Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Lut, 2015 Nikon d5300 czy canon sx60 albo inny
Witam
Mam problem podstawowy canon czy nikon ew innej firmy, na jaki przyjazny system się zdecydować myśląc perspektywicznie, żeby za parę lat nie zmieniać i dokonać dobrego wyboru ?
Moje małe doświadczenie to 2 lata z Prakticą LTL ojca oraz studiowanie forum i różnych testów. Ilość opcji i wiedzy mnie na razie przerosła.
Mam do wydania 2600zł.
Myślałam o nikonie d5300 lub canonie 700d .
Ewentualnie o canonie sx60 - na razie ( do czasu zdobycia niezbędnej wiedzy i podjęcia decyzji )
Zastanawiam się też nad bezlusterkowcami bo wygląda na to, że dalsza przyszłość może należeć do nich.
Bardzo proszę o pomoc
Zastanawiam się też nad bezlusterkowcami bo wygląda na to, że dalsza przyszłość może należeć do nich.
Słusznie robisz, bo to dość prawdopodobne. Przy okazji możesz uniknąć noszenia zbędnych ciężarów, a i budżet masz IMO bardziej do tego pasujący:
http://allegro.pl/panason...5097116072.html
Poniosę te parę kilo konsekwencji decyzji w razię czego
Budżet za parę lat sporo wzrośnie napewno
Biorąc pod uwagę canona sx 60 odpadają mi koszta i kłopot z obiektywami na dobry początek
Nikon d 5300 kusi bezprzewodową obsługą z ifona i większą dostępnością obiektywów chyba
Canon 700d ma podobno lepszy af i z tą marką mam większe szanse na nagrodę World Press Photo
Doradzcie proszę z którą marką lepiej się związać na dłuższy czas biorąc pod uwagę całokształt
Nikon d 5300 kusi bezprzewodową obsługą z ifona i większą dostępnością obiektywów chyba. Canon 700d ma podobno lepszy af
Nie sądzę, żeby 700D miał lepszy AF niż D5300, ale wiele zależy od podpiętych obiektywów. W systemie Nikona masz trochę łatwiej i lepiej, jeśli chodzi o przyzwoite a niedrogie szkła dla entuzjasty, począwszy od kitowego 18-105 VR (dobry stosunek jakości do ceny), przez fajne stałki 35/1.8, 50/1.8 i 85/1.8 odświeżone w ostatnich latach. W Canonie z kolei nieco lepiej na trochę wyższej półeczce cenowej, a do obydwu systemów dokupisz te same obiektywy firm trzecich.
Przymierz się w sklepie do tego, jak leży Ci w ręce jeden i drugi, to może być najistotniejsze kryterium na początek.
a serio? biorąc pod uwagę cena , spójność systemu, możliwości itp.
Wybierając system wybrałem Canona i chyba zrobiłbym to również obecnie. Weź jednak pod uwagę, że wszystkie nagrodzone na WPP2014 zdjęcia zrobione Nikonami i wszystkie z wyjątkiem jednego zrobione Canonami, to zdjęcia wykonane aparatami z matrycami pełnoklatkowymi. Tylko jedno zostało zrobione aparatem z matrycą APS-C/Canon 50D/.
Przymierzałam się w sklepie, oba są bardzo fajne i jak się przyzwyczaję to za nic nie zmienię.
A jaka jest ta półka cenowa o której mówisz?
Zaczynam wnioskować, że różnica jest żadna i oba systemy są świetne.
Cytat:
Wybierając system wybrałem Canona i chyba zrobiłbym to również obecnie. Weź jednak pod uwagę, że wszystkie nagrodzone na WPP2014 zdjęcia zrobione Nikonami i wszystkie z wyjątkiem jednego zrobione Canonami, to zdjęcia wykonane aparatami z matrycami pełnoklatkowymi. Tylko jedno zostało zrobione aparatem z matrycą APS-C/Canon 50D/.
Właśnie , jak to jest z obiektywami pasują do różnych puszek niezależnie od matrycy, czy po przejściu na pełną klatkę trzeba wszystko zmieniać?
Zaczynam wnioskować, że różnica jest żadna i oba systemy są świetne.
Tak, oba są świetne, choć są pewne różnice między nimi. Jak już pisałem, w Nikonie łatwiej (taniej) o dobre stałki f/1,8, z kolei w Canonie przystępniejszy cenowo i wyposażony w stabilizację jest standardowy zoom 17-55/2.8, choć z drugiej strony do obydwu systemów dostępne są analogiczne obiektywy Sigmy/Tamrona. W Canonie masz fajne dobrej klasy amatorskie tele 70-200/4, ze stabilizacją i bez, które nadają się zarówno do portretu, sportu (dobry AF) jak i reportażowych zastosowań. Itd.
Na początku drogi, kiedy pewnie nie wiesz jeszcze czego oczekujesz, ciężko Ci będzie zdecydować C czy N na postawie takich różnic. Nikony mają obecnie lepsze matryce, to może być ważnym argumentem za.
Jak już pisałem, w Nikonie łatwiej (taniej) o dobre stałki f/1,8, z kolei w Canonie przystępniejszy cenowo i wyposażony w stabilizację jest standardowy zoom 17-55/2.8, choć z drugiej strony do obydwu systemów dostępne są analogiczne obiektywy Sigmy/Tamrona. W Canonie masz fajne dobrej klasy amatorskie tele 70-200/4, ze stabilizacją i bez, które nadają się zarówno do portretu, sportu (dobry AF) jak i reportażowych zastosowań. Itd.
Cytat:
czyli w dłuższym okresie różnice te się znoszą cenowo
Zapytam jeszcze czy od razu kupować obiektywy z wyższej półki z myślą o pełnej klatce, czy mogą być kitowe bo i tak po przejściu na pełną klatkę nie będą pasowały?
Cytat:
Swoją drogą, ciekawe kiedy doczekamy się przynajmniej specyfikacji SX60 na optyczne.pl, nie wspominając o teście.
to by było świetnie, bo poważnie zastanawiam się czy go nie wziąć na razie /żeby mieć czas na podjęcie decyzji co do lustrzanki/ tym bardziej, że pewnie sam obiektyw o tych parametrach jest bardzo drogi
Ostatnio zmieniony przez Migafka Wto 24 Lut, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Zapytam jeszcze czy od razu kupować obiektywy z wyższej półki z myślą o pełnej klatce, czy mogą być kitowe bo i tak po przejściu na pełną klatkę nie będą pasowały?
Najlepiej od razu kupić FF
A tak na serio dobrą zasadą jest kupowanie obiektywów pod to body, które sie posiada, a nie pod to które być może będzie się posiadać w przyszłości.
Niezły rozrzut od SX60 do FF a tak na poważnie, Sunders, dobrze pisze, że szkło pod body, no chyba, że masz w planie FF za pół roku, a nie za pięć lat.
Jak ktoś potrzebuje szerokiego kąta, to najlepiej jest kompletować na FF.
Jak ktoś potrzebuje dobrego tele i nie szasta forsą to kupuje APS-C.
Jak ktoś chciałby mieć wszystko i nie musi być prima sort, to wystarczy dobry kompakt.
Canony SX niezależnie od ilości cyferek, to była seria z nastawieniem do filmowania. Pod tym względem SX60 prawie stanął na wysokości zadania. Cichy, super stabilizacja i wreszcie gniazdo mikrofonu zewnętrznego. Niestety jak to każdy megazoom, ma do bani optykę Jeśli myślisz na poważnie o fotografowaniu, odpuść sobie kompakty z małą matrycą i dużą krotnością zooma.
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2015 17:02 ]
Migafka napisał/a:
rozumiem, że jak przesiadam się na pełną klatkę to obiektywy też papa
To zależy jaki obiektyw. Np w Canonie skupiając się na obiektywach EF, też można skompletować niezly zestaw pod późniejsze FF. Inna sprawa to ogniskowe. Będąc przyzwyczajoną do np 50mm na APS-C, na FF, kadr będzie znacznie szerszy, więc aby mieć zbliżony kąt widzenia, będziesz potrzebowała wymienić go np na 85mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10