś jasnego (2,8) w przedziale 17-50, lub podobnym tylko co wybrać żebym się zmieścił w cenie 3-4. Ale dzięki za wszystko i Pozdrawiam
Obiektyw Canona 17-55/2.8 to już wyższa liga, gdybyś przeczytał kilka starszych wątków z tego forum dotyczących wyboru lustrzanki i obiektywu to wiedziałbyś, że najczęściej polecanym jasnym zoomem standardowym jest Tamron 17-50/2.8, którego kupisz do Canona, Nikona oraz (chyba) do Sony. Jego cena wraz z podstawowym body C czy N mieście się Twoim budżecie.
Poczytaj naprawdę trochę starszych wątków w tym dziale oraz w dziale o wyborze obiektywów, bo wszystko to jest tam już omówione kilkakrotnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11