Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus M.Zuiko 40-150
Autor Wiadomość
Millner 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   Olympus M.Zuiko 40-150

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Olympusa E-PL5. "Przesiadałem" z Kodaka EasyShare Z8612 IS. Oczywiście aparaty dzieli przepaść ale mam problem z obiektywem. Mój obiektyw KIT - owy 14 - 42mm okazał się o wiele nie wystarczający. Potrzebuję większego zoomu. I moje pytanie jest takie: jakie rozwiązanie byłoby najlepsze kupić nowy/używany obiektyw systemu micro 4/3 czy może adapter i obiektyw systemu 4/3. Potrzebuję jakiegoś uzasadnienia ponieważ nie mam jakieś specjalnej wiedzy na ten temat. I dlaczego ceny adapterów są takie wysokie np. 250 PLN podczas gdy obiektyw 4/3 Zuiko 40 - 150 mm kosztuje około 150 - 200 PLN (używany naturalnie).Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

Millner, NIE ubieraj się w obiektywy 4/3 do micro4/3 tam, gdzie istnieją szkła systemowe. Z tytułu wątku widzę, że ich nawet nie rozróżniasz. Istnieją DWA podobne obiektywy 40-150:
Jeden ma nazwę Zuiko (itd.):
http://www.optyczne.pl/13..._obiektywu.html
Ten wymaga przejściówki, bo jest do lustrzanek 4/3.
Drugi M.Zuiko (itd.) tak jak w tytule twojego wątku:
http://www.optyczne.pl/94..._obiektywu.html
Ten drugi nie potrzebuje żadnych przejściówek, jest dość tani i dobry optycznie.
Kiedyś, gdy bezlusterkowce micro4/3 dopiero raczkowały, brakowało w systemie teleobiektywów. Dlatego po sklepach walał się zestaw z podpiętym przez adapter tym teleobiektywem od lustrzanki. Dziś to nie ma najmniejszego sensu. Ze względu na pewne podobieństwo można z daleka na pierwszy rzut oka pomylić te obiektywy podpięte do PEN-ów, albo zostać niechcący wrobionym przez sprzedawcę/użytkownika, który pozbywa się tych "starych" zestawów. Zwłaszcza, że istnieją różne adaptery 4/3 na micro4/3. Te tańsze i najstarsze nie przenosiły całej informacji między korpusem a obiektywem i z tym lustrzankowym tele można było ostrzyć tylko ręcznie, o ile pamiętam. Późniejsze zapewniały już działanie AF, ale lustrzankowe szkła z 4/3 z PEN-ami działają wolniej!
Podsumowanie: Kup normalny M. Zuiko 40-150/4.0-5.6
Alternatywa na przyszłość (ale nie tania): jeśli nie lubisz zmieniać obiektywów, to jest jeszcze spacerzoom M.Zuiko 14-150/4.0-5.6. To rozwiązanie ma sens, jeśli z czasem uzupełnisz go jakąś jasną, szeroką stałką. Wtedy zdjęcia dzienne przy dobrym świetle opędzasz spacerzoomem, wnętrza i wieczory/poranki robisz stałką. To akurat moje rozwiązanie, sprawdzone w turystyce. Obarczone pewnym kompromisem jakościowym i cenowym, ale to już kwestia wyboru.
Pozdrawiam
-J.

Millner 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Lut, 2015   

Dziękuję za tak szybką i konkretną odpowiedź.

lcf 
Rozmowny

Wysłany: Sob 28 Lut, 2015   

Jar istnieją cztery Olympusy 40-150. Pod 4/3 jest jeszcze 40-150 F/3.5-4.5, a pod u4/3 do sklepów lada moment powinien trafić 40-150 F/2.8.

Millner 
Nowy

A co koledzy powiecie o takim sprzęcie http://allegro.pl/tokina-...5115781375.html

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Niezłe tele z mocowaniem M42.

muzyk 

Millner napisał/a:
A co koledzy powiecie o takim sprzęcie

Ciemno to widzę.
5.5?

:neutral:

[ Dodano: Sob 28 Lut, 2015 15:26 ]
Cóż, poniżej, też nie specjalnie jasne, niemniej choć trochę:

http://allegro.pl/pentaco...5132311323.html

http://allegro.pl/m42-asa...5121781185.html

http://allegro.pl/mc-sonn...5118905179.html

http://allegro.pl/obiekty...5116088040.html

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Pentacon aberruje mocno.
Najlepszym z tego zestawienia wydaje się być Sonnar 4/300
Plusem dla Ciebie jest to, że masz stabilizacje w aparacie, pozostaje kwestia manualnego fokusa...

Millner 
Nowy

A jeśli ten obiektyw chcę używać tylko do robienia zdjęć na zewnątrz to też będzie za ciemny ?

Sunders 

Millner napisał/a:
jeśli ten obiektyw chcę używać tylko do robienia zdjęć na zewnątrz to też będzie za ciemny ?

To zależy od warunków oświetleniowych.

Jar 
Maniak

Wysłany: Nie 01 Mar, 2015   

lcf napisał/a:
Jar istnieją cztery Olympusy 40-150. Pod 4/3 jest jeszcze 40-150 F/3.5-4.5, a pod u4/3 do sklepów lada moment powinien trafić 40-150 F/2.8.

Zgadza się. Widzisz, ja o tym generalnie wiem. Ale jakbym zaczął o tym pisać tasiemca, to by się pytający pogubił jeszcze bardziej. A 40-150/2.8 PRO jest pewnie i tak poza jego budżetem/zainteresowaniem, podobnie jak moim...

Co do tych teleobiektywów z allegro: to są szkła manualne, co w przypadku teleobiektywów dość mocno limituje ich stosowalność. Sonnary i Pentacony to są w dodatku szkła do średniego formatu Pentacon-Six, zatem bardzo duże i ciężkie. Pakowanie się z nimi do bezlusterkowca widzę średnio. Widziałem kiedyś Pentacona 500mm, wielkie toto było jak nabój od małej armatki. Tokina i Takumar są pod klatkę małoobrazkową 35mm, więc to nie będą takie wielkie kolubryny. Z racji ogniskowej z m4/3 i tak nadadzą się już tylko na statyw. Trzeba też zwracać uwagę na to, które z tych teleobiektywów od lustrzanek mają pierścień przesłony, a do tego zachowują możliwość jej pełnej kontroli z adapterem. Najlepiej o ile wiem wypadają tu obiektywy z mocowaniem M42 (M42x1, tu ważne czy adapter blokuje bolec przysłony) i uniwersalnym T2 (M42x0.75, te z reguły mają preselekcję przysłony). Sam rozważam kupienie takie starego tele 300-400mm do fotografowania zaćmień.
Pozdrawiam
-J.

Odpowiedz do tematu