Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 06 Sty, 2015 Nikon Akulon 10x50 czy 12x50
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym aby ktoś doradził mi lornetkę. Chcę kupić sobie lornetkę do celów turystycznych.
Trochę do oglądania ptaków, trochę do nieba i jak wybiorę się w góry.
Nie jestem żadnym znawcą ani specjalistą. Trochę czytałem o lornetkach i zastanawiam się
nad jednym z tych dwóch akulonów. Proszę doradźcie która będzie dla mnie lepsza.
Będę obserwował z ręki. Mam statyw od aparatu lecz nie wiem czy ta lornetka ma
mocowanie do statywu.
Filseb obydwa Aculony mają mocowanie do statywu wystarczy tylko dokupić odpowiednią przejściówkę. Co do tego która z nich będzie dla Ciebie lepsza to polecam "wycieczkę" do sklepu i osobiste obejrzenie obydwu. Różnica w powiększeniu lornetki wiąże się bezpośrednio z jej polem widzenia im większe powiększenie tym mniejsze pole i na odwrót. Musisz sam popatrzeć i zdecydować co Tobie bardziej odpowiada.
Powiększenie 12x uważa się za graniczne do używania bez statywu ale są ludzie którym ręce drżą już przy 10x. Dobrze byłoby również zrobić porównanie z droższym modelem czyli Nikonem Action EX 10x50 CF pod kątem : czy zauważasz różnicę w jakości obrazu miedzy nimi bo jeżeli tak to może warto zwiększyć budżet.
Wysłany: Sro 07 Sty, 2015
Używałem lornetek 10x50 i 12x50. Po latach użytkowania polecam 10x50 jako bardziej uniwersalną. Początkowo wydaje się, że 12x będzie lepsza ale z czasem te minimalne drgania i mniejsze pole sprawiają, że bardziej docelową staje się 10x.
Używałem lornetek 10x50 i 12x50. Po latach użytkowania polecam 10x50 jako bardziej uniwersalną. Początkowo wydaje się, że 12x będzie lepsza ale z czasem te minimalne drgania i mniejsze pole sprawiają, że bardziej docelową staje się 10x.
Czy Aculon 12x50 będzie się nadawała do wieczornego oglądania czy raczej nie??
Do gwiazd w pewnych warunkach jakoś obleci. Do obserwacji naziemnych beznadzieja, 10x50 lepszy. To jest dość słaba optyka zatem im większe wyciskasz powiększenia tym bardziej dają się we znaki wszelkie artefakty.
Od Aculona, ja bym jednak wolał DO Silver 10x50 ale to w znacznym stopniu kwestia gustu, jakie kto akceptuje wady.
10x50 kiedyś była określana jako lornetka idealna ( i przez niektórych dalej jest ),
ale weź pod uwagę że jak chcesz ją traktować przede wszystkim jako lornetkę turystyczną to jest ona po prostu za duża!
Będziesz ją dźwigał cały dzień na szyi lub w plecaku ?
W górach i w ogóle do podziwiania widoków lepiej sprawdzi się powiększenie 8x, z obiektywami 40 lub 30, podobnie np. w zoo.
A do obserwacji samolotów i ptaków na jeziorach/rozlewiskach 12x i 16x lepsze.
A do oglądania gwiazd oraz dla myśliwych polujących o zmroku to potrzebne będzie połączenie dużego obiektywu z niezbyt dużym powiększeniem, czyli 7x50 i 8x56.
I tak dalej, i tak dalej.
Więc 10x50 to taka lornetka do wszystkiego lub do niczego ... , zależnie od filozofii życiowej.
A 12x50 traktowałbym jako uzupełnienie 8x30, lekkiej i o szerokim polu widzenia, wtedy tą drugą używasz na co dzień, a 12x50 tylko gdy tego potrzebujesz większego powiększenia i godzisz się z większą wagą, większymi drganiami i mniejszą jasnością obrazu.
A 12x50 traktowałbym jako uzupełnienie 8x30, lekkiej i o szerokim polu widzenia, wtedy tą drugą używasz na co dzień, a 12x50 tylko gdy tego potrzebujesz większego powiększenia i godzisz się z większą wagą, większymi drganiami i mniejszą jasnością obrazu.
Wszystko się zgadza oprócz jasności, 12x50 będzie jaśniejsza (zakładając że obie mają taką samą sprawność optyczną)
Wysłany: Nie 11 Sty, 2015
Mam Nikona Ex 12x50 i używam go rzadko, głównie do obserwacji astro na podmiejskim niebie i czasem przelotówek. Sprawdza się dobrze ale to już powoli lornetka kwalifikowana a nie uniwersalna. Parametry 12x50 poza astro nadają się dobrze do umiarkowanie odległych celów, oprócz wspomnianych np. do obserwacji statków, krajobrazu z ambony, ptaków...Prywatnie wolę parametry 10x42. Ta sama źrenica wyjściowa a waga lornetki wyraźnie mniejsza. Na leśne spacery znacznie lepszy wybór. Aculona nie oceniam źle - to przyzwoita, niezbyt droga a jednak markowa lornetka.
Nie ma jakiejś ogromnej różnicy w obserwacjach nocnych między 10x50 a 12x50 choć co oczywiste ta druga trochę ciemniejsza.
Oczywiście że się nadaje, sam w młodości łaziłem z taką dumnie po Orlej Perci, ale to są tak zwane błędy młodości, i więcej tego nie zrobie!
Sie uwziąłeś na te 50ki ...
Jak myślisz, dlaczego produkuje się tak wielką ilość lornetek 40 i 30, a i turystycznych 25 ?
Bo mają wystarczającą jasność do codziennych zastosowań!
Jak napisał powyżej ABS, 50ka to obecnie już lornetka specjalistyczna, dla tych którzy nastawiają się na obserwacje o zmroku (myśliwi) lub w nocy (astro).
Turyści, ptasiarze i 'użytkownicy codzienni' wybierają mniejsze, lżejsze, poręczniejsze lornetki.
No chyba że jesteś turystą samochodowym i będziesz jej używał do obserwacji widoków z parkingów, a nie z Giewontu i Orlej Perci.
A co do astro ..., najprawdopodobniej popatrzysz 3 razy na niebo, stwierdzisz że gwiazdy przez lornetkę to takie same punkciki jak bez lornetki, i na tym się twoje oglądanie nieba zakończy...
Czy lornetka 7x50 będzie się nadawała do turystyki, obserwacji przyrody i jakieś wieczorne ogladanie?
czy może już za małe powiększenie.
Filseb powiększenie 7x to moim zdaniem trochę za mało zwłaszcza na ptaki i w góry jak na początku tego tematu napisałeś. Obserwatorek słusznie podpowiada Tobie abyś zwrócił większą uwagę na lornetki z obiektywami 30 i 40. Są również 32 i 42 które warto rozważyć. Te klasy są o wiele poręczniejsze w terenie ze względu na wagę co docenia się zwłaszcza w górach.
Zastanawiam się właśnie nad lornetką 10x42 i chyba sobie właśnie ją wybiorę. Co do 7x50 miałem wątpliwości które właśnie rozwialiście, za co dziękuję.
Dobrze że skonkretyzowałeś swój kierunek poszukiwań będzie Tobie o wiele łatwiej co nie znaczy że bardzo łatwo, na początek zacznij od przestudiowania tego;
http://www.optyczne.pl/ra...etek-10x42.html
pamiętając że wiele modeli tej klasy nie było jeszcze testowanych a mogą być również warte zastanowienia.
Ps.Miłej lektury!
Chyba jednak ten ranking bardziej wiarygodny, bo w tym pierwszym za dużo wariacji ze względu na perwersyjne preferencje niektórych użytkowników; dla jednych najlepsza najtańsza, dla innych najjaśniejsza, a dla innych taka w której mogą wywijać gumowe osłonki okularów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10