Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ptaki, mrówki, ciemne wnętrza
Autor Wiadomość
ptasiara 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Gru, 2014   Ptaki, mrówki, ciemne wnętrza

Potrzebuję wszechstronnego aparatu, przede wszystkim do fotografii przyrodniczej z dobrym zoomem (uwielbiam fotografować ptaki!) i makro (mrówki, mszyce, motylki) sprawdzającego się w słabym oświetleniu (także w niedoświetlonych wnętrzach).
Przyjemnie byłoby, gdyby był szybki, miał intuicyjną obsługę, ruchomy monitor i żeby nie szumiał za bardzo. Raczej wolałabym, żeby był zasilany bateriami (łatwiej mi nosić ze sobą zapasowy komplet akumulatorków lub w razie draki dokupić baterie w kiosku).
No i nie powinien być za ciężki, bo będę go używać podczas wielogodzinnych spacerów.
Miałam wcześniej Canon PowerShot S5 IS i było nam razem dobrze przez długie lata ;) - nosiłam go ze sobą codziennie w torebce, w każdej chwili mogłam "zdjąć" nim coś, co wpadło mi w oko i wciąż mogłam coś nowego odkrywać w jego możliwościach.
Pomóżcie mi znaleźć nowego kompaktowego niezawodnego przyjaciela nowszej generacji, proszę

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sob 13 Gru, 2014   

Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do Canona to może niech kupi kolejnego Canona. Akurat na optycznych.pl jest test kompaktów pod choinkę, wśród których jest Canon SX700 HS. Niezależnie czy będzie on pasować to poczytać test warto. Z innych aparatów pasujących pod twoje zapotrzebowanie wymieniłbym coś z następców używanego przeze mnie czasami Fujifilm F550 EXR (może F770 EXR lub późniejszy). I w tym drugim wypadku są też jakieś testy na optycznych.pl

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

PS. Już ładnych parę lat temu przekonałem się, że dedykowane akumulatory są w sumie bardziej wygodne od zabawy w bateryjki.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

A Panasonic FZ200? Oczywiście dużo cięższy, ale może jednak warto?

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Gru, 2014   

Niektóre damskie torby bywają naprawdę duże i pojemne, więc teoretycznie można do nich schować potężną lustrzankę z kompletem obiektywów, nie wspominając małych Olków w dualkicie (czy jeszcze mniejszych bezlusterkowców Panasa). Ale może lepiej nie przesadzać bo duży zakres zoomu to zwykle trochę gorsza zdolność rozdzielcza i mniejsza jasność obrazu, nie wspominając o większych rozmiarach aparatu.

Z punktu widzenia przyrodniczych zainteresowań autorki wątku wydaje się, że odpowiednim zakresem zoomu może być 10-15x, ewentualnie powszechniejszy teraz 20x, a potrzebny jest również efektywny tryb makro. Oczywiście istnieje tu pewno stały postęp, dzięki m.in. różnego rodzaju soczewkom asferycznym czy wysokodyspersyjnym, pozwalającym na upakowanie obiektywu o sporym zakresie zoomu w malutkim aparacie. Jest natomiast pewien problem z drugą potrzebą autorki - czyli fotografowaniem w ciemnych wnętrzach, Zoomy o zakresie większym niż dziesięć razy mają niestety jasności mniejsze niż 3.0. Trzeba więc polegać na użyciu większych ISO.

Wspomniane przeze mnie Fuji F 550 EXR i jego następcy (teraz już F900EXR) ma niestety jasność od 3.5 ale mają również nieco większą rozmiarami matrycę co trochę ułatwia korzystanie z większych czułości. Muszę w tym wypadku wspomnieć o innej ważnej rzeczy - zamiast szukać aparatu z mniejszą liczbą MP można sobie ustawić dwukrotnie mniejszą liczbę MP czyli 8MP lub jeszcze mniej i robić sobie zdjęcia przy ISO 600-1200 z całkiem umiarkowanymi szumami, co sam wielokrotnie sprawdziłem. Fuji wzbudził moje uznanie zadowalającą ostrością w całym zakresie ogniskowych.

Pewną propozycją, nad którą autorka wątku mogłaby się również zastanowić jest Nikon P7700 (bez wizjera elektronicznego) lub P7800 (z wizjerem), który powinien zmieścić się w damskiej torebce lub większej męskiej kieszeni. Być może zakres zoomu (ekwiwalent tele 200mm) byłby tu wystarczający, a aparat ten ma spore jasność obiektywu do 2.0 i jeszcze większe niż w przypadku Fuji F... EXR wymiary matrycy.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

ptasiara 
Nowy

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   Dziękuję za odpowiedzi.

Mam teraz co czytać! Ale im więcej czytam - tym bardziej gubię się w tych danych technicznych. Przyznam się, że nie bardzo znam się na budowie aparatów, ale sprzedawcy w niektórych sklepach znają się chyba jeszcze mniej, bo dziwili się moim prośbom o wskazanie dużej fizycznie matrycy.
Jeśli chodzi o wagę - to te wszystkie superzoomy maja wagę do przyjęcia, wiadomo, dobry obiektyw musi ważyć, a torebki i tak noszę duże. Nad lustrzanką się zastanawiałam, ale trudno byłoby mi spacerować z zestawem potrzebnych mi obiektywów no i jednak koszty zupełnie inne...
Ten polecany wcześniej Panasonic FZ200 nawet mi się podoba, ma stopkę do zewnętrznej lampy, zapisuje także w RAW, ma obracany monitor i ogólnie wygląda na pasujący do ręki. W sklepach jest dużo aparatów z większym zoomem, ale chyba lepiej mi będzie dobre zdjęcie przyciąć w komputerze uzyskując w ten sposób większe przybliżenie, niż płakać nad straconą okazją w pochmurny dzień. Zdaje się, że nie ma w komplecie pokrowca, ale jakiś pasujący się pewnie dobierze.
Chyba, że jest jeszcze jakiś aparat z większym zoomem robiący dobre makro i przyzwoicie sprawujący się przy małej ilości światła?
I jeszcze jedno pytanie - czy można sobie dokupić zapasowy akumulator dedykowany? Nie chciałabym się znowu wkurzyć mając w obiektywie zimorodka i widząc, że akurat w tym momencie aparat mi pada....
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, aparat chcę kupić w okolicach Nowego Roku, więc jak coś jeszcze Wam wpadnie do głowy - to proszę o następne sugestie.

Viniciuss 
Uczestnik

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   

Nie wiem jaki obiektyw ma F550EXR czy F900EXR ale F660EXR ma ciemny i nie nadaje się do pomieszczeń ze słabym światłem. Zdjęcia wychodzą bardzo średnie.

ptasiara 
Nowy

Na wnętrzach też mi zależy - muzea, kościoły, niedoświetlone sale widowiskowe i hale sportowe - tam też będę robiła zdjęcia. Wiem, że mam duże wymagania i że trudno jest znaleźć coś tak wszechstronnego, ale zależy mi na jak najlepszym wyborze, bo chciałabym cieszyć się z możliwości aparatu przez parę lat. Pozdrawiam

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 15 Gru, 2014   Re: Dziękuję za odpowiedzi.

ptasiara napisał/a:
Chyba, że jest jeszcze jakiś aparat z większym zoomem robiący dobre makro i przyzwoicie sprawujący się przy małej ilości światła?...

Większym zoomem od tego FZ200 czy tak ogólnie większym niż x5?
Im dalej, tym ciężej i drożej ;) Ale proszę bardzo:
Olympus Stylus 1
Panasonic FZ1000

WojciechW 
Optyczny

Viniciuss Na pewno F550 i pozostałe nie mają jaśniejszych obiektywów niż F660. Ale przejrzałem testy Lumixa FZ200 i nie jestem całkiem przekonany, że będzie on aż tak lepszy od Fuji w ciemnych pomieszczeniach, bo przy założeniu, że w pomieszczeniach fotografuje się na krótszym końcu, różnica jasności między 2.8 a 3.5 może być zrównoważona ustawieniem dwukrotnie większej czułości. Nie wiem zresztą, do jakiego stopnia wykorzystałeś możliwości F660EXR tzn. tryb HDR czy zmniejszenie rozdzielczości zapisu. Do fotografii wnętrz znacznie lepsze powinny być Nikony P7700/P7800. Przewaga jasnego obiektywu FZ200 może natomiast uwidocznić się przy fotografowaniu ptaków z dalszej odległości.

Niestety nie ma aparatów w pełni uniwersalnych. Mając dwa kompakty G9 i F550 EXR spotykam sytuacje, w których raz jeden raz drugi jest wyraźnie wygodniejszy. Jak wspomniałem ostatnio zresztą zdecydowałem się zastąpić oba aparaty małym Olkiem w dualkicie, który z dwoma obiektywami mieści się w niewielkiej torbie 20x10x15cm3.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

[ Dodano: Pon 15 Gru, 2014 16:24 ]
PS Mam na myśli zastąpienie kompaktów na różnego rodzaju wycieczkach i wyjazdach urlopowych, gdzie używanie lustrzanki jest często dość niewygodne.

ptasiara 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Sty, 2015   Kupiłam Panasonic FZ200

Po kilku dniach testów jestem bardzo zadowolona! Na razie korzystam z trybów automatycznych, ma ich sporo i nieźle się na nich sprawuje. Zdejmuje ptaki na wierzchołkach drzew, robi niezłe makro nawet przy bardzo złym świetle. Bardzo fajny tryb zdjęcia nocne z ręki - nie trzeba dźwigać statywu, żeby zrobić przyzwoitą fotkę nieruchomych obiektów.
Czeka mnie z tym aparatem dużo dobrej zabawy, zwłaszcza jak się już dobiorę do trybów manualnych.
Tak więc mam nowego cyfrowego przyjaciela!
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, a zwłaszcza TomPL2 :) za polecenie tego aparatu.
Pozdrawiam

mick6 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Mar, 2015   

Witam. Chciałbym zapytać czy od czasu powstania tego wątku coś się zmieniło w liście polecanych kompaktów :) Mam takie same wymagania odnośnie sprzętu jak koleżanka a na zakup mogę przeznaczyć ok. 1200 zł (niekoniecznie musi być nowy).

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu