Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Sty, 2008
Spox. Na razie jest jeden Casio. Zaraz Panasonic poczuje się w obowiązku nadrobić stratę. Fuji wykombinuje, żeby się całkiem po ciemku dało. Nie ma co wybrzydzać. To jest postęp. Dziś 2500 jutro 1200...
Jak dla mnie to cos wiecej niż ciekawostka. Tak na prawdę mamy do czynienia z aparatem fotograficznym, ktory jednoczesnie jest pełnoprawną kamerą video Full HD (nagrywa dzwiek stereo i ma gniazdo umozliwiajace podlaczenie zewnetrzengo mikrofonu). Mysle, ze wiele rodzin ma i kamere i aparat, a teraz gdy moze miec to w jednym pudelku, to tylko lepiej!
Co do predkosci 60 kl./s - mysle, ze szybko znajdzie zastosowanie
Czy KTUŚ już zakupił ?
Ja akurat mam zastosowanie nawet dla 1200 fps.
A jak ocenia się film wystawiony na youtube to czyba robi się błąd.
Intrygująca konstrukcja - a jakos nikt nie chce się podjąć fachowej i miarodajnej oceny.
mare36 [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Maj, 2008
Po co robic aparat z kamerą?? Skoro są kamery z aparatem i to bardzo dobrej jakości jak ostatnie modele sony.
hmm tak oglądam to widzę, że teoretycznie mamy 600 klatek na sekundę, ale należy spojrzeć przy jakiej rozdzielczości mamy te 600
Przy wysokiej rozdzielczości mamy natomiast 60 klatek na sekundę. Bardzo mi się podoba prerecord (spotykany przy kilku innych modelach) i trzeba przyznać że ta kompaktowa lampa robi wrażenie... Zastanawiam się czy to tylko dobra reklama i lampka będzie doświetlać najwyżej wystający obiektyw czy faktycznie przy takiej prędkości będzie efektywna.
Tak samo przy filmach. Mamy 300,600 i 1200 klatek na sekundę. Nawet na filmie pokazowym widać, że maksymalne prędkości uzyskujemy tylko przy spadku rozdzielczości.
Warto pobawić się taką maszynką i faktycznie odkryć nowy świat przy takich prędkościach. Na razie nie możemy nic powiedzieć jak to będzie w praktyce - np. czy przy zdjęciach seryjnych nie będą jaja z uciekającą ostrością (na filmie pokazowym zdjęcia były robione przy bardzo ładnym świetle... pewnie F8 aby nie utracić za szybko ostrości i przez to aby zejść do niskich czasów musieli mieć bardzo ładne słoneczko )
Weźcie właśnie pod uwagę, że przy takiej serii musimy brać pod uwagę głębie ostrości.
Powiedzmy że mamy nie aż tak ładnego światła jak na filmie (uważnie obejrzyjcie film z bańką wody przebijaną igłą, jak się ładnie lampy studyjne odbijają w wodzie )
i robimy zdjęcie przelatującego ptaka nad jeziorkiem. Nawet niech będzie że leci on tylko 2 metry od nas.
Ponieważ mamy słabe światło, aby mieć ładny czas (1/250, 1/500 lub nawet 1/1000 s) musimy zejść z przysłoną do 4.8 czy 3.6... przy zbliżeniu wartości 50-70 mm nie uda nam się ładniej dobrać parametry przy słabym świetle. Lampa nie dosięgnie, więc nawet nie ma co włączać.
Pstrykamy i okazuje się, że na pierwszych 10 klatkach ptaszek jest wyraźny, a na następnych 50-ciu mamy tylko rozmytego ptaka...
Co się stało? Nie sądzę aby AF był tak szybki aby dobrać tak szybko parametry, a przysłona da nam głębie ostrości o długości najwyżej 50 cm :/
Czy warto w takim razie ? Może w przypadku kolibra ładnie się to sprawdzi, ale na moim przykładzie widzę że będzie naprawdę ciężko aby uzyskać takie efekty jak na filmie pokazowym (w końcu nazywa się to pokazowe... )
P.S. Podoba mi się że przy kręceniu filmów można zmienić ogniskową.
P.S.2 Dalej rozbrajają mnie lampy studyjne w odbiciu wody....
Już został oceniony;)
Trzeba przyznać, że Casio ma bardzo dobry start w segmencie zaawansowanych kompaktów (choć w zasadzie to prawie kamera więc bezpośredniej konkurencji i tak nie ma).
Szkoda tylko, że nie wypuścili drugiej wersji z wolniejszym zczytywaniem matrycy i lepszą jakością na wysokich ISO. Byłaby idealna hybryda i pokazałaby miejsce w szyku np Fuji S100FS;)
Ładnie aparat zjechali w DigitalFotoVideo
Po przeczytaniu wciąż jestem na wielkie nie jeśli chodzi o te 60FPS http://www.dfv.pl/tl_file..._2008/casio.pdf
tutaj piękna zapowiedź. potem już same minusy jeśli chodzi o zapis, bufor itp
(przykład, robisz zdjęcie w max 60fps jednej sekundy, czyli łapiesz 1 sekundową akcję. po czym czekasz i czekasz i czekasz aż zwolni się bufor (całkowicie )).
Bardzo podobają mi się triggery (zaczyna robić zdjęcia jak coś pojawi się w kadrze lub jak zniknie z kadru).
Wg DFV:
na plus: "Prędkość 60 klatek na sekundę w pełnej rozdzielczości i możliwość rejestrowania filmów do 1200 kl/s"
na minus: "Powolny start, powolny autofokus. Po zrobieniu serii zdjęć aparat zamiera na kilka sekund"
P.S. co do autofokusa pisałem już wcześniej
Cytat z dfv (co wyklucza użycie tego sprzętu przy mojej fotografii sportowej):
"Tu niestety można zapomnieć o fotografowaniu szybko poruszających się ludzi czy zwierząt. EX F1 mimo szybkostrzelności niespecjalnie nadaję się do fotografii sportowej"
"Dwunastokrotny zoom może skusić, ale pamiętajmy, że przy większym zbliżeniu obraz jest solidnie rozmyty".
"Czy poleciłbym go? Tak, bo obiecałem, że nie będę mówił o cenie"
Poczytajmy testy.. jak na razie moja teoria bardzo ładnie się sprawdza. Tak samo w dfv.
Fajny aparat do robienia zdjęć spadającej truskawki do wody. Ale czegoś szybkiego i tak będzie ciężko złapać i uchwycić.
Pozdrawiam
przykład, robisz zdjęcie w max 60fps jednej sekundy, czyli łapiesz 1 sekundową akcję. po czym czekasz i czekasz i czekasz aż zwolni się bufor (całkowicie
Aby być uczciwym trzeba pamiętać, że możesz zrobić 30 fps i mieć 2-sekundową akcję. Albo 15 fps (nadal szybciej niż Nikon D3 i Canon 1D MkIII) i mieć 4 sekundy akcji.
@up...
Podałem przykład. Niestety te klatki wciąż będą się zapisywać straaaszzznieee długo
Zapisują się w momencie zwolnienia spustu migawki. Bufor musi być pusty abyś mógł zrobić kolejną fotkę
edit:
Pozwólcie mi zacytować.. Błagam
"Pomimo imponujących parametrów trybu seryjnego Casio pod względem szybkości w trakcie użytkowania pozostawia wiele do życzenia. Samo uruchomienie aparatu może trwać do 10 sekund od włączenia. Usuwanie zdjęć z 1-gigabajtowej karty SanDisc Extreme III może trwać nawet od 1 do 2 minut. Znacznie krócej, bo około 20 sekund karta formatuje się. F1 uczy nas cierpliwości także przy zapisywaniu zdjęć. Trzeba mu to jednak wybaczyć, bo na bieżąco zdjęcia zrzucane są do bufora, a po skończeniu serii nagrywane na kartę. To powoduje, że aparat może się zablokować na kilka minut."
Przy prównywaniu spadku jakości zdjęć przy wzroście ISO Optyczne postawiło mu wysoko poprzeczkę porównując z K-setką;)
A tak na marginesie... Już po raz drugi widzimy porównanie 6 MP matryc z pentaxem, więc pytanie do autora testu:
Czy będzie test K100D? Byłobym za taki wdzięczny, ponieważ poważnie rozważam zakup owego, ze względu na dobre opinie o obiektywie i przyzwoitą cenę;)
Pozdr.
flash - testu K100D raczej nie będzie, może za to będzie K100D Super (ale nie obiecuje ). W związku z tym że mamy już test tego aparatu proponuje dalszą dyskusje prowadzić w TYM temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 16